Zatürre Hastalığı Nedir Belirtileri Ve Nedenleri Nelerdir

  • HASTALIKLAR
  • Zatürre Hastalığı Nedir Belirtileri Ve Nedenleri Nelerdir için yorumlar kapalı
  • 1.291 kez görüntülendi

Zatürre Hastalığı Nedir Belirtileri Ve Nedenleri Nelerdir

Toplumlarda en sık görülen hastalıklardan biri de zatürre hastalığıdır. Taşıdığı tehlikeli riskler nedeniyle çoğu zaman ölümle sonuçlanabilen zatürre hastalığı en başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere birçok sağlık kuruluşlarının güncel konuları arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Çeşitli belirtilerini göstererek ortaya çıkabilen zatürre hastalığı özellikle de çocuk ve yaşlı bireyler gibi vücut savunmasının zayıf olduğu bireyleri çok daha hızlı bir biçimde etkisi altına alabilmektedir. Etkisini gösterdiği ilk anlardan itibaren vücut direncinin önemli ölçüde düşmesine yol açabilen zatürre hastalığı beraberinde bazı hastalıkların meydana gelmesinde de etkin rol oynayabilmektedir.

Uzmanların toplumu bu hastalık hakkında uyarması ve hastalığın henüz ilk belirtilerinin görülmesine karşın bireylerin vakit kaybetmeden mutlaka doktora başvurması gerektiğinin altını önemle çizmesi zatürre hastalığının önemini ortaya koymaktadır. Diğer hastalıklarla ilgili olarak gerçekleştirilen birçok sağlık araştırması zatürre hastalığı ile ilgili de aynen yapılmaktadır. Bu hastalık hakkında başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere birçok sağlık kuruluşları birçok araştırmalar yapmış ve hastalığın genel nedenleri ve belirtileri ve hastalığın etkin olduğu bölgeler tespit edilmiştir.

Bakterilerin sebep olması sonucu ortaya çıkabilen zatürre hastalığı hakkında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmalar sonucunda her sene yaklaşık 100 bireyden 2’si bu hastalığa yakalanmaktadır. Bununla birlikte Türkiye’de ise özellikle Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen bazı araştırmalar neticesinde ülkemizin çeşitli illerinde yaklaşık olarak her sene 90 bin zatürre hastalığı vakaları ortaya çıkmaktadır. Hastalığın meydana gelmesinde etkin rol oynayan bakterinin vücuda girmesi sonucunda hastalanan her yüz bireyden yaklaşık beşi hayatını kaybetmektedir. Genellikle yüksek ateş, öksürük ve koyu balgam ile kendini belli eden zatürre hastalığı özellikle tedavi edilmedi takdirde veya da erken müdahale edilmediği takdirde en başta menenjit hastalığı olmak üzere bazı ciddi hastalıkların oluşumuna neden olabilmektedir.

Ciddi bir hastalık olarak görülen zatürre hastalığı diğer birçok hastalıklara nazaran belirtilerini aniden veya da uzun bir müddet sonucunda ortaya çıkarabilmekte ve buna bağlı olarak da özellikle çocuklarda etkisinin şiddetini arttırabilmektedir. Taşıdığı tehlikeli özellikleri sayesinde ölüme neden olabilen zatürre hastalığı etkisini gösterdiği zamandan bir müddet sonrasında kana karışabilmekte ve bunun sonucunda ise tehlikeli bir boyuta geçebilmektedir.

Zatürre Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Yukarıda da belirtildiği üzere zatürre hastalığının bazı belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler şunlardır;

  • Ateşin yükselmesi: Zatürre hastalığının en belirgin belirtilerinden biri ateşin hastalığın oluşumuna bağlı olarak yükselmeye başlaması bu durum çoğu kez 40 dereceye kadar çıkabilmektedir.
  • Şiddetli öksürüklerin başlaması: Zatürre hastalığının belirtilerinden biri de hastalığın etkisine bağlı olarak öksürük sendromunun başlamasıdır. Özellikle hastalığın etkisinin iyice belli edilmesiyle birlikte şiddetli öksürük durumu meydana gelmektedir.
  • Balgam renginin koyulaşması: Zatürre hastalığının en önemli ve belirgin belirtilerinden biri de balgam renginin hastalığın etkisine bağlı olarak normalin dışında bir renge dönüşmesidir. Zatürre hastalığında balgam rengi özellikle koyu bir renge dönüşmekte ve hastalığın tamamen ortadan kaldırılması sürecine kadar bu renkte kalabilmektedir.
  • Göğüs bölgesinde meydana gelen ağrılar: Zatürre hastalığının bir başka belirtisi ise hastalıkla birlikte göğüs bölgesinde meydana gelen ağrılardır.
  • Sırtta ağrıların oluşması: Hastalıkla birlikte sırt bölgesinde orta şiddetli ağrılar meydana gelmektedir.
  • Algılamada zorluk çekilmesi: Zatürre hastalığının en belirgin belirtilerinden biri de hastanın algılama konusunda zorluk çekmesidir.
  • Aşırı susama: Hastalığın ilk etkisinden bir müddet sonrasında hasta aşırı olarak susamaya başlamaktadır.
  • İdrarın azalmaya başlaması: Zatürre hastalığının belirtilerinden biri de hastanın idrarında meydana gelen azalmalardır.

Zatürre Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Zatürre hastalığının en önemli ve belirgin nedeni bazı bakterilerdir. Bununla birlikte zatürre hastalığının meydana gelmesinde etkin rol alan bazı nedenler şunlardır;

  • Soğuk hava iklimleri
  • Yetersiz beslenme
  • Kişisel temizlik yetersizliği
  • Bazı enfeksiyonel hastalıklar
  • Soğuk algınlığı zatürre hastalığının meydana gelmesinde etkin rol oynayan nedenlerdir.

Zatürre Hastalığı Nasıl Meydana Gelmektedir?

  • Zatürre hastalığı çoğu zaman yavaş seyirli olarak etkisini göstermekte ve bununla birlikte etkisini uzun müddetler devam ettirebilmektedir.
  • Zatürre hastalığı ilk etkisini vücut ateşini yükselterek göstermekte öyle ki, ateş 40 dereceye kadar çıkabilmektedir.
  • Ateşin yükselmesine ayrıca şiddetli vücut titremeleri de eşlik edebilmektedir.
  • Zatürre hastalığı ilk etki ettiği sürede hastanın teninin solmasına neden olmaktadır.
  • Bu hastalık etkisini gösterdiği andan itibaren hastanın vücut direnci aşarı düşmeye başlamakta ve bunun akabinde sık ve şiddetli öksürük durumu meydana gelmeye başlamaktadır.
  • Zatürre hastalığı kendini gösterdiği andan itibaren hastanın dili kurumaya başlamakta ve dudakları renk değiştirerek morarımsı bir renge dönüşmektedir.
  • Zatürre hastalığı etkisini gösterdiği andan itibaren veya bir müddet sonrasında hastada aşırı yorgunluk ve halsizlik sendromu kendini göstermekte ve hastalık tamamen etkisini kaybetmediği müddetçe yok olamamaktadır.

Zatürre Hastalığı Nasıl Bulaşmaktadır?

Bulaşıcı ve tehlikeli bir hastalık türü olan zatürre hastalığı yakın temas sonucunda, solunum yolları sayesinde bulaşabilmektedir. Hastalık özellikle de çocuklar arasında çok daha hızlı bir biçimde bulaşma eğilimi gösterebilmektedir. Salgın hastalıklar grubunda yer alan zatürre hastalığı bulaşma sürecinden itibaren etkisini kısa veya uzun müddetler sonrasında gösterebilmekte ve bu sayede etkisi altına aldığı sağlıklı bireyin hastalanmasına neden olabilmektedir.

Zatürre Hastalığı Daha Çok Kimlerde Görülmektedir?

Zatürre hastalığı hemen her yaştan bireylerde görülebilmektedir. Fakat bazı riskleri sayesinde özellikle şu bireylerde çok daha sık görülebilmektedir.

  • Sigara ve alkol kullanan bireylerde
  • Kalp hastalıklarına sahip olan bireylerde
  • Şeker hastalığı taşıyan bireylerde
  • Çocuk ve yaşlı bireylerde
  • Soğuk iklim kuşaklarında yaşayan bireylerde çok daha sık görülebilmektedir.

Zatürre Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Zatürre hastalığının tedavisinin başarılı sonuçlar verebilmesi açısından özellikle hastalığın erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Erken teşhis edilen bir zatürre vakası çok kısa süre iyileştirilebilmektedir. Zatürre hastalığının tedavisinde başta zatürre aşısı ve antibiyotik ilaç tedavisi olmak üzere bazı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bununla birlikte günümüzde hastalığın tedavisinde en çok uygulana tedavi yöntemi zatürre aşısı yöntemidir.

Hastalığın iyileşmesinde oldukça etkili olan zatürre aşısı yöntemi sayesinde zatürre hastalığı etkisini kısa sürede kaybetmekte ve hasta ilgili doktorun gerek görmesi durumunda hastanede veya evinde bir müddet istirahat ettikten sonra günlük aktivitelerine tekrar kaldığı yerden devam edebilmektedir. Fakat tedavi sürecinin başarılı geçmesi amacıyla hastanın doktor tavsiyelerine harfiyen uyması gerekmektedir. Zatürre hastalığı çok ciddi bir hastalıktır. Bu nedenle bu hastalığın henüz ilk belirtileri görüldüğü takdirde hemen ilgili doktora başvurulması gerekmektedir.

Not: Makale bilgi içeriklidir. Reçete değildir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.