Yaz Nezlesi Ne Kadar Sürer, Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • Yaz Nezlesi Ne Kadar Sürer, Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 793 kez görüntülendi

Yaz Nezlesi Ne Kadar Sürer, Nasıl Geçer?

Yaz nezlesi çoğu insanın şikayetçi olduğu bir rahatsızlıktır. Bakterilerin daha kolay yayılma imkanı bulması hastalığın kolay yayılımına neden olmaktadır. Özellikle doğa ile daha içli dışlı olunması hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Sıcak havalar bakterilere üreyecek ortam vermektedir. Grip ve nezleye neden olan virüsler yaz aylarında daha kolay yayılma alanı bulmaktadır. Çoğu insan kışın soğuktan değil, yazın sıcak havadan hasta olmaktadır.

Aşırı burun akıntısı, baş ağrısı, baş dönmesi, burun tıkanıklığı, öksürük ve zaman zaman ateş şeklinde görülen hastalık hafif şekilde ilerlemektedir. Kişinin hijyen kurallarına çok dikkat etmesi hastalıklardan korunmasının birincil kuralıdır. Ayrıca özellikle toplu taşıma gibi alanların sık sık havalandırılması sağlanmalıdır.

Yaz Nezlesinin Belirtileri

Soğuk algınlığı ile aynı belirtileri gösteren yaz nezlesinde hastalık daha az şiddetli geçirilmektedir. Kısa süren bu hastalıkta bitki çayları ile doping yapılmalıdır. Hastalık genel olarak hafif atlatılmasına karşın bazı vakalarda hastalığın seyri daha şiddetli olmaktadır. Hapşırma ve öksürme hastalığın ilk belirtileridir. Ağzın mendille kapatılmaması halinde ortamda bulunan kişilere hastalık çok kolay bulaşmaktadır.

Burun tıkanıklığının başlaması da yaz nezlesinin belirtilerindendir. Nefes alma güçlüğü başlar ve burun akıntıları olur. yorgunluk ve halsizlik hissi hastalara özellikle iki gün zorluk yaşatmaktadır. Vücut ağrıları, eklem ve kemik sızlamaları hastalığın en doğal belritisidir. Kişiler bünye yapılarına göre hastalık ilerlemeden hekime başvurmalıdır. Hastalığın seyri herkeste aynı değildir. Kimi insanlar hastalık süreci oldukça zor atlatmaktadır.

Yaz Nezlesine Neden Olan Faktörler?

Yaz nezlesini tetikleyen ve hastalığa zemin hazırlayan çok çeşitli faktörler bulunmaktadır. Genellikle soğuk algınlığı ile benzer nitelik gösteren hastalığa neden olan etkenler;

Alerji; Yaz nezlesinin en büyük nedeni alerjidir. Alerjik etkenlere maruz kalmak yaz nezlesine zemin hazırlamaktadır. Özellikle doğada meydana gelen değişimler çiçeklerin açması ve polenler alerjileri dolayısıyla yaz nezlesini tetiklemektedir.
Virüsler; Yaz nezlesinin ortaya çıkmasına neden olan viüsler, kışın hastalığa neden olan virüslerle farklıdır.
Ülkeler Arası Yolculuk; Ülkeler arası yolculuk yapmak ani hava değişimi dolayısıyla hastalığı tetiklemektedir.
Uçak Yolculukları; Burun ve kulak tıkanmasına neden olan uçak yolculukları sonrasında yaz nezlesi görülme riski çok yüksektir.
Kapalı Ortam Faktörü; Yazın kapalı alanlar mikrop yuvasıdır. Bu nedenle kapalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
Kalabalık Ortamlar; İnsan sayısının fazla olması ortamdaki havanın kirlilik oranını arttırmaktadır. Bu nedenle kalabalık ortamlar yerine daha havadar mekanlarda vakit geçirilmelidir.

Yaz Nezlesi Tedavi Süreci

Yaz nezlesinin tedavisi hastalık ağır seyretmiyorsa evde mümkündür. Genellikle antibiyotikler bu hastalıkta işe yaramamaktadır. Alerjiler için ayrı, öksürükler için ayrı ilaçlar önerilmektedir. Bunların yanı sıra C vitamini takviyesi ve bitki çaylarından yararlanılabilir. Genel önlem olarak ise bol sıvı tüketimi hastalığa karşı en önemli korumayı sağlamaktadır.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.