Yüzdeki Beyaz Lekeler Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Yüzdeki Beyaz Lekeler Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.822 kez görüntülendi

Yüzdeki Beyaz Lekeler Nedenleri ve Tedavisi

Tamamen sağlıklı bir cildi olan insanın bile bir anda yüzünde beyaz lekeler belirebilir. Genellikle zararsız olmakla birlikte birçok farklı nedenlerden ötürü ciltte beyaz lekeler oluşabilir. Bu durum bazen hafif bazen şiddetli olabilir ve genellikle vücudun belirli bir alanında derinin büyük bir bölümünü kaplar. Bundan dolayı tahriş ve kaşıntıya neden olabilir.

Yüzdeki bu beyaz lekelerin oluşumu oldukça can sıkıcı olabilir. Bunun nedenleri nelerdir? Ne zaman endişe etmeniz gerekir? Neyse ki, yüzdeki beyaz lekelerin tedavisi mümkündür.

Yüzdeki Beyaz Lekelerin Nedenleri

Yüzdeki beyaz lekelerin çeşitli nedenleri olabilir. Bazı nedenleri anlamak tedavide yararlı olabilir. Ayrıca, insanlarda oluşabilecek bazı durumlardan kaçınmada yardımcı olabilir.

Samyeli
Samyeli, kronik mantar enfeksiyonudur. Pitiryazis versikolor olarak da bilinir. Bu enfeksiyon normal pigmentasyona engel olarak deride renksiz yamalara neden olur. Bu yamaların rengi etrafındaki deriden daha açık veya daha koyu renkte olabilir ve genellikle de geç erkeklerde sırt ve gövde kısmını etkilemektedir. Güneş ışığı, sıcak, nemli hava, yağlı cilt ve aşırı terlemeye maruz kalınırsa bu durumu kötüleştirebilir.

Ala hastalığı (Vitiligo)
Bu hastalık, derinin melanosit pigmentasyon kaybı ile sonuçlanan bir cilt rahatsızlığıdır. Bu beyaz lekeler sanki derinin bir parçasıymış gibi hissettirir. Ala hastalığı henüz tam olarak anlaşılmış değildir ancak oto-bağışıklık sistemi hastalığı olduğu düşünülmektedir. Ancak hafif bir travma ala hastalığının ilerlemesine neden olabilir. Ala hastalığı yüz, eller ve ayaklar, dirsekler ve genital bölgeyi etkileyebilir.

Idiopathic Guttate Hypomelanosis
Yüzdeki beyaz lekeler, Idiopathic Guttate Hypomelanosis isimli bir cilt hastalığından da kaynaklanıyor olabilir. Bu durum genellikle ön kol ve baldırda 2-5mm uzunluğundaki düz beyaz lekeler ile kendini gösterir. Bu hastalık genellikle açık tenli insanları etkiler, fakat koyu tenlilerde de görülebilir. Beyaz lekeler 40 yaş üstü insanlarda daha fazla görülür.


Pitiryazis Alba
6 ile 12 yaş arası çocuklarda yaygın olan bir cilt hastalığıdır. El, yüz ve kollarda görülen, normal ciltten ayırt edilmesi zor olan döküntü şeklinde bir hastalıktır. Bu döküntü, tozu andıran deri parçaları şeklindedir. Bu durumun sebebi tam olarak bilinememekle birlikte genellikle bir tür egzama olarak sınıflandırılır.Bu hastalık çoğunlukla ala hastalığı ile karıştırılır. Fakat ala hastalığın keskin sınırlar varken bu hastalıkta yoktur.

Yüzdeki Beyaz Lekelerin Tedavisi

Yüzdeki beyaz lekelerin tıbbi tedavisi, altında yatan asıl sebebe göre değişiklik gösterir. Tedavinin hızını artırmak ve yüzdeki görünümü düzeltmek için yapılabilecek bazı uygulamalar vardır. Bunlardan bazıları tıbbi tedavi iken bazıları da evde yapılabilecek uygulamalardır.

Tıbbi Tedavi
Clotrimazole ve miconazole gibi mantar giderici krem ve losyonlar samyeli hastalığı için kullanılır.
Ala hastalığı kolay tedavi edilen bir hastalık değildir. Yine de ışın tedavisi, doku nakli ve depigmantasyon gibi farklı tedavi yöntemleri etkili olabilmektedir.

Doktorlar ayrıca kortikosteroid, merhem ya da oxsoralen gibi topikal ilaçlar da verebilir.

Evde Uygulanabilecek Tedaviler
Yüzdeki beyaz noktalar için evde uygulanabilecek tedaviler, bu durumun sebebine göre farklılık gösterir.

Ala hastalığının tedavisi için kan akışını artıran zencefil suyu kullanımı önerilir. Tesbih ağacı tohumunun yağı etkilenen bölgeye uygulanırsa da faydası görülebilir.

Idiopathic Guttate Hypomelanosis hastalığı zararsız olduğundan bir tedaviye ihtiyaç duyulmasa da topikal steroid ve retinoid ilaçlar tedavide yardımcı olabilir.

Pitiryazis Alba hastalığının tedavisi çok gerekli olmasa da nemlendirici ya da kortizonlu kremler kullanmak lekelerin görünümünü azaltabilir.

Yüzü yumuşak sabunlarla yıkamak ve cilde haftada 2 kere bal, pirinç, zerdeçal ve andal ağacından yapılan merhemi uygulamak samyeli hastalığını tedavi edebilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.