Zatürre Ve Pnömoni Nedir Zatürre Bulaşıcımıdır?Zatürre Başlangıcı

  • Genel Sağlık
  • Zatürre Ve Pnömoni Nedir Zatürre Bulaşıcımıdır?Zatürre Başlangıcı için yorumlar kapalı
  • 867 kez görüntülendi

Zatürre Ve Pnömoni Nedir Zatürre Bulaşıcımıdır?Zatürre Başlangıcı

Akciğerlerin iltihaplanmasına zatürre denir. Zatürrenin diğer adı pnömonidir. Bakteriler, mantar, virüs veya parazitler zatürre hastalığına neden olur. Zatürre genellikle grip, nezle, bronşit gibi üst solunum yollarının tedavi edilmemesi, ilerlemesi sonucu meydana gelir ve bulaşıcı bir hastalıktır. 65 yaşından büyük olanlar, 2 yaşından küçük yaştaki çocuklar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve kronik hastalığı olanlar zatürreye yakalanma açısından daha yüksek risk altındadır. Zatürrenin hafiften şiddetliye kadar yaşamı tehdit eden 50 türü vardır.

Zatürre Belirtileri Ve Zatürre Başlangıcı Nelerdir?

Zatürre belirtileri akciğerlerin iltihaplanması ve tahriş olmasıyla meydana gelir. Akciğerler bu durum karşısında savunma mekanizması olarak, solunum yollarını açık tutumak için aşırı miktarda yoğun, kalın kıvamda balgam üretir. Zatürre belirtileri zatürrenin türüne, şiddetine, kişinin yaşına, genel sağlık durumuna göre değişir. Genel olarak sağlıklı yetişkinlerde, zatürre belirtileri nispeten daha hafif seyredebilir. Belirtiler, KOAH veya konjestif kalp yetmezliği gibi kronik hastalıkları olanlarda veya çok genç veya çok yaşlı kişilerde daha şiddetli olur. Zatürrenin en sık karşılaşılan belirtileri şunlardır;

  1. Nefes alırken veya öksürürken göğüs ağrısı
  2. Şiddetli olarak sık sık öksürme
  3. Öksürürken göğüs ağrısı
  4. Sık sık aşırı terleme
  5. Nefes almakta zorlanma
  6. Öksürürken beyaz, sarı, yeşil veya kahverengimsi renkte yoğun kıvamlı, balgam gelmesi
  7. Halsizlik
  8. Baş ağrısı
  9. İştahsızlık
  10. Titreme
  11. Göğüs tıkanıklığı
  12. Baş dönmesi
  13. Sırt ağrısı
  14. Mide üşütmesi
  15. Ateş
  16. Karın ağrısı
  17. Kas ve vücut ağrıları
  18. İdrar miktarında azalma, az az idrar yapma
  19. Kalp atışının hızlanması, hızlı soluk alıp verme
  20. Mide bulantısı veya kusma
  21. Güçsüzlük, bitkinlik hissi
  22. Vücut sıcaklığının normalin altına düşmesi (65 yaşından büyük yetişkinlerde ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda bu durum görülür)
  23. Ağır zatürre durumlarında deri ve dudakların, ağız içinin koyu mavi renk alması, şiddetli nefes darlığı, tansiyon düşüklüğü ve bilinç bulanıklığı gibi belirtiler meydana gelir.

Bakteri, Virüs Ve Mantarların Neden Olduğu Zatürre Belirtileri

Zatürre belirtileri zatürrenin bakteriden mi yoksa mantardan mı, virüs kaynaklı mı olduğuna göre değişir.

Bakterilerin Neden Olduğu Zatürre Belirtileri

  1. Yüksek ateş
  2. Titreme
  3. Göğüs ağrısı
  4. Terleme
  5. Kalın, sarı veya yeşilimsi balgamlı öksürük
  6. Nefes darlığı

Virüslerin Neden Olduğu Zatürre Belirtileri

Virüslerin neden olduğu zatürre hastalığında grip nezle gibi soğuk algınlığına benzer belirtiler yaşanır. Genellikle kuru öksürük, ateş, yorgunluk, baş ağrısı ve kas ağrısı şeklinde başlar. Hastalık ilerledikçe nefes darlığı ve öksürükle beraber az miktarlarda beyaz balgam görülür.

Mantarların Neden Olduğu Zatürre

Zatürre genellikle bakteri ve virüslerden kaynaklanır. Nadiren mantarlar da zatürreye  yani akciğer iltihaplanmasına neden olabilir. HIV gibi belirli enfeksiyon türlerine bağlı olarak bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde mantar kaynaklı zatürre hastalığına yakalanma riski yüksektir. Mantar kaynaklı zatürre belirtileri, bakteriyel veya viral zatürre belirtilerine benzer belirtilere neden olur. Mantarların neden olduğu zatürre belirtileri şunlardır; Öksürük, yüksek, ateş, halsizlik, nefes almakta zorlanma ve istemsiz kilo kaybıdır.

Zatürre Neden Olur?

Zatürre hastalığına genellikle bakteri enfeksiyonu (bakteriyel pnömoni) veya viral enfeksiyon (viral pnömoni), neden olur. Zatürre bulaşıcı bir hastalık olduğundan zatürre olan kişi öksürdüğünde, konuştuğunda veya hapşırdığında zatürre mikrobu başka insanlara bulaşıp onlar da zatürreye yakalanabilir.

Zatürre Nasıl Teşhis Edilir?

Zatürre tanısı koymak için hasta muayene edildikten sonra şu yöntemler kullanılır;

  1. Kan testi
  2. Göğüs röntgeni
  3. Balgam testi
  4. Akciğer grafileri
  5. Bilgisayarlı tomografi

Zatürre Ne Zaman Geçer?

Zatürre enfeksiyonuna yakalandıktan 3 ila 7 günde belirtiler görünmeye başlar. Zatürre tedavi edildikten sonra zatürrenin geçmesi 2-3 hafta sürer. Ancak bağışıklık sisteminiz güçlüyse bu süre daha kısa olabilir, şayet bağışıklığınız düşükse iyileşme süreniz de uzayabilir.

Zatürre Nasıl Tedavi Edilir, Nasıl Geçer?

Zatürrenin tedavisi bu hastalığın bakterilerden mi yoksa virüslerden mi, mantardan mı kaynaklandığına bağlı olarak değişir. Bakterilerin neden olduğu zatürre antibiyotiklerle tedavi edilebilir.

Bakterilerin neden olduğu zatürreyi tedavi etmek için doktorlar genellikle “Amoksisilin” ismindeki antibiyotiği reçete ederler. Virüslerin neden olduğu zatürrede ise antibiyotikler etki etmeyeceğinden doktorlar antibiyotik hariç antiviral ilaçlar verir. Mantarlardan kaynaklı zatürre hastalığında ise antifungal ilaçlar ile hastalık tedavi edilir.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Zatürre Bitkisel Tedavi Yöntemi

Zatürre hastalığının tedavisinde doktorların verdiği ilaçları kullanmanın yanına şu bitkisel yöntemi uygulayabilirsiniz; Yaban kekiği kürü, kaynayan bir bardak sıcak suya bir tatlı kaşığı yaban kekiği atılarak 5 dakika demlenir ve süzülerek içilir. Sabah akşam yemeklerden iki saat sonra içilir. Bu küre 1 ay devam edilebilir.  Taze hazırlamak gerekir.

Zatürrenin Hızlı Bir Şekilde Geçmesi İçin Ne Yapmalı?

  1. Doktorun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmalı
  2. Portakal, mandalina greyfurt, limon ayva nar, gibi C vitamini açısından zengin yiyecekler bol bol tüketilmeli. Doktorun reçete edeceği C vitamini ilaçlarını kullanmalı
  3. Günde 10-12 su bardağı su içmeli.
  4. Bol bol dinlenmeli, erken yatıp erken kalkmalı, düzenli uykuya dikkat etmeli
  5. Ihlamur, ada çayı, limonlu çay gibi bitkisel şifalara devam etmeli

Zatürre Aşısı Nedir?

Zatürre aşısı zatürreye yakalanmayı önlemek için yapılır. Zatürreye neden olan dünyada en sık rastlanan mikroorganizma Streptococcus pneumoniae (Pnömokok) ismindeki bakterdir. Zatürre aşısı ise bu bakteriye karşı hazırlanmış aşıdır. Zatürre aşısı tamamen olmasa da yüksek riskli kişilere uygulandığında kısmen koruma sağlayabilmektedir. Aşı kas içine yapılmaktadır. 5 yıl sonra tekrarı yapılır.

Zatürre Aşısını Kimler Yaptırmalı?

  1. Bağışıklık sistemi çok zayıf olanlar
  2. AIDS taşıyıcısı erişkinler
  3. 65 yaş ve üzerindekiler
  4. Bağışıklık sistemi normal olup kalp hastalığı, akciğer hastalığı, şeker hastalığı, alkolizm, siroz, beyin- omurilik sıvı kaçağı gibi kronik hastalığı olanlar
  5. Dalağı alınmış kişiler
  6. Kan hastalıkları olanlar
  7. Kronik böbrek hastalığı bulunanlar
  8. Organ nakli yapılmış olanlar

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.