Vücuttan Ödem Atmanın Yolları

Vücuttan Ödem Atmanın Yolları

Vücuttan Ödem Atmanın Yolları

Vücutta ödem oluşumu her bireyde sıklıkla görülebilen bir durumdur. Hastalık durumu, tüketilen besinler, kullanılan ilaçlar, su tüketimi, fiziksel aktivite ve vücut ağırlığı gibi durumlar vücutta ödem oluşumuna neden olan etmenler arasında sayılabilir. Sağlıklı bir bireyin vücudunun %65-70’i sudan oluşur.

 

Ödem; hücrelerde, deri ve dokularda normalde bulunması gerekenden daha fazla sıvı bulunması olarak tanımlanabilir. Ayaklarda, ellerde, göz kapaklarında, ayak bileklerinde ve yüzde şişkinlik vücuttaki ödemin fark edilmesini sağlayan en kolay belirtiler arasındadır. Özellikle regl ve hamilelik dönemlerinde kadınların sık yaşadığı sağlık sorunlarından biri olan vücuttaki ödem oluşumu kilo artışına ve hareket kısıtlılığına neden olabilir.

 

Vücuttaki fazla ödemin atılması için ilk olarak ödem oluşumunun nedeni bilinmelidir. Kullanılan ilaçların yan etkisi; böbrek ya da kalp hastalıklarının belirtileri; aşırı tuz tüketimi ve yetersiz su içilmesi bu durumun nedenleri arasında olabilir. Oluşan ödemin nedenine göre de tedavi yöntemi belirlenir.

 

Vücutta oluşan ödemin en sık karşılaşılan ve belirgin olan nedeni tercih edilen besin çeşitleri ve beslenme düzenidir. Diyetisyen Cansu Temel vücutta ödem oluşumuna neden olan besinleri şu şekilde sıralıyor: Dondurulmuş ürünler, konserve gıdalar, tuz içeriği yüksek besinler, kızartma ve fastfood türü yemekler, alkol ve kafein tüketimi ve paketli ürünler vücut sıvısının aşırı miktarda artmasına neden olan besinler arasındadır.

 

 

Vücuttan ödem atımının ön kolay ve sağlıklı olan yolu su tüketimi, tüketilen besin çeşidine özen gösterilmesi ve ona uygun bir beslenme düzeninin oluşturulmasıdır. Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel ilaç kullanımına gerek kalmadan fiziksel aktivitenin arttırılması, içilen su miktarına dikkat edilmesi ve beslenme düzeninin iyileştirilmesi ile vücutta oluşan ödemin kolaylıkla giderilebileceğine dikkat çekiyor.

 

Ödem Atan 10 Besin

 

Vücutta ödeme neden olan, kaçınılması gereken besinler kadar; vücuttan ödemin atımına yardımcı olan besinlere de beslenme düzeninde yer verilmesi gerekir. Ayşe Tuğba Şengel vücuttan ödem atımına yardımcı olan 10 besini şu şekilde sıralıyor:

 

  1. Su: günlük hayatta en çok dikkat edilmesi gereken konu içilen su miktarıdır. Vücutta ödemin oluşmaması, tüketilen besinlerin düzgün sindirilebilmesi ve kabızlık gibi sindirim problemlerinin yaşanmaması için su ihmal edilmemelidir. Gün içinde içilmesi gereken su miktarı kişinin kilo ve sağlık durumu gibi etmenlere bağlı farklılık gösterebilir. Ancak sağlıklı bir bireyinde günde ortalama 1,5-2 litre su içmesi gerekir.
  2. Yeşil çay, beyaz çay, kiraz sapı, mısır püskülü, biberiye, funda yaprağı, ısırgan otu gibi bitki çayları: Antioksidandan zengin olan bu çaylar vücutta diüretik etki göstererek ödem atımına yardımcı olur.
  3. Salatalık: birçok vitamin ve mineral açısından zengin olan bu besinin %95’i sudur. Su içeriğinin yüksek olması, potasyum kaynağı sayılması ve düşük sodyum içeriği sayesinde idrar söktürücü etkisi vardır. Aynı zamanda tansiyonun da dengede kalmasına katkı sağlar. Düşük kalori değeri sayesinde sıklıkla tercih edilebilir.
  4. Kayısı: potasyum mineralinden zengin olan bu meyve hem sodyum-potasyum dengesine yardımcıdır hem de sindirim sisteminin çalışmasını sağlar.
  5. Maydanoz: C vitamininden ve lif açısından zengin olan bu besin ödem atan besinler arasında en sık bilinenidir. İyi bir ödem atıcı olan maydanoz hem çiğ olarak hem de suda kaynatılarak çay şeklinde içilebilir. Ancak fazla miktarda içilen maydanoz suyunun tansiyon düşüklüğüne neden olduğu da bilinmektedir. Bu yüzden tüketilen miktara dikkat edilmesi gerekir.
  6. Ananas: içeriğindeki bromelain maddesi sayesinde ödem atımına yardımcı olur. Aynı zamanda yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sisteminin de daha iyi çalışmasını sağlar. Günde 1-2 dilim ananas tüketilmesi yeterli olur.
  7. Yulaf ezmesi: sağlıklı karbonhidrat kaynaklarından birisi olan bu besin potasyum, magnezyum mineralleri ve lif açısından zengindir. Bağırsak sistemini düzenli çalışmasına katkı sağlar, aynı zamanda kabızlık gibi şişkinlik yapabilecek sağlık sorunlarını da engeller.
  8. Kefir ve yoğurt: protein kaynağı bu süt ürünü besinler özellikle probiyotik açısından zengindir. İçerdikleri yararlı bakteriler sayesinde vücutta ödem söktürücü etki sağlarlar.
  9. Kivi: içeriğindeki pektin maddesi sayesinde vücuttan ödem atımına yardımcı olan önemli besinlerden biridir. C vitamininden ve antioksidandan zengin olması sayesinde bağışık sistemini de güçlendirir.
  10. Nar: özellikle bağışık sistemi üzerine olumlu etkileri bulunan bu meyve içeriğindeki enzimler sayesinde iyi bir idrar söktürücüdür

Ödem Atıcı Su Tarifi:

Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel’in önerisi ile evde kolaylıkla hazırlanabilecek olan ödem atıcı su tarifini şöyle anlatıyor.

 

Malzemeler:

  • 1 litre oda sıcaklığındaki su
  • 1 tutam kiraz sapı
  • 2 adet funda yaprağı
  • 5 dal maydanoz
  • 2-3 dilim salatalık

 

Hazırlanışı:

Bütün malzemeler 1 litre suyun içerisine ilave edildikten ve 1 saat bekletildikten sonra bu su öğün aralarında 1-2 su bardağı içilebilir.

 

Kaynak: https://aysetugbasengel.com

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

  1. Diyetisyen dedi ki:

    Maşallah ayşe hocam döktürmüş yine 🙂