Bu durumun doğru teşhisi ve tedavisi için doktorunuza danışın. Ev ilaçlarını ek bir tedavi olarak kullanın. Pnömoni olarak da bilinen zatürre, bakteriyel, viral veya mantar enfeksiyonu nedeniyle akciğerlerde inflamasyon ile karakterize bir solunum rahatsızlığıdır. Vücut genellikle bu organizmaların akciğerlerinizi enfekte etmesini önler, ancak genellikle bağışıklık sisteminiz güçsüz düştüğünde başarısız olabilir.

 

Çoğu durumda, hafif bir durum olarak ortaya çıkar ve iki ila üç hafta içinde temizlenir. Ancak, çok ciddi ve hatta ölümcül seviyelere de ulaşabilir. Özellikle bebekler, küçük çocuklar, 65 yaş ve üstü yetişkinler ve zayıflamış bağışıklık sistemi veya altta yatan sağlık sorunları olan kişiler için tehlikelidir.

 

Zatürrenin en sık görülen semptomları arasında öksürük, ateş, titreme ve nefes darlığı bulunur. Baş ağrısı, iştah kaybı, yorgunluk, terleme, bulantı ve kusma, kas ağrısı ve derin nefes alma veya öksürme sırasında göğüs ağrısı gibi başka semptomlara da neden olabilir. Zatürre bulunan yaşlı yetişkinlerde zihinsel karışıklık veya halüsinasyon yaşanabilir.

 

Bu durum için uygun tedavi genellikle, zatürre tipine ve semptomların şiddetine bağlıdır.

Solunum, göğüs ağrısı, kalıcı ateş veya sürekli öksürükle birlikte zorluk çekiyorsanız, bir doktora görünmek özellikle önemlidir. Diğer semptomlar şiddetli değilse, ana tedaviye yardımcı olacak bazı doğal tedavileri deneyebilirsiniz.

Sarımsak

Sarımsak, bakteriler, virüsler ve mantarlarla mücadele eden antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Aynı zamanda vücut ısısını düşürmeye yardımcı olur ve akciğerlerdeki balgamı temizlemek için balgam çıkarma oranını artırır.

 

  • Bir bardak sütü dört bardak suya karıştırın ve üzerine yarım çay kaşığı ezilmiş sarımsak ekleyin. Çözeltiyi, orijinal miktarın dörtte birine indirene kadar kaynatın. Günde üç kez için.
  • Sarımsak kullanmak için başka bir yol, eşit miktarda taze limon suyu ve bal karışımı içinde ezilmiş sarımsak marine etmektir. Günde iki veya üç çay kaşığı alın.
  • Ayrıca sarımsak ezmesini veya sarımsak suyunu göğsünüze de sürdürebilirsiniz.
  • Güçlü tadı ve kokusundan hoşlanmıyorsanız, rahatlamak için zencefil çayı içebilirsiniz.

 

Arnavut Biberi

Arnavut biberinin, solunum yollarından mukus salgılanmasını uyaran yüksek kapsaisin içeriği vardır. Böylece, mukusun solunum sisteminden temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca mukus zarlarının sağlıklı gelişimine yardımcı olan iyi bir beta-karoten kaynağıdır.

 

  • 230 mililitrelik bir bardak suya biraz limon suyu ve bir miktar Arnavut biberi karıştırın. Günde birkaç kez için.
  • Ayrıca bir bardak havuç suyu içine de karıştırabilirsiniz. Her ikisi de zatürreyi tedavi etmek için faydalıdır.

Çemen Tohumu

Çemen otu ve tohumu, mukolitik özelliklere sahiptir, yani tıkanıklıkların azalmasına yardımcı olur. Dahası, ateşi azaltan ve toksinleri vücuttan çıkarmaya yardımcı olan terlemeyi tetikler.

 

  • Bir çay kaşığı çemen otu tohumlarını; 500 ml veya iki bardak su ile kaynatarak çemen çayı yapın. Süzün ve günde dört fincan çemen çayı için. Tadını geliştirmek için biraz limon suyu ekleyebilirsiniz. İçtiğiniz miktarı daha iyi hissettiğinizde azaltın.
  • Bir çay kaşığı çemen otu tohumu, bir çay kaşığı zencefil, bir diş ezilmiş sarımsak ve bir tutam acı biberi bir fincan sıcak suda yaklaşık beş dakika demleyerek bir bitki çayı hazırlayın. Süzün ve suyuna yarım limon sıkın. Ayrıca biraz bal ekleyebilirsiniz. Bu çayı günde birkaç kez için.

Susam Tohumu

Susam tohumu, doğal bir balgam söktürücü olarak davrandığından balgamı atmaya yardımcı olur.

 

  • Bir bardak suda bir çorba kaşığı susam tohumu kaynatın.
  • Bir çorba kaşığı keten tohumu ile karıştırın ve kaynatmaya devam edin.
  • Karışımı süzün ve ardından bir çay kaşığı bal ve bir tutam tuz ekleyin.
  • Bu karışımı günde bir kez için.

 

Sebze Suyu

Taze havuç suyu, ıspanak suyu, pancar suyu, salatalık suyu ve diğer sebze suları, özellikle zatürre ile uğraşırken sağlığınız için mükemmeldir. Bağışıklığı artırır, mukus eritir ve detoksifikasyona yardımcı olur. Fosfor ve klor açısından zengin olmanın yanı sıra, yabani havuç suyu da akciğerleriniz ve bronş sisteminiz için oldukça faydalıdır.

 

  • Bir buçuk litre sebze suyu yapmak için ıspanak suyu ve havuç suyunu 2’ye 3 oranında birleştirin. Her gün için.
  • Alternatif olarak, bir parça pancar suyu, bir miktar salatalık suyu ve üç parça havuçtan elde ettiğiniz suyu birleştirin. Her gün için.
  • Ayrıca her gün 250 ml veya bir bardak yaban havucu suyu içebilirsiniz.

 

Buhar Soluma

Buhar, enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olur ve öksürüğü ve tıkanıklığı hafifleterek nefes almayı iyileştirir.

 

  • Bir tencerede su kaynatın ve okaliptüs, lavanta, çay ağacı, limon veya kafur yağı gibi birkaç damla esansiyel yağ ekleyin.
  • Bu çözeltiden buharı soluyun. Teneffüs ederken, başınızı bir havlu ile kaplayın böylece buhar kaçmaz.
  • Sıcak duş almak da faydalıdır.

 

Zerdeçal

Çemen otu gibi, bu şifalı bitki de mukusun vücuttan, özellikle de solunum yolundan çıkarılması için mukolitik olarak çalışır. Ayrıca, enfeksiyonla mücadelede yardımcı olan antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.

 

  • Bir macun yapmak için sıcak hardal yağı ile zerdeçal tozunu karıştırın. Göğsünüze sürün.
  • Günde iki veya üç kez bir çay kaşığı zerdeçal tozuyla karıştırılmış bir bardak ılık süt içebilirsiniz.
  • Bir bardak ılık suya, bir buçuk çay kaşığı zerdeçal ve bir çeyrek çay kaşığı karabiber tozunu ekleyin, iyice karıştırın ve günde bir kez için.

Taze Fesleğen ve Karabiber

Her iki bileşen de akciğerleriniz için faydalıdır ve zatürre ve üst solunum yolları hastalıklarının doğal tedavisinde faydalıdır.

 

  • Beş adet fesleğen yaprağını ezip, suyunu çıkarın. Bir tencerede bir tutam taze çekilmiş karabiber ile birlikte karıştırın. Her altı saatte bir tüketin.

Kekik Yağı

Kekik yağı, antiviral, antibakteriyel ve antifungal özelliklerine bağlı olarak zatürreye neden olan mikroplarla savaşır. Ayrıca ince mukusun ve tıkanıklığın temizlenmesine yardımcı olur.

 

  • Bir bardak su veya taze meyve suyuna iki veya üç damla kekik yağı ekleyin. Günde üç kez için.
  • Bir veya iki damla kekik yağını, bir mendil veya pamuk üzerine dökün ve uyumadan önce yastığınızın yanına koyun, böylece gece boyunca onu soluyabilirsiniz.

 

Bu ilaçlardan ayrı olarak, kendinizi daha iyi hissetmeye başlasanız da, zatürrenin tekrar başlayabilme ihtimalini azaltmak adına, doktorunuzun reçetelediği tüm ilaçları aldığınızdan emin olun. Ayrıca bolca dinlenin ve bol sıvı tüketin, özellikle su için.

 

Ayrıca, herhangi bir öksürük veya soğuk algınlığı ilacı almadan önce doktorunuza danışın. Aslında öksürmek yardımcı olabilir çünkü vücudunuzun mukustan kurtulmasını sağlar.

 

kaynak:

Home Remedies for Pneumonia