Zerdeçal ve Zerdeçalın Faydaları

  • ALTERNATİFTIP
  • Zerdeçal ve Zerdeçalın Faydaları için yorumlar kapalı
  • 1.379 kez görüntülendi

Zerdeçal ve Zerdeçalın Faydaları

Zerdeçal, lifli ve sarı çiçekleri bulunan çok yıllık bir bitkidir. Geniş yapraklara sahip zerdeçalın rizomları bulunur. Rizomlarını toprak altında büyüten otsu bir bitki olan zerdeçalın kök kısmı tüketilir. Kök kısmı kaynatılarak kurutulur ve kullanıma hazır hale getirilir. Sıcak iklimleri seven zerdeçal, tropik iklim bölgelerinde yetiştirilir.

Zerdeçalın Faydaları Nelerdir?

Özellikle Hindistan, Çin ve Endonezya’da yetişmesi sebebiyle bu ülkelerin gerek mutfağında gerekse tıbbi alanlarında kullanılan bir şifalı bitkidir. Yüzyıllardan beri faydaları bilinen bu şifalı bitki, hastalıklara karşı kullanılmasının yanında yemeklere de ayrı bir tat katmıştır. Zerdeçalın çok faydalı bir bitki olması sebebiyle yemeklerinizde baharat olarak da kullanabilirsiniz. Bu sayede birçok hastalığı önlemiş olursunuz. Mide rahatsızlığı çeken kişiler yemeklerinde, salatalarında baharat olarak mutlaka kullanmalıdırlar.

Karaciğere de büyük fayda sağlar. Antioksidan özelliği sayesinde birçok hastalığa karşı şifa sağlar. Şeker hastaları yıllardır hastalıklarının tedavisini ararlar, tamamen tedavi edilemese de şeker hastalığının vücuda olan olumsuz etkilerini zerdeçalın faydaları sayesinde azaltmak mümkündür. Şeker hastalığı (diyabet) olan kişiler de mutlaka zerdeçalı yemeklerine ilave etmelidirler. Bu şekilde bir parça olsun tedavilerine katkı sağlayabilirler. Ayrıca safra kesesi rahatsızlığı olan kişiler zerdeçalı kullanması gerekenler listesinde yer alır.

Ciltteki yaraların kolay iyileşmesini sağlar. Sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarına iyi gelir. Depresyona karşı adeta bir antidepresan görevi görür. Baş ağrılarına iyi gelir. Saç dökülmesi, saçkıran gibi rahatsızlıklara da fayda sağlar. Ağız yaralarına iyi gelir.

Kansere Karşı Koruma Sağlar!

İçeriğinde kanseri de önemli ölçüde önleyen kukurmin (cucurmin) adlı madde bulunur. Bu sayede kanserli hücrelerin büyümesini önler. Kolon kanseri, cilt kanseri ve göğüs kanseri gibi kanser türlerine karşı oldukça faydalı bir bitkidir. Prostat kanserine karşı koruma sağlamasının yanında prostat kanseri olan hücrelerin büyümesini önler. Yapılan araştırmalara göre radyasyon kaynaklı kanserlere karşı koruma sağladığı ortaya çıkmıştır. Lösemi yani kan kanserine karşı da faydalı bir bitkidir. Yapılan araştırmalara göre çocuklukta lösemiye yakalanma oranını düşürür.

Zerdeçal İle Gribe Karşı Kalkan Edinin!

Soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi kış hastalıkları birçok kişinin canını sıkar. Bu hastalıklara karşı korunmak için bir bardak ılık sütün içine bir çay kaşığı zerdeçal tozu eklenir. İyice karıştırılır ve içilir. Bu şekilde öksürük, soğuk algınlığı ve gribe karşı koruma sağlanabilir. Bağışıklık sistemini de güçlendirir.

Zerdeçal FaydalarıRomatizma Ağrıları Mı Çekiyorsunuz?

Kemik ve eklem ağrılarına karşı yararlı sağlar. Hafif eklem ağrılarının yanı sıra eklem iltihabına da iyi gelir. Romatizma, osteoartrit ve romatoid artrit için de faydalı bir bitkidir.

Zerdeçal İle Kalbinizi Koruyun!

Zerdeçalın faydaları bunlarla da sınırlı değildir. Kalp hastalığı olanlar, kalp damar tıkanıklığı yaşayanların da şifası zerdeçaldadır. Araştırmalara göre zerdeçal tüketen kişilerin kalp damarlarında daha az plak oluşumu görülür ve daha az tıkanıklık olur. Kısacası kalp dostudur. Kalbi korur.

Kolesterolü Dengeler!

Kolesterol günümüzde birçok kişinin derdidir. İstediğini yiyememek, yediklerine her zaman dikkat etmek bir süre sonra insanları yormaya başlar. Bu gibi sebeplerle kolesterol hastalığına çare aramak günümüzde çok yaygındır. İşte zerdeçal faydaları sayesinde kolesterolü de dengeler ve bir parça da olsa rahat yemek yemeyi sağlar.

ZerdeçalHafızanızı Kuvvetlendirir!

Çabuk öğrenmek, belleğin güçlü olması beyinle alakalıdır. Aynı zamanda birşeyleri hatırlamamak da insanları üzer ve yorar. Bu şifalı bitki çabuk öğrenmeye, öğrenme kabiliyetinin artmasına yardım eder. Aynı zamanda hafızayı güçlendirir, unutkanlık ve alzheimer’a karşı iyi gelir. Beyine iyi gelir, beyin fonksiyonlarını geliştirir.

Zerdeçal Nasıl Tüketilir?

Yazımızda birçok faydasından bahsettiğimiz zerdeçal, günlük hayatımızda birçok yerde kullanılabilir. Peki zerdeçal kullanımı nerelerde olmalıdır? İşte bu sorunun yanıtı çok basittir. Öncelikle yapılan yemeklerde, turşularda baharat olarak kullanmak mümkündür. Hatta keklerde bile kullanabilirsiniz. Özellikle zerdeçallı pilav herkesin denemesi gereken bir yemektir. Bunun dışında dana, kuzu gibi çeşitli et yemeklerinizde de kullanabilirsiniz. Yemeklerde ve salatalarda baharat olarak da kullanılabilir.

Diğer bir soru ise zerdeçalın nasıl kullanılacağı ve zerdeçalın nasıl tüketileceği sorusudur. Yemeklerinize ağız tadınıza göre 1-2 çay kaşığı zerdeçalı baharat olarak kullanmanız mümkündür. Baharat eklediğiniz birçok yemeğe ilave edebilirsiniz. Örneğin kısır, dolma ve hatta köftelerin içine bile koyabilirsiniz. Balla karıştırarak da zerdeçal tüketebilirsiniz. Sadece 1-2 çay kaşığı zerdeçal ile kanser başta olmak üzere birçok hastalığa şifa bulabilir, birçok hastalığı ise önleyebilirsiniz.

Ayrıca zerdeçalı, zerdeçal çayı veya zerdeçal maskesi olarak da kullanabilirsiniz.

Zerdeçalın Zararları Ve Yan Etkileri Nelerdir?

Bilinen büyük bir zararı veya yan etkisi yoktur. Fakat bilindiği gibi her şeyin fazlası zarardır, bu yüzden zerdeçalın da aşırı kullanımından kaçınmak gerekir. Yüksek miktarda kullanılırsa kusmaya sebep olabilir. Kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte kullanılmasından kaçınılmalıdır. Ayrıca safra kesesinde taş olanlar ile gastrit, ülser gibi mide rahatsızlığı bulunan kişiler de kullanmaktan kaçınmalıdırlar. Karaciğer iltihabı olan kişilerin de zerdeçal tüketmesi tavsiye edilmez. Hamile kadınlar doktorlarına danışıp zerdeçal tüketmelidir.

Zerdeçal Farklı İsimlerle De Anılır!

Birçok farklı isimle adlandırılır. Özellikle Hindistan’da yetiştirilmesi ve kullanılması sebebiyle zerdeçala ‘Hint Safranı’ adı verilir. Ayrıca zerdeçav, kurkuma, sarıboya, sarıkök, zerdeçöp isimleriyle de anılır. Safrana benzemesi sebebiyle ise safran kökü de denir.

Kaynaklar:

Top10homeremedies : kitchen-ingredients/10-health-benefits-of-turmeric
Authoritynutrition : top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric
Webmd : vitamins-supplements
Whfoods : genpage

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.