Zencefil, bugün dünyada şaşırtıcı bir şekilde en çok kullanılan diyet çeşnisidir. Aslında zerdeçal ve kakule içeren bitki ailesinin bir parçasıdır ki bu durum zencefilin sağlık yararlarının olağanüstü olmasının nedenini açıklayabilir. Zencefil rizomlardan gelir. Köksüz, yatay bir şekilde büyür ve kökleri aşağı doğru oluşturan, üst üste yapraklar ve yeni gövdeler filizleyen bir yeraltı köküdür. Boğumlar daha sonra her kök boyunca aralıklarla oluşur.

Çinliler ve Kızılderililer, 4700 yılı aşkın süredir rahatsızlıkları tedavi etmek için zencefil kullandılar ve tıbbi özellikleri nedeniyle Roma İmparatorluğu ticaretinde paha biçilmez bir maldı.

Peki, zencefili bizim için çok iyi yapan şey nedir? Tek kelime: Gingerol!

İnme ve Kalp Hastalığını Azaltır

Gezegendeki en büyük katilin ikisi inme ve kalp hastalığıdır. Özellikle diğer kilit süper besinlerle birlikte tüketildiğinde, düzenli zencefil kullanımı ile korunabilirsiniz. Sarımsak, zencefil ve soğanların hepsinde anti kan pıhtılaştırma kabiliyeti vardır, ancak birlikte yendiği zaman kalp krizi ve inmeye karşı güçlü bir dayanak noktası olurlar.

 

Hazımsızlık ve Bulantıyı Geçirir

Zencefil basit bir karın ağrısı ya da gebelikte sık görülen şiddetli mide bulantısını geçirebilir. Aslında zencefil, etkili bir sindirim yardımı ve mide bulantısı için doğal ilaç olarak binlerce yıldır kullanılmıştır. Son zamanlarda Tayvanlı araştırmacılar, zencefil içeren üç kapsülün, midenin içeriğini, dispepsi olan insanlardaki ince bağırsaklara salmasına yardımcı olabileceğini keşfetti. Dispepsi, hastaların %40’ında gastrik boşalmanın anormal şekilde geciktirildiği bir durumdur. Zencefilin şişkinlik, kabız ve diğer gastrointestinal bozuklukları olan insanlara yardım etmesinin nedenlerinden biri de budur. Bağırsak astarındaki düz kasları rahatlatır ve yiyeceklerin sistem boyunca hareket etmesine yardımcı olur.

Bir 2012 araştırması zencefilin kemoterapi tedavisiyle ilişkili mide bulantısını ve kusmayı gidermeye yardımcı olabileceğini ancak zencefilin, kemoterapiden sonra ilk & ila 24 saatte bulantı ve kusmayı gidermeye yardımcı olduğu görüldü. Bunların yanı sıra taze zencefil yemek, taze zencefil suyu içmek ve zencefil öz yağı teneffüs etmek mide rahatsızlıklarını hafifletmek için son derece etkili yollardır.

Besin Emilimini Kolaylaştırır

Sağlığın başlıca dayanağı, ağızdan giren besinin kolondan dışarıya kadar taşınması ve besleyici absorpsiyon prosedürüdür. Yemekler arada bir yere sıkışırsa fermente edilebilir, çürür veya daha da kötüsü hayatı tehdit eden bir acil duruma neden olabilir.

Yanlış sindirim, yiyeceklerinizdeki besinlerin yanlış emilmesine ya da emilmemesine de neden olabilir. Her iki durumda da vücudunuz besin eksikliklerine uğrar. Zencefil çok önemlidir. Yukarıda gördüğümüz gibi, yiyeceklerinizin düzenli sindirimini ve metabolizmayı teşvik etmeye yardımcı olur ve güçlü bir bağışıklık sisteminin geliştirilmesinden büyük ölçüde sorumludur.

 

Bağışıklık Sistemini ve Solunum Fonksiyonunu Destekler

 

Ayurvedik tıp, zencefilin bağışıklık sistemini geliştirme kabiliyetine övgüde bulundu. Zencefil, vücudu ısıtmakta çok etkili olduğu için organlarınızda toksin birikiminin parçalanmasına yardımcı olabilir.  Vücudumuzun kanalizasyon sistemini de lenfatik sistemi temizlemek için de önemlidir.

Zencefil lenfatik kanalları açarak özellikle solunum sisteminde enfeksiyonlara duyarlı toksinlerin birikimini engelliyor. Zencefil yağı ve okaliptüs yağını birleştirmek etkili bir ilaçtır. Bağışıklığı destekler ve nefes alma yeteneğini artırır.

Bakteriyel Enfeksiyonları Engeller

Journal of Microbiology and Antimicrobials 2011’de, zencefilin bağışıklık fonksiyonunu artırmada ne kadar etkili olduğunu test eden bir çalışma yayınladı. Zencefillerin Staphylococcus aureus’u ve Streptococcus pyogenes’i konvansiyonel antibiyotiklerle öldürme kabiliyetini karşılaştıran Nijeryalı araştırmacılar, doğal çözeltinin her zaman kazandığını keşfettiler!

Araştırma sonucunda ilaçların (kloramfenikol, ampisilin ve tetrasiklin) zencefil özünün antibakteriyel kahramanlığına dayanamadığı öğrenildi. Bu önemlidir, çünkü bu iki bakteri hastanelerde oldukça yaygındır ve çoğunlukla bağışıklık sistemi zayıf olan hastalarda komplikasyonlara neden olur.

 

Mantar Enfeksiyonlarıyla Savaşır

Geleneksel tıbba karşı giderek daha dirençli oldukları için kontrolü zor olan konulardan biri olan mantar enfeksiyonlarının, zencefil karşısında şansı yoktur. Bir Carleton Üniversitesi araştırmasında değerlendirilen 29 bitki türünün içinden sadece zencefillerin, mantar öldürme hususunda en etkili olduğu görüldü.

Mantar tedavisi için: Birkaç damla zencefil öz yağı, çay ağacı yağı ve bir çay kaşığı hindistancevizi yağını karıştırın ve günde üç defa etkilenen bölgeye uygulayın.

 

Mide Ülseri ve Asit Reflüsünü Yatıştırır

1980’lerden beri, araştırmacılar zencefilin mide ülseri tedavisi olarak çalışabileceğini biliyor. Daha yakın zamanlarda, Hintli bilim adamları bu tıbbi etkiyi daha yakından ölçebiliyorlardı. Moleküler Beslenme ve Gıda Araştırması Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, zencefilin, reflü tedavisi veya asit reflüsü için tercih edilen ilaç Prevacid’e göre altı ila sekiz kat daha güçlü olduğunu keşfettiler.

 

Ağrı Kesicidir

Zencefil, ağrı kesici özelliği ile bilinir. Kapsaisin ağrıyı hafifletmek için çalışır. Gingerol, duyu sinir uçlarında bulunan vanilloid reseptörleri etkiler. Ağrı yollarını doğrudan etkiler, aynı zamanda kendiliğinden ağrıya neden olan iltihabı hafifletir.

Araştırmalar, zencefilin dismenore, adet kanaması veya menstrüel kramplara bağlı ağrıların kolaylaştırılmasına bile yardımcı olabileceğini buldu. Bir klinik araştırma, birincil dismenore yaşayan kız öğrencileri iki eşit gruba ayırdı ve bu öğrencilere kapsül biçiminde bir plasebo veya zencefil verildi. Zencefil grubunun semptomlarında, % 83’lük düzelme bildirildi; plasebo grubundakiler de ise bu oran %47’ydi.

Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur

Bağışıklık sistemi olmayan farelerle çalışan Minnesota Üniversitesi bilim adamları, haftalık üç defa gingerol tüketmenin; kolorektal kanser hücrelerinin büyümesini geciktirdiğini keşfetti. Michigan Üniversitesi araştırmacıları bu sonuçları yumurtalık kanseri ile doğruladı. Aslında zencefil; kültüre edilmiş yumurtalık kanseri hücrelerinin test edilen tüm hücre hatlarında derin büyüme inhibisyonu oluşturdu. Günde birkaç kez zencefil çayı içmek fayda sağlayacaktır. Ayrıca ek takviye olarak da kullanabilirsiniz.

 

Diyabetle Mücadeleye Yardım Eder

Gingerollerin doğal olarak şeker hastalığını iyileştirdiği ayrıca insülin duyarlılığını dengelediği bilinmektedir. Bu bilgiden yola çıkarak, Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi’nde 2006 yılında çıkan bir çalışma, insan kan hücrelerinde ve şekerle beslenen sıçanlarda sorbitol birikimini de bastırabileceklerini keşfetti. Basitçe belirtmek gerekirse, zencefil diyabeti önlemek ve tersine çevirmeye yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda diyabetik retinopati gibi  komplikasyonları da engeller ve iyileştirir.

 

Kolesterolü Dengeler

Yüksek kolesterollü 85 kişinin katıldığı 45 günlük kontrollü bir klinik çalışmasında, üç bölünmüş dozda verilen zencefil tozunun üç gramı, çoğu kolesterol belirtecinde belirgin azalmaya neden oldu. Hipotiroidi sıçanları analiz eden bir başka araştırma bu bulguları desteklemektedir. Araştırmacılar, zencefil özütünün LDL kolesterolü atorvastatin kadar düşürdüğünü ve iyi kolesterol düzeylerini dengelediğini buldu.

 

Artrit Hastalığına İyi Gelir

Zencefilin osteoartrit üzerindeki etkileri üzerine yapılan bir araştırmada, araştırmacılar zencefil ekstraktı grubunun kontrol grubuna kıyasla ayak ve diz ağrısında daha yüksek oranlarda iyileşme buldular. Yapılan analizler, zencefil ekstraktı grubunda kontrol grubuyla karşılaştırıldığında ayakta diz ağrısında azalma, yürüme sonrasında diz ağrısında azalma tespit etti.

Kaynak:

https://draxe.com/10-medicinal-ginger-health-benefits/