Yulaf samanı, Kuzey Avrupa gibi orta sıcaklıklarda yetişir. Kuru topraklarda, ekili zeminlerde ve çayırlarda iyi yetişir.

Normalde kumlu veya tonlu toprakları tercih etmesine rağmen, ağır topraklarda da yetiştirilebilir. Güneşli yerleri sever ve gölgede büyüyemez. Yulaf samanı kuraklığa iyi dayanır. Genellikle bir tahıl mahsulü olarak tanınmış olmasına rağmen, genellikle bahçe yataklarında olduğu gibi ya da toprak erozyonunu önlemek üzere dikilmiştir. Meyve, tohum ve saman tipik olarak Ağustos ayında toplanır.

 

Yulaf samanı yıllık bir bitkidir. Düz, pürüzlü, ancak uzun yapraklar ile dik durur. Bir iğne gibi şekillendirilmiş altın bir tohumu vardır. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklidir. Tohumlar Ağustos ila Ekim aylarında olgunlaşır. Çiçekler hem erkek hem de dişi organlara sahiptir ve rüzgar tarafından tozlanırlar. Tohum hasat edilip kurutulduğunda birkaç yıl saklanabilir. Una benzer bir dokuya sahiptir ve hafif, kremsi bir lezzeti vardır.

Yulaf Samanının Yararları Nelerdir?

Yulaf samanı, protein (aveninler), saponinler, flavonoidler, alkaloidler, steroidal bileşikler, B1 vitamini, B2 vitamini, D ve E vitaminleri, karoten, nişasta ve yağ içerir. Aynı zamanda kalsiyum, magnezyum ve demir gibi mineralleri ve silikon ve potasyum gibi eser elementleri de içerir.

 

Yulaflar, tarih öncesi çağlardan beri hem insanlar hem de hayvanlar için elementer bir besin kaynağı olmuştur. İstikrarlı bir gıda mahsulü olarak tanınması ve değerinin yanı sıra, yulaf samanı bir takım insan hastalıkları veya rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.

 

Doğal olarak kolesterolü düşürmek, canlılığı ve enerjiyi artırmak için yardımcı olduğu düşünülmektedir. Uzun vadeli hastalıklardan kurtulmaya çalışan kişilerin gücünü yeniden inşa etmeye yardımcı olması için bir yardım olarak önerilmiştir. Yulaf samanı antispazmodik, kalp, diüretik, yumuşatıcı, nervin ve uyarıcı özellik taşır.

 

Saman (kurutulmuş gövdeler) ve tahıl aynı zamanda çok çeşitli sinir koşullarının tedavisinde de kullanılmıştır. Bitkinin ayrıca nörolojik ağrılara ya da uykusuzluk için bitkisel tedaviye ya da çoklu skleroza bağlı yorulmaya yardımcı olduğu gösterildi. Bir tentür, afyon bağımlılığını tedavi ederken sinir uyarıcı olarak kullanılır ve anksiyete ve dikkat eksikliği ve hiperaktivite (DEHB) için popüler bir bitkisel ilaçtır.

 

Obezite, varisler, sindirim sistemi ile ilgili tahrişler ve hemoroit için bitkisel bir tedavi gibi sorunlarla mücadelede yardımcı olabilir, ancak midenin asitliği eşliğinde dispepside kullanılmaması gerektiği bulunmuştur. Araştırmalar şimdi, anti-tümör bileşiği b-sitosterol içerdiğini ve bağırsaktaki kanser şansının düzenli yulaf yemesinin yanı sıra genel olarak kanserleri azaltılabileceğine dair bazı öneriler sunuyor.

 

Yulaf samanı tüketilmesinin doğal olarak vücudun kan şekeri seviyelerini düşürmesine yardımcı olduğunu ve diyabetliler için bitkisel bir ilaç olarak da yararlı olabileceğini gösteren bazı kanıtlar var. Yulaf samanı, buğday, arpa ve çavdar benzeri diğer tahıllar gibi gluten içermez. Çölyak hastalığı olan çoğu insan tarafından iyi tahammül edilen avenin olarak bilinen bir proteini ve gluten toleransına veya hassaslığına sahip olan bir protein içerir.

Diüretik Etkileri Vardır

Yulaf samanı gibi bitkisel diüretikler idrar akışını artırarak işe yarıyorlar. Obezite, lenfatik şişme, retansiyon, sinir iltihabı, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşları ve deri döküntülerini tedavi etmek için kullanılırlar. Mayo Clinic, idrar söktürücülerin böbreklerinizi idrarınıza daha fazla sodyum koyması için zorladıklarını ve buna bağlı olarak daha fazla su alacağını söylüyor. Damarlarınıza daha az sıvı akması sayesinde atardamar duvarlarınıza daha az baskı uygular. Yulaf bitkisi, yulaf samanı da dahil olmak üzere güvenli olarak kabul edilir, ancak diğer tıbbi komplikasyonları önlemek için yulaf samanını diüretik olarak kullanmadan önce doktorunuzla konuşmalısınız.

 

İç Hastalıklar İçin Faydalıdır

Bir çay ya da ekstre olarak alınan yulaf samanı, depresyondan kurtulmak için bitki bilimciler tarafından tonik olarak kullanılır. Yulaf samanı gibi yaygın olarak kullanılan geleneksel ve bitkisel ilaçlar merkezi sinir sistemini beslemek ve güçlendirmek için kullanılır. Ayrıca homeopatlar karaciğer enfeksiyonları ve artrit tedavisinde yardımcı olacak bir uyarıcı olarak düşünülmektedir.

 

Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’ne göre yulaf samanı, hücre çoğalmasını uyaran hormon düzeylerini artırarak osteoporozu önleyebilir veya tedavi etmeye yardımcı olabilir. Yulaf samanı da dahil olmak üzere yabani yulaf, erkeklerin güçlendirilmesi için yaygın olarak satılmaktadır, ancak bu henüz klinik olarak kanıtlanmamıştır.

Cilt Sağlığı İçin Muhteşem Faydaları Vardır

Soğutulmuş, hazır yulaf samanı çayı doğrudan cildinize sürülebilir veya kuru bir cildi beslerken hafif egzamaya yardımcı olabilecek bir banyoya ilave edilebilir. Yulaf samanı ayrıca siğilleri tedavi etmek için evde şifa yöntemi olarak kullanılır. Yulaf otu, tırnaklarımızın ana maddesi olan yüksek miktarda silika içerdiğinden, ayak tırnaklarınızın ve el tırnağınızın güçlü ve bölünmeden uzak kalmasına yardımcı olabilir. Yulaf samanının saçınıza faydalı olabilecek yumuşatıcı özellikleri vardır. Yulaf samanı çayını, saçı güçlendirmek ve parlatmak için bir saç durulama maddesi olarak kullanın.

 

Stres ve Kaygı Düzeylerini Düşürür

Yulaf samanı bilinen bir sinir gevşeticidir, yani merkezi sinir sistemini rahatlatır ve besler. Endişe, uykusuzluk ve sinirlilik tedavisinde yararlı olabilir. Uzmanlar kaygı, aşırı sinir enerjisi eşliğinde yulaf özü kullanımını teşvik eder. Yulaf samanının aşırı stresli bir sinir sistemini yatıştırıp merkezileşmiş, sakin bir enerji sağlayabileceği de bulunmuştur. B vitamini, yulaf samanı çayının stres üzerinde böyle faydalı bir etkiye sahip olmasının bir nedeni olabilir.

 

Yulaf Samanı Çayı Hazırlama ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

1 çorba kaşığı yulaf samanı bitkisini 1 fincan kaynar suyla 10 ila 20 dakika kadar demleyin. Bunun yerine süzgeçli çaydanlık veya french press’te yapabilirsiniz. Yulaf samanlı çay için bilinen tek kontrendikasyon, glutene duyarlıysanız, yulafın tarlada veya işleme sırasında glutenle çapraz kontaminasyona maruz kalması ve bu da yulaf samanı otu için de geçerli olabilecek olmasıdır. Yani eğer glutene alerjiniz varsa güvenilir olmayan kaynaklardan aldığınız yulaf samanı bitkisini kullanmayın.