Yeterince Uyumama Rağmen Neden Yorgunum?

  • ALTERNATİFTIP
  • Yeterince Uyumama Rağmen Neden Yorgunum? için yorumlar kapalı
  • 1.426 kez görüntülendi

Yeterince Uyumama Rağmen Neden Yorgunum?

Yeterince uyumanıza rağmen, bazen yorgun hissetmeniz normal. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme, düzenli egzersiz, stresi azaltma ve yeteri kadar dinlenme yorgunluğun dindirilmesine genelde yardımcı olur. Ama yorgunluk ve enerji eksikliği başka bir problemin habercisi de olabilir.

Eğer sürekli yorgunsanız, tıbbı bir destek almanızda fayda var. Şu hastalıklardan birine yakalanmış olabilirsiniz:

1 Anemi

Demir eksikliği anemisi yorgunluğun en sık rastlanan sebeplerinden biridir. Kandaki bir protein olan hemoglobinin üretimi için demire ihtiyaç duyulur. Hemoglobinin görevi vücudun her yerine oksijeni taşımaktır. Enerji üretimi için ihtiyaç duyulan oksijenin yetersiz olması yorgunluğu da beraberinde getirir. Yorgunluğa ek olarak uyuşukluk, zayıflık, üşüme ve asabiyet de demir eksikliği anemisinin semptomlarındandır. Hamile kadınlar, ağır adet gören kadınlar ve demirden yoksun beslenen kişiler anemiye karşı daha savunmasızdır.

2 Uyku Apnesi

Uyku apnesi yorgunluğun yaygın sebeplerindendir. Uyku sırasında boğaz kısılır. Bu da nefes almanın zorlaşmasına ve oksijen düzeylerinin düşmesine neden olur. Kısılmalar saatte 30 defa görülebilir. Uyku apnesi olan kişiler gürültülü horlarlar ve gece boyunca ara ara uyanırlar. Bunun sonucu olarak da ertesi gün yorgun hissederler.Uyku apnesi kilolu kişilerde, orta yaşlı erkeklerde daha sık görülür. Alkol ve sigara uyku apnesini daha kötü yapar. Genelde insanlar uyku apnesi olduklarının farkında olmazlar.


3 Diyabet

Diyabet insülin eksikliği ya da vücudun insülini etkin biçimde kullanaması sonucu kandaki şeker düzeyinin yükselmesi durumudur. İnsülin kan şekerini kontrol eden hormondur. Diyabetin semptomları yorgunluk, sık idrara çıkma, sürekli susama, kilo kaybı ve görüş yeteğinin azalmasıdır. Diyabet uzun vadede böbrek yetmezliğine, görme kaybına ve sinir hücrelerinde zarara sebep olabilir.

4 Tiroit Yetmezliği

Tiroit yetmezliği metabolizmayı kontrol eden tiroid bezlerinin iyi çalışamaması durumudur. Kilo alımı, kas ağrıları, eklem sertliği, yüz şişkinliği, deri kuruması ve kolayca grip olma tiroit yetmezliğinin semptomlarıdır. Bu semptomlar kendilerini yavaş yavaş gösterirler. Tiroit yetmezliği her yaştan insanda görülebilir ama kadınlarda erkeklerden fazla görülür (özellikle 50 yaş üstü kadınlarda). Tiroit yetmezliği tedavi edilmezse obeziteye, eklemlerde ağrıya, kalp hastalıklarına ve kısırlığa sebep olabilir.

5 Kronik Yorgunluk Sendromu

Kronik yorgunluk sendromunun en belirgin semptomu ciddi yorgunluktur. Bu yorgunluk aylar hatta yıllar sürebilir. Yorgunluk dinlenmeyle geçmez ve günlük aktivitelere ciddi şekilde etki eder. Yorgunluktan başka baş ağrısı, farenjit, eklem ağrısı, kötü hafıza ve dikkat dağınıklığı hastalığın diğer semptomlarıdır. Semptomlar fiziksel veya mental efor sonucu daha kötüye gidebilir. Kronik yorgunluk sendromunun sebebi bilinmiyor ama bir enfeksiyon sonucu oluşabileceği sanılıyor.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.