Yüz Felci Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir, Geçer mi, Kaç Günde Geçer?

  • Genel Sağlık
  • Yüz Felci Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir, Geçer mi, Kaç Günde Geçer? için yorumlar kapalı
  • 1.162 kez görüntülendi

Yüz Felci Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir, Geçer mi, Kaç Günde Geçer?

“Bu makalemizde yüz felci belirtileri nelerdir, yüz felci neden olur, yüz felci geçer mi, yüz felcine ne iyi gelir, yüz felci nasıl geçer? Konuları hakkında bilgiler verdik.”

Yüz felci, sinir hasarına bağlı yüzün hareket yeteneğini kaybetmesine denir. Yüz felci yüz kaslarınızın sarkmasına veya zayıflamasına neden olabilir. Yüzün bir veya iki tarafında meydana gelebilir. Yüz felci genel nedenleri şunlardır: Yüz sinirinin enfeksiyonu veya iltihabı, kafa travması, baş veya boyun tümörü ve üzüntü gibi nedenlerden kişiye inme inmesidir.

Yüz felci aniden (örneğin Bell’in felci durumunda olduğu gibi) veya aylarca kademeli olarak ortaya çıkabilir (baş veya boyun tümörü olması durumunda). Sebeplerine bağlı olarak felç kısa veya uzun süre devam edebilir.

YÜZ FELCİ NEDEN OLUR?

Bell Paralizisi (Bell Felci)

Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsüne göre, Bell felci, yüz felci geçirmenin en yaygın nedenidir. Dünyada her yıl binlerce kişi Bell felci geçirerek yüz felcine uğrar. Bell Paralizisi yüz sinirinin iç kulak çevresindeki bir bölümünde iltihap oluşmasıyla ortaya çıkar. Bell Parazisinde yüz siniri iltihaplanıp yüzün bir tarafındaki kaslarda sarka görülür. Bell Paralizisinin kesin nedeni bilinememektedir. Yüz sinirinin viral bir enfeksiyonuyla ilişkili olabilir. İyi haber şu ki, Bell paralizi geçiren kişilerin çoğu  yaklaşık altı ay içinde iyileşebilmektedir.

İnme

İnme, yüz felcinin ciddi bir nedenidir. Yüz felci, yüzdeki kasları kontrol eden sinirler beyinde hasar gördüğünde, bunlara inme indiğinde meydana gelebilir. İnme türüne bağlı olarak, oksijen yetersizliği ya da kanamadan kaynaklanan beyin hücrelerinde aşırı baskıdan dolayı beyin hücreleri zarar görebilir. Hatta beyin hücreleri bir kaç dakika içinde ölebilir de.

Bazı Bulaşıcı Hastalıklar

Şu hastalıklar yüz sinirleri veya yüz siniri çevresinde iltihaba neden olursa yüz felci meydana gelebilir; HIV (AIDS), Tüberküloz, Ramsay-Hunt Sendromu Orta kulak iltihabı,Kolesteatom, Lyme hastalığı

Bazı Doğuştan Gelen Hastalıklar

Moebius sendromu, Melkersson-Rosenthal sendromu, Hemifasyal mikrozomi, doğum travmaları gibi doğuştan ve doğumla ilgili durumlardan dolayı da yüz felci yaşanabilmektedir.

Yüz felcinin diğer nedenleri, belirtileri ve tedavisi şöyledir;

  1. İdiyopatik periferik fasiyal paralizi (Ortada görünür bir neden yokken birden başlayan tek taraflı bir yüz felci)
  2. Başa darbe almak
  3. Soğukta veya rüzgarda kalma
  4. Kafatası çatlaması veya çeşitli nedenlerden yüzün yaralanması
  5. Baş veya boyun tümörü
  6. Orta kulak enfeksiyonu veya diğer kulak hasarları
  7. Lyme hastalığı (Kenelerin insana tutunması sonucu bulaşan Borrelia burgdorferi isimli bakterinin neden olduğu kene hayvanından kaynaklanan bakteriyel bir hastalıktır)
  8. Ramsay-Hunt Sendromu
  9. MS hastalığı ve Guillain-Barré sendromu gibi bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen hastalıklar

Yüz felci nasıl teşhis edilir?

Mevcut belirtileri gözlemleyerek doktorunuz yüz felci olup olmadığınızı teşhis edebilir. Doktorunuz ayrıca kaşınızı kaldırarak, gözlerinizi kapayarak, gülüşünüzü veya kaş çatarken yüz kaslarınızın hareketlerini kontrol edip de yüz felcinizi teşhis edebilir. Elektromiyografi (kasların sağlığını ve sinirleri kontrol eden sinirleri kontrol eder), yüz tomografisi ve kan testleri gibi çeşitli testler de doktorunuzun yüz felci olup olmadığınızı öğrenmesine yardımcı olabilir.

Yüz felcinin belirtileri nelerdir?

  1. Yüzün felçten etkilenen tarafının hareket ettirilememesi
  2. Ağızdan salya akması
  3. Konuşma bozukluğu
  4. Felçli bölgede uyuşma, karıncalanma veya seğirme
  5. Dilde uyuşma ve tatma alma duyusunda azalma
  6. Kulakta veya kulak arkasında ağrısı
  7. Yüz felci olan bölgedeki dudağın felç olmamış tarafa doğru kayması
  8. Kulakta duyma güçlüğü
  9. Yeme, içmekte zorlanma
  10. Burunda akıntı veya doluluk hissi, burun deliklerini açamama, burun üzerindeki cildi hareket ettirememe
  11. Kaşlarını çatamama
  12. Dilin felçten etkilenen tarafında karıncalanma
  13. Yanakları veya dudakları şişirememe, üfleyememe veya ıslık çalamama
  14. Felç olan tarafa doğru gülümseyememe
  15. Gözleri kısamama
  16. Kaşlarda düşme, kaşları kaldıramama

YÜZ FELCİ TEDAVİSİ

Yüz felci %80-85 oranında kendiliğinden düzelir. Ancak kendiliğinden düzelmeye bırakılmamalı, teşhis koyulur koyulmaz derhal tedaviye başlanmalıdır. Çoğu yüz felci vakası 15-20 gün içinde büyük oranda iyileşir. En geç dokuz ay içerisinde tamamen geçer. Yüz felci, Kulak Burun Boğaz, Nöroloji, Fizik Tedavi Rehabilitasyon ve Göz Hastalıkları bölümlerinin birlikte takip etmeleri gereken bir durumdur.

Kortizon kullanımı

Bell Felci olan kişilerin büyük çoğunluğu, tedavi olarak veya olmayarak bir süre sonra kendiliğinden tamamen iyileşirler. Bununla birlikte, yapılan bilimsel çalışmalar prednol gibi kortizon ilaçların ve antiviral ilaçların kullanımının yüz felci vakalarının hemen iyileşme şansını artırabileceğini göstermiştir.

Botoksla Felç Tedavisi

Salya kontrolü güçlüğü, gözde, ağızda istemsiz hareketlere yol açan yüz felci vakalarında botoks tedavisi uygulanabilir. Botoks sayesinde felçli bölgedeki kaslar gevşetilir ve kasın aşırı çalışması engellenir.

Fizik Tedavi

Fizik tedavi uygulamaları da yüz felci tedavisinde başarılı sonuçlar sağlar.Tedavide, etkilenen yüz kaslarına göre değişen yüz egzersizleri uygulanır. Fizik tedavi, yüz kaslarınızı güçlendirmenize ve kalıcı hasarı önlemeye de yardımcı olabilir.

Akupunktur

Akupunktur tedavisi  de yüz felcinde oldukça etkili sonuçlar sağlayan, yüz felcinin kısa sürede iyileşmesine yardımcı olan alternatif tedavi yöntemlerindendir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.