Elinizi tavaya değdirdiğinizde, güneşte çok fazla kaldığınızda ya da üstünüze sıcak kahve döktüğünüzde oluşan yanıklar kesinlikle hoş değildir. Ne yazık ki, yanıklar en yaygın ev kazalarının başında geliyor.

Yanıklar ciddiyetlerine göre sınıflandırılır. Birinci derece yanık en az şiddetli olarak kabul edilir, çünkü cildin dış tabakasını etkiler. Genellikle hafif ağrı, kızarıklık ve şişmeye neden olur. İkinci derece yanıklar, cildin daha derin katmanlarını etkiler ve kabarcıklara, beyaz, ıslak ve parlak cilde neden olur. Dördüncü derece yanıklar, eklemleri ve kemikleri içerebilirken, üçüncü derece yanıklar derinin tüm katlarına zarar verir. Üçüncü ve dört derece yanıklar, acil tıbbi müdahale gerektirir ve yalnızca hastanede tedavi edilmelidir.

Çoğu birinci ve ikinci derece yanıkları evde tedavi edebilirsiniz. Cildinizi iyileştirmek için hangi ilaçların en iyi çözüm olduğunu ve ayrıca hangi ilaçlardan kaçınılması gerektiğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Aloe Vera

Aloe vera sıklıkla yanık bitkisi olarak lanse edilir. Araştırmalar, aloe veranın birinci derece ile ikinci derece yanıkların iyileşmesinde etkili olduğunu kanıtlar. Aloe, antienflamatuvardır, dolaşımı artırır ve bakterilerin büyümesini engeller.

Aloe vera yapraklarından alınan saf aloe vera jelini doğrudan etkilenen bölgeye uygulayın. Bir çiçekçiden veya seradan aloe vera satın alabilirsiniz ancak, özellikle katkı maddeleri, renklendirici ve parfüm içermediğinden emin olun. Saf aloe vera bitkisi bulmalısınız.

Lavanta Yağı

Lavanta yağının iyileştirici etkisi çok eskilere dayanır ancak bir Fransız kimyager, 1900’lerin başında lavanta yağının yanığı da sihirli bir şekilde iyileştirici olduğunu keşfetti. Elini ciddi bir laboratuvar kazasında yakıp lavanta esans yağına koydu, yağ acıyı hafifletti ve yanığı çabucak iyileşti.

Bir çay kaşığı saf lavanta yağını 50 gram kadar suyla karıştırın ve iyice çalkalayın. Ardından sprey aparatı olan minik bir şişeye yerleştirin. Yanık bölgeye kurudukça ve etkisi geçtikçe sıkın. Lavanta yağı küçük çaplı yanmalar için etkili bir ilaçtır.

Hindistancevizi Yağı

Hindistancevizi yağının içinde cilt iyileştirici etkileri bilinen E vitamini bulunur. E vitamininin yanı sıra anti fungal ve anti bakteriyel yağ asitleri içerir. Bu da ciltte oluşan özellikle kabartılı ve açık yanıkların enfekte olmasını engelleyecektir. Bir yanık cildinizde kötü bir iz bıraktıysa, hindistancevizi yağı içine limon suyu ekleyerek masaj yapmaya başlamalısınız. Limon suyunun asitli özellikleri, hindistancevizi yağı iyileşmesine yardımcı olurken yara izinin hafifletilmesine katkı sağlar.

Yulaf

Enflamasyonu azaltmak için cildi yatıştırıcı özellikleriyle yulaf; iyileşmekte olan bir yanık tedavisi için en yararlı çözüm olabilir. Banyo suyuna bir bardak yulaf ekleyin ve büyük bir yanığı yatıştırmak için 20 dakika kadar bu suyun içinde kalın. Daha küçük tahrişler için, küçük bir su kabına biraz yulaf ekleyin ve karıştırın. Etkilenen bölgeye bu karışımdan uygulayın. Biraz beklettikten sonra temizleyin. Cildinizin hava ile temas ederek kurumasına izin verin. Yulaf, kaşıntıyı azaltır. Ek rahatlama için, banyo suyuna biraz karbonat da atabilirsiniz. Karbonat deri iltihabını rahatlatmaya yardımcı olur. Bir yulaf ezmesi banyosu aynı zamanda harika bir güneş yanığı tedavisidir. Güneş yanıkları için de yulaf kullanabilirsiniz.

Bal

Ünlü boğaz ağrısı tedavisi bal, burnunuzun enfekte olmasını önlemeye yardımcı olan doğal bir antibiyotiktir. Bakterilere karşı doğal olmayan bir pH dengesine sahiptir, bu yüzden bir kez topikal olarak uygulanırsa, mevcut bakteri veya cilde temas eden enfeksiyonu da öldürebilir. Bal aynı zamanda yangıyı durdurur, ağrıyı hafifletir ve cildi iyileştirmeye yardımcı olur. Temel olarak, bal doğal sağlık yararlarıyla doludur.

Sirke

Beyaz sirke; ağrıyı, kaşıntıyı azaltan ve yanıkların iltihaplanmamasını sağlayabilecek olan asetik asit adlı bir bileşen içerir. Aynı zamanda antiseptiktir, bu nedenle yanıklarınıza virüs bulaşmasına engel olur. Sirke aynı zamanda yanıktan ısıyı çekerek doğal olarak bir ağrı kesici etki yaratır. Bir mendili ya da pamuğu soğuk sirkeyle ıslatın ve yanığın üzerine kompres yapın. Eğer yanık bölge sirkeli suyla o bölgeyi yıkayabilirsiniz.

Siyah Çay

Siyah çay, yanıklardan ısıyı çeken tanik asit içerir. Bu yanığın daha az ağrımasını sağlar. Aynı yatıştırıcı bileşikler, diş ağrısı ve diğer birçok rahatsızlığa karşı mükemmel bir ilaç alternatifidir. Yanıklara iki veya üç adet serin, ıslak siyah çay poşeti yerleştirin, torbaları yerine sabitlemek için gazlı bez kullanın. Sık sık tekrarlayabilirsiniz.

 

Naneli Diş Macunu

Yanlışlıkla eldiven olmadan sıcak bir şeye dokunduğunuzda veya kaynar durumdaki bir sıvıyı üzerinize döktüğünüzde evde bulunan en pratik yanık ilacına koşacaksınız: Diş macunu! Küçük yanıklardan kurtulmak için bir tüp naneli diş macununu hem banyonuzda hem de mutfağınızda bulundurabilirsiniz. Öncelikle yanık alanı soğuk su altında bekletin, sonra yavaşça bir kağıt havluyla kurutun ve bir diş macunu tabakasıyla örtün.

 

Vanilya Özütü

Küçük yanıklar için vanilya özütü kullanabilirsiniz. Vanilya özütünü cildinize nazik bir şekilde koymak için pamuklu çubuk kullanın. Yanmayı serinleterek ağrıyı hafifletir.

 

Süt

Sütteki yağ ve protein miktarı, yanıkları yatıştırır ve iyileşmeyi sağlar. Hızlı rahatlama için yanıkları 15 dakika boyunca sütte bekletin. Tam yağlı, tam sütlü yoğurt, yanmış cildinizin serinletilmesine ve nemlenmesine yardımcı olabilir. Halk arasında güneş yanıkları için de en yaygın yöntemin yoğurt olduğunu unutmayın.

 

C ve E Vitamini

C vitaminini genellikle soğuk algınlığı ile ilişkilendirirsiniz, ancak aynı zamanda cildi yatıştırıcı etkisi de vardır. C vitamini, yara iyileşmesini ve yeni cilt için temel materyal olan kolajen üretimini teşvik eder.

E vitamini, cildinizi onarmaya yarayan ve koruyan bir antioksidandır. İyileşmeyi hızlandırmak ve yara izini önlemeye yardımcı olmak için bir E vitamini kapsülünü açıp yanık üzerine doğrudan uygulayabilirsiniz.

Ayrıca C ve E vitamini bakımından zengin besinler yemek veya yandıktan sonraki bir hafta boyunca 2.000 miligram C vitamini ve 1000 IU E vitamini takviyesi almak, cildin kendini yenilemesine yardımcı olur.

Bir Doktora Ne Zaman Görünmelisiniz?

Aşağıdaki durumlarda bir doktordan yardım almalısınız:

  • Bir yanık çapı 7cm veya daha geniş bir alanı etkiliyorsa
  • Yanık yüzü, elleri, kalçaları veya kasık bölgesini içeriyorsa
  • Yara ağrılı ya da kokmaya başlıyorsa
  • Yüksek sıcaklık hissi duyuluyorsa
  • Üçüncü dereceden yüksek bir yanık olduğunu düşünüyorsanız
  • Son tetanoz aşınız 5 yıldan eski ise

 

Üçüncü dereceden yüksek yanıklar asla evde tedavi edilmemelidir. Enfeksiyonlar, kan kaybı ve şok gibi ciddi komplikasyon riski taşırlar. Genellikle üçüncü dereceden yüksek yanıklar; deri altında yatan dokulara ulaşır ve sinirlere bile zarar verebilir.

İleri okuma için:

https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-burns#overview1

https://www.rd.com/health/conditions/home-remedies-for-burns/