Yüz Şişmesi Neden Olur, Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • Yüz Şişmesi Neden Olur, Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 987 kez görüntülendi

Yüz Şişmesi Neden Olur, Nasıl Geçer?

Eğer yüzünüzde nadiren şişkinlik oluyorsa endişeye gerek yok, ancak yüzünüzde yüzünüzün şişmesiyle sık karşılaşıyorsanız, acilen bir doktora görünmeniz gereklidir. Çünkü bu şişkinlik başka hastalıkların habercisi olabilir.

Yüz Şişmesi Belirtileri

Yüz şişmesine eşlik eden belirtileri bilmeniz, yüz şişkinliğine sebep olan temel hastalığın teşhisinin yapılmasında da faydalı olacaktır.

1 Hafif Belirtiler

Yüz şişmesinin hafif belirtileri arasında yüzde ağrı, kızarık bir yüz, yüzün bir bölümünün kızarması, göz çevresinin kızarması, burunda kızarma ya da yüzün bir bölgesindeki kızarıklık sayılabilir. Ayrıca yüz şişmesi ürtiker hastalığından, ciltteki döküntülerden, yüze gelen travma ya da çarpmadan da kaynaklanabilir. Yüz şişmesinin diğer hafif belirtileri de yüksek ateş, kusma ve aksırma olabilir.

2 Kesin Belirtileri

Kesin belirtileri olarak size gündelik yaşamdan alıkoyacak şekilde ortaya çıkan bir yüz şişkinliğinden bahsedebiliriz. Bunlar arasında nefes almayı veya yutkunmayı zorlaştıran bir boğaz şişmesi de olabilir. Aynı zamanda ani ölüme sebebiyet verecek dil şişkinliği, bir deri altı alerjik rahatsızlığı olan anjioödem de yüz şişmesinin kesin belirtilerindendir. Burun deliğinizde bulunan ve nefes almanızı zorlaştıran şişkinlik te yüz şişmesi ile ilişkilendirilen hastalıklardandır.

Yüz Şişmesi Neden Olur?

Yüz şişmesinin pek çok sebebi olabilir. En yaygınları şunlardır:

1 Vücudun Susuz Kalması

En çok rastlanan sebepler arasında vücudun susuz kalması gelir. Vücudunuzun su ya da sıvı alımının çok az olduğu durumlarda, böbrekler dokulardaki suyun emilimini artırarak su biriktirir. Orta dereceli su kaybı ise el ve ayaklarda şişmenin yanı sıra yüzde de bir şişmeye sebep olacaktır. Bu durumlarda su kaybınızı gidermek için sıvı almanız ya da su içmeniz faydalı olacaktır.

2 Diyet ya da Beslenmeden Kaynaklanan Nedenler

Bazı gıda ve yiyecekler geçici yüz şişmesine sebep olabilir. Bunlar arasında yağlı gıdala ya da vücutta su kaybına sebep olan kahve ve çay benzeri içecekler sayılabilir. Su kaybına ek olarak C vitamin eksikliği de yüz şişmesinin sebeplerindendir. Bunu C vitamin alarak ya da karpuz suyu içerek giderebilirsiniz. Eğer belli bir miktarın üzerinde alkollü içecek içtiyseniz alkolden uzak durmanız faydalı olacaktır

3 Böbrek hastalıkları

Böbrek hastalığı veya böbrek yetmezliği de yüz şişmesini beraberinde getirebilir, ancak genelde bu durum göz çukuru çevresinde beliren şişkinlik olarak ya da el ve ayaklardaki şişkinlik olarak karşımıza çıkar. Tüm bu durumları doktorunuza belirtmeniz de fayda vardır.

4 Hipotiroidi (Tiroit yetmezliği)

Hormonal düzensizlikler bir diğer sık rastlanan sebeplerdendir. Çünkü bu düzensizlikler de metabolizmanın bozulmasından ileri gelir. Yüz şişmesinin yanında, tiroit yetmezliğinin diğer belirtileri olarak kilo alma, kabızlık cilt kuruluğu ve kalp ritminde değişiklik görülebilir.


5 Cushing Sendromu

Cushing sendromu, kortizol hormonunun yüksek salgılandığı durumlarda damarlardaki normal metabolizmayı değiştiren ve yağ birikmesine sebep olan bir hastalıktır. Bu hastalık kortizol hormonunun yüksek salgılanmasından kaynaklanabileceği gibi, romatizma ya da astım gibi iltihaplı kronik hastalıklarının iyileşmesi amacıyla alınan steroidin de sonucu olabilir. Bu sendrom sonucunda da yüz şişmesi ortaya çıkacaktır.

6 Yüz Şişmesinin Diğer Nedenleri

Diğer sebepler arasında obezite, böcek ısırığı ya da alınan bazı gıda veya ilaçlara vücudumuzun gösterdiği alerjik reaksiyon olabilir. Dişteki apse ya da enfeksiyon ve sinüslerde olabilecek bazı rahatsızlıklarda yüz şişmesinin diğer az rastlanan sebeplerindendir.

Yüz Şişmesi Nasıl Geçer

1 Beslenme ile ilgili yöntemler

Su ve sıvı alımına günde en az 2 litre olmasına dikkat ederek devam ediniz.

Tuzlu yiyecekler ve tuz miktarının fazlalığı ödemleri artırdığından daha az tuzlu yemeye özen gösteriniz. Böylece hipertansiyondan kaynaklanan şişmeler de azalmış olacaktır.

Yüksek miktarda alkol alımı vücutta su kaybına sebep olacaktır. Su kaybıyla ortaya çıkan yüz şişmesini engellemek için alkolden kaçının.

Vitamin ve mineraller açısından da sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösteriniz.

2 Düzenli Egzersiz

Damarlardaki akışın düzensizliği ile sonuçlanan iltihaplı reaksiyonların önüne geçebilmek maksadıyla düzenli egzersiz yapınız. Düzenli egzersiz yardımıyla yüzünüzde ya da vücudunuzun diğer bölgelerindeki şişmeleri azaltabilirsiniz.

3 Evde Yapabilecekleriniz

Soğuk Süt: Pamuk vasıtasıyla yüzünüze uygulayabileceğiniz soğuk süt iltihabı azaltıcı olacağından ağrıyı ve şişkinliği de azaltacaktır. Ayrıca gün içerisinde yüzünüzü soğuk su ile yıkamanız da faydalı olacaktır.

Soğuk Krem ve Losyon: Yüzünüzde oluşan şişmeyi yatıştırmak maksadıyla krem ve losyonlarınızı buzdolabında saklayabilirsiniz.

Soğuk Uygulama: Travma ya da apseden kaynaklanan şişmeyi yatıştırmak için yüzünüze soğuk baskı uygulayabilirsiniz.

4. Uyuma Pozisyonu
Uyuduğunuz pozisyonu değiştirmeniz büyük fayda sağlayacaktır. Daha yüksek yastık kullanmanız da yüzünüzde oluşan ödemlerin azalmasında önemli rol oynayacaktır. Ama, bunu sağlarken de sırt ağrısı, uyuyamama ve nefes alma güçlükleri ile karşılaşabilirsiniz.

5. İlaç Tedavisi
Yüz şişmesinin sebebine bağlı olarak doktorunuz size gerekli antibiyotik ya da diğer ilaç tedavisini sağlayacaktır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.