Zeytinyağı’nın Sağlık İçin Faydaları !

  • ALTERNATİFTIP
  • Zeytinyağı’nın Sağlık İçin Faydaları ! için yorumlar kapalı
  • 891 kez görüntülendi

Zeytinyağı’nın Sağlık İçin Faydaları !

Zeytinyağı yağ asitleri, vitaminler, uçucu bileşenler, suda eriyen bileşenler ve mikroskobik zeytin parçacıklarından oluşan, karmaşık bir bileşimdir. Zeytinyağı kalp dostu sağlıklı bir yağdır. Sağlığa yararları oldukça fazladır. E vitamini ve yararlı bitki esaslı maddeler şeklinde antioksidanlar içerir. Ayrıca, kolesterolü düşürmeye ve iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olan tekli doymamış yağların en üst kaynaklarından biridir.

Sabah kahvaltısında bir bardak zeytinyağı içmekle ilgili tuhaf bir inanış var ama bu bazı bünyelerde bulantı yapabilir. Bunun yerine, sabahları 2-3 çorba kaşığı saf zeytin yağı içebilir ve aynı faydaları elde edebilirsiniz.

Zeytinyağı tüketmenin faydalarından bazıları ise şöyle:

KİLO VERMEDE YARDIMCIDIR:

Zeytinyağı, kilo verme hedefine ulaşmanıza yardımcı olur. Vücudun tok hissetmesine yardımcı olur ve aynı zamanda göbek yağını da eritir. Yemeklerinize mutlaka zeytinyağı ekleyin.

SİNDİRİMİ DÜZENLER:

Zeytinyağı, bağırsak yollarını yağlamak ve eliminasyonu teşvik etmek için kullanılan kabızlık için iyi bilinen bir çaredir. Ara sıra kabızlığı gidermek için kulanımı faydalıdır. Kabızlık giderici ilaçlar bir süre sonra alışkanlık yaparak fayda sağlamaz ve bağırsakta kramplara neden olur. Fakat zeytinyağı bu tarz bir sıkıntı yaratmaz.

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR:

Ekstra sızma zeytinyağı arterlerin daralmasına neden olabilen LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein) kolesterolünüzü düşürmenize yardımcı olabilir. Yağ, LDL moleküllerini oksidatif hasardan korur ve kardiyovasküler hastalık riskini artıran oleo-kaalal ve oleuropein içerir. Aynı zamanda, zeytinyağı vücuda HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein) kolestrolü arttırır ve koruyucu bir rol oynar ve kalp krizi ve felçlerin arkasındaki kilit nedenlerden biri olan istenmeyen kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olur.

KEMİK SAĞLIĞI:

Zeytinyağının düzenli olarak alınması, kemik mineralizasyonu ve kalsifikasyon işlemi için gerekli olan daha iyi kan seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir. Böylece, zeytinyağı, kemik kütlesi azalması nedeniyle kırıklara duyarlı osteoporozdan mustarip insanlar için faydalıdır. Osteoporoz riskini bile azaltabilir.


BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRİR:

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve korumak için hayati önem taşıyan antioksidanlarla birlikte verilen sızma zeytinyağı, enfeksiyona karşı daha dirençli olmanıza yardımcı olabilir. Bu önemli antioksidan genişliği diğer yağlarda bulunmaz.

YÜKSEK KAN BASINCI’NIN AZALTILMASI:

Yüksek tansiyon ilacı kullananlar, diyetlerinde diğer yağ türleri için ekstra sızma zeytinyağı içmek suretiyle aldıkları ilaç miktarını azaltabilir. Araştırmacılar zeytinyağındaki oleik asidin vücuda kolayca emildiğini ve dolayısıyla kan basıncını düşürdüğüne inanıyor. Bu yağ, ayrıca, sağlıklı tekli doymamış yağların varlığı nedeniyle kalbin yaşlanmasını yavaşlatır.

* Çocuklarda beyin gelişiminde etkilidir.
* Birçok vitamin içermektedir. Başta E vitamini, A, D ve K vitamini bulunmaktadır. Bu vitaminler sayesinde hücrelerin yenilenmesi sağlanmaktadır.
* Zeytinyağı ile gargara yapıldığında dişler beyazlar.
* Kırılgan tırnaklarınız için zeytinyağı önerilmektedir.
* Hücre yenilenmesinde etkilidir.
* Bağırsak kanserine karşı koruyucu özelliği vardır.
* Zeytinyağı tüketen kişilerde mide asidinin azaldığı böylece gastrit ve ülser gibi hastalıkların daha az görüldüğü belirlenmiştir.
* Safra taşı riskini azaltır.
* Kansızlık ve gut hastalığına iyi gelmektedir.
* Romatizma tedavisinde etkilidir.

Ayrıca Zeytinyağı anti-diyabet ve antihipertansif ilaçlarla etkileşime girebilir.
Gebe ve emziren kadınlar, yiyeceklerde bulunanlar harici zeytinyağı tüketmelerinden kaçınmalıdır.
Günlük zeytinyağı rejimine başlamadan veya herhangi bir tıbbi durumun tedavisinde kullanmadan önce, bunun sizin için sağlıklı bir seçim olup olmadığını anlamak için doktorunuzla konuşun. Zeytinyağını içiyorsanız, kalorisi yüksek diğer yağlı gıdaların veya gıdaların alımını azalttığınızdan emin olun.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.