Zona Hastalığında Beslenme

  • HASTALIKLAR
  • Zona Hastalığında Beslenme için yorumlar kapalı
  • 2.323 kez görüntülendi

Zona Hastalığında Beslenme

Zona hastalığı, her 5 kişiden birisinde görülen ve ülkemizde her yıl yüz binlerce kişiyi etkileyen varicella zoster virüsünün neden olduğu bir viral hastalıktır. Zonaya neden olan virüs herpes ailesinden olup aslında uçuk virüsü ile yakından akrabadır. Zona hastalığı deride döküntülere neden olan bir rahatsızlıktır. Bunun yanında ciltte karıncalanma,ve yer yer ağrılar ile zona belirtilerini gösterir. Deride döküntü ve kaşıntı olan bölgelerde birkaç gün içerisinde içi su dolu kabarcıklar oluşur. Bu kabarcıklar vücudun muhtelif bölgelerinde oluşabilmekte ve nadiren de olsa ciltte izler ve lekeler bırakabilmektedir. ZOna hastalığına yakalanan kişilerde halsizlik, bitkinlik, çökkünlük (depresif eğilimler), yüksek ateş gibi belirtiler de görülebilmektedir. Zona hastalığı halk arasında gece yanığı olarak ta bilinir. Hastalık bazen ikincil bir bakteriyel hastalığa yol açabildiği gibi nadir de olsa beyine zarar verebilmektedir. O nedenle özellikle zona döneminde oluşacak yüksek ateşin kontrol altında tutulması gerekmektedir.

Zona hastalığı kimlerde görülür:

* Çocuklarda

* Daha önce su çiçeği olmuş kişilerde

* 50 yaş üstü kişilerde

* Bağışıklık sistemi zayıflamış olanlarda özellikle AİDS-HIV olanlar, Kemoterapi tedavisi gören kanser hastaları zona ya daha kolay yakalanabilmektedir.

Zona Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalı?

Zona hastalığı bağışıklık sisteminin zayıglamasından kaynaklı bir viral enfeksiyon olduğu için bağışıklığı kuvvetlendiren besinler bolca tüketilmelidir. Bu bakımdan bilhassa b6, b12 ve C vitaminlerinin bol bulunduğu sebze ve meyveler tüketilmelidir. Diğer taraftan antioksidan içeren kırmızı beyaz meyve ve sebzeler ile omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini ihtiva eden deniz ürünlerinin de tüketilmesi tavsiye olunur. Zona hastalığının iyileşmesi için beslenmenin yanında fizik tedavi egzersizleri ve ilaç tedavisi bir arada kullanılabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.