Yeşil Vajinal Akıntının Nedenleri Ve Tedavi Yöntemleri

  • Genel Sağlık
  • Yeşil Vajinal Akıntının Nedenleri Ve Tedavi Yöntemleri için yorumlar kapalı
  • 869 kez görüntülendi

Kadınlarda vajinadan şeffaf veya beyazımsı renkte kokusuz yahut hafif kokulu akıntı gelmesi tıbbi olarak normal kabul edilir. Ancak yeşil akıntı ise normal değildir, vücutta bir enfeksiyona işaret eder. İdrar yolu enfeksiyonu, mantar enfeksiyonu, mesane iltihabı ve vücutta uzun süre tampon gibi herhangi bir yabancı cismin kalması gibi pek çok nedenden kaynaklanabilir. İşte yeşil akıntının nedenleri ve tedavi yöntemleri;

Belsoğukluğu

Belsoğukluğu, cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Genç yetişkinler arasında en yaygın görülen cinsel hastalıklardandır. Belsoğukluğuna neden olan bakteriler genital bölgeyi, ağzı veya anüsü etkileyip bu alanlarda enfeksiyona yol açabilirler. Belsoğukluğu olan kişiyle vajinal, oral veya anal ilişkiye geçmek, hastalığın bulaşmasına neden olur.

Belsoğukluğu belirtileri  

Belsoğuğu hastalığı erkeklerde ve kadınlarda farklı belirtiler verir.  Erkeklerde idrar yaparken ağrı, penisten yeşil veya beyaz akıntı gelmesi,belsoğukluğu belirtilerindendir. Tedavi edilmezse, prostat ve testisleri olumsuz yönde etkileyebilir. Kadınlarda, belsoğuk hastalığının erken belirtileri genellikle hafiftir. Hastalık ilerlediyse, iki regl arasında kanamaya, idrarda ağrıya ve beyaz, sarı yahut yeşil vajinal akıntıya neden olabilir. Tedavi edilmezse, pelvik inflamatuvar hastalıklara ve kısırlığa yol açabilir.

Belsoğukluğu tedavisi için; Doktor, azitromisin veya doksisiklin gibi 2 antibiyotikle ve seftriakson enjeksiyonu ile üçlü kombine antibiyotik reçete edebilir. Sizde belsoğukluğu varsa, eşinizde bu belirtiler yoksa bile mutlaka test yaptırmalı ve gerekirse o da tedavi olmalıdır.

Bakteriyel Vajinoz

Bakteriyel vajinozis veya BV normalde vajinada bulunan yararlı ve zararlı bakterilerin miktarının dengesinin bozulmasından, zararlı bakterilerin çoğalmasından kaynaklanan bir hastalıktır. BV’li kadınlarda, normal sağlıklı bakteriler (özellikle laktobasiller) azalır, zararlı bakteriler çoğalır.

Bakteriyel vajinoz belirtileri arasında vajinadan sulu, beyaz, grimsi veya yeşilimsi vajinal akıntı ve vajinadan gelen keskin ağır bir koku veya balık kokusu yer alır. Ancak bakteriyel vajinozlu kadınların yaklaşık yarısında herhangi bir belirti görülmez. 

Bakteriyel vajinozu tedavi etmek için doktorun vereceği antibiyotiği kullanmak gerekir.

Pelvik bölgesinde iltihap

Pelvik iltihabı, dişi üreme sistemi ve organlarında enfeksiyon meydana gelmesiyle ortaya çıkar. Fallop tüplerine, yumurtalıklara veya dişi üreme sisteminin diğer bölümlerinde geri dönüşü olmayan onarılamaz hasarlara yol açabilir.

Pelvik bölgesi iltihabının belirtileri arasında karın alt kısmındaki hassasiyet, alışılmışın dışında ağır kokulu sarı veya yeşil vajinal akıntı, yüksek dereceli ateş, ağrılı idrar yapma ve cinsel ilişki sırasında ağrı yer alır.

Pelvik bölgesinde iltihap tedavisi: Hastalığın erken teşhisi durumunda antibiyotik tedavisi derdinize deva olabilir. Antibiyotikler etki etmediğinde ve bölgede apse oluştuğunda, bunu izale etmek için cerrahi operasyon uygulanır. Böylece iltihabın vücudun diğer bölgelerine yayılmasının engellenmesi hedeflenir.

Trikomoniaz

Trichomoniasis, trichomonas vaginalis adı verilen protozoon parazitten kaynaklanan cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Trikomoniaz olan gebeler erken doğum yapma riski altındadır. 

Trikomoniaz belirtileri: Yeşil veya beyazımsı vajinal akıntı, vajinada kızarıklık, yanma hissi, kaşıntı ve idrarda ağrı, kadınlarda trikomoniaz belirtilerindendir.  

Bu hastalığa yakalanan erkeklerde ise penisin içinde tahriş, idrar yaparken yanma hissi ve penisten akıntı gelmesi gibi semptomlar görülür.  

Trikomoniasis tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu enfeksiyon, metronidazol ve tinidazol gibi reçeteli ilaçlarla tedavi edilebilir. İlacınızı aldıktan 72 saat içinde asla alkol kullanmayın. Bu enfeksiyon geçene kadar cinsel ilişkiden uzak durulması önerilir.

Vulvovajinit

Vulvanın veya vajinanın tahrişi veya iltihabına vulvovajinit denir. Genç kızlar arasında yaygın görülen bir hastalıktır. Nemli, dar giysiler giymek, obezite ve vajina temizliğinde sabun gibi tahriş edici maddelerin kullanımı bu rahatsızlığa neden olabilmektedir.

Vulvovajinit belirtileri: Yeşil vajinal akıntı, vajinada kaşıntı, kızarıklık, idrar yaparken yanma, idrar yapmada güçlük ve vajinadan kötü koku gelmesi vulvovajinit belirtileri arasında yer alır.

Vulvovajinitin tedavisi bu durumun nedenine göre değişir. Vulvovajinit enfeksiyondan kaynaklanıyorsa antibiyotik tedavisi uygulanır. Doktor, iyileşmeyi hızlandırmak ve ağrıyı rahatlatmak için antibiyotik krem, antifungal krem, hidrokortizon kremi veya ağrı kesici reçete edebilir. Buz küplerini pamuklu bir atlete sarıp vajinaya tutma geçici rahatlama sağlayabilir.

Klamidya (Chlamydia)

Klamidya cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardandır. Hem kadınları hem de erkekleri etkiler ve her yaş grubunda görülebilir. Genellikle pek belirti vermediğinden çoğu kişi klamidya hastalığına yakalandığını bilmez.

Klamidya hastalığının belirtileri arasında idrar yaparken ağrı hissi, alt karın bölgesinde ağrı, vajinadan ya da penisten gelen sarı veya yeşil akıntı, kadınlarda ağrılı cinsel ilişki, iki adet dönemi arası veya cinsel ilişki sonrası kanama, erkeklerde testis ağrısı yer alır.

Klamidya tedavisi antibiyotikle gerçekleştirilir, çünkü bu hastalık bir tür bakteri enfeksiyonundan kaynaklanır. Tedavi süresince cinsel ilişkiden kaçınmalısınız.

Yeşil akıntı nasıl geçer?

Yeşil akıntıdan muzdarip kişi bir kadınsa kadın doğum uzmanına yani jinekoloğa, erkekse bir üroloji doktoruna başvurmalıdır. Doktor, yeşil akıntının neden kaynaklandığını tespit etmek için kültür ve antibiogram uygulayacak, nedene göre gerekli tedaviyi gerçekleştirecektir.

Kahverengi Akıntı Ve Kahverengi Adet Kanaması Neden Olur, Nasıl Geçer? Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.