İltihaplanma (Enflamasyon), hasarlı hücreler veya patojenler dahil olmak üzere zararlı uyaranları ortadan kaldırmak için vücudun kullandığı bağışıklık yanıtının bir parçasıdır. Yaraları ve doku hasarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ancak, kontrolden çıktığında, aslında vücuda zarar verebilir.

 

Akut veya kronik olabilir. Akut iltihap hızla başlar ve hızlı bir şekilde şiddetli hale gelir, semptomlar genellikle bir ya da iki hafta sürer. Öte yandan, kronik iltihaplanma birkaç ay ila yıllarca sürebilir. İltihap belirtileri kızarıklık, şişmiş eklemler, eklem ağrısı, eklem sertliği ve eklem fonksiyonunun kaybıdır. Enflamasyon aynı zamanda ateş, titreme, enerji kaybı, baş ağrısı, iştah kaybı ve kas sertliği gibi grip benzeri semptomlara neden olabilir. Çoğu zaman, bu belirtilerden sadece birkaçı iltihaptan dolayı oluşur.

Çok çeşitli sağlık sorunları enflamasyon ile bağlantılıdır. Bunlar akne, astım, sinüzit, ateroskleroz, periodontit, çölyak hastalığı, saman nezlesi, kronik prostatit, inflamatuar bağırsak hastalıkları, ülseratif kolit, Crohn hastalığı, romatoid artrit, interstisyel sistit ve hatta kanser olabilir. Sağlıklı kalmak istiyorsanız, sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemeli ve sağlıklı beslenmelisiniz. Enflamasyonu önleyebilen ve mücadeleye yardımcı olabilen antienflamatuvar özelliklere sahip besinler de tüketmelisiniz.

Zencefil

Zencefil, antienflamatuvar özelliklere sahip olan gingerol olarak bilinen bir bileşik içerir. Tıbbi Gıda Dergisi’nde yayınlanan 2005 tarihli bir araştırmaya göre, zencefil hücresel düzeyde belirli enflamatuvar süreçleri etkilemektedir. Bu sebeple, hem akut hem de kronik enflamatuar hastalıklar için etkili bir tedavi olabilir.

 

Osteoartrit veya romatoid artritli kişiler, düzenli olarak zencefil tükettikten sonra ağrı ve şişmede önemli derecede azalma hissederler ve hareketlilik artar. Zencefil, egzersiz sonrası enflamasyonu da azaltabilir.

 

  • Zencefil çayı yapmak için kuru veya taze zencefil kökü kullanabilirsiniz. Günde 2 veya 3 kez zencefil çayı içebilirsiniz. İltihabı azaltmak için, etkilenen bölgeye günde birkaç kez zencefil yağı ile masaj yapabilirsiniz. Zencefil takviyeleri diğer formlardan daha iyi fayda sağlar. Doğru dozaj için doktorunuza danışın.

 

Not: Kan inceltebileceğinden çok fazla zencefil tüketmekten kaçının.

Zerdeçal

Hint yemeklerinde kullanılan bu popüler sarı baharat, iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olur. Zerdeçaldaki aktif madde curcumin, antienflamatuvar özelliklere sahip bir antioksidandır. Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Dergisi’nde yayınlanan 2003 tarihli bir araştırmaya göre, araştırmacılar curcumin ile ilgili birçok araştırmayı gözden geçirmiş ve enflamasyonda rol oynayan birçok farklı molekülü inhibe ettiği sonucuna varmışlardır.

 

  • Zerdeçal, artrit, kas burkulması ve diğer yaralanmalara bağlı enflamasyonu azaltmada çok etkilidir. Vücuttaki iltihaplanmayı önlemek için yemeklerde zerdeçal tozu kullanabilirsiniz.
  • Ayrıca günde 1 veya 2 kez bir bardak zerdeçal çayı veya bir bardak sıcak zerdeçallı süt içebilirsiniz. Zerdeçal tozu ve sıcak susam yağı ile hazırlanan bir macun cilde dışarıdan uygulandığında iltihap ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olur. Bu zerdeçal macununu açık yaralara uygulamayın.
  • Zerdeçal bir diyet takviyesi olarak da mevcuttur. Bununla birlikte, doktora danışmadan takviye almamak gerekir.

Sarımsak

Tıbbi Gıda Dergisi’nde yayınlanan bir 2012 araştırması, sarımsaktaki birçok bileşiğin antienflamatuvar terapötik potansiyele sahip olduğunu bulmuştur. Aslında, başka bir çalışmada, sarımsaktaki dört farklı kükürt içeren bileşik, enflamasyona yol açan yolları kesmeye yardımcı oldu.

 

  • Enflamasyonu önlemek için günde 3 diş çiğ sarımsak yutun. Ayrıca yemek pişirirken mümkün olduğunca fazla sarımsak kullanın.
  • Ayrıca acıdan ve iltihaptan kurtulmak için sarımsak yağını doğrudan etkilenen bölgeye de sürebilirsiniz. Diğer bir seçenek de bir besin takviyesi olarak sarımsak kapsülleri almaktır, ancak sadece doktorunuza danıştıktan sonra kullanmalısınız.

Vişne

2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi araştırmacıları, vişneden yapılan meyve suyu içen kişilerin vücutlarındaki iltihaplanma seviyesinde bir azalma yaşandığını keşfettiler. Yorucu bir koşu etkinliğinden bir hafta önce vişne suyunun düzenli tüketimi veya aynı zamanda ameliyat sonrası, kas ağrısını ve iltihaplanmayı en aza indirmeye yardımcı olabilir.

 

  • Uzmanlar, günde bir kez 1 bardak vişne suyu içmeyi öneriyorlar. Antienflamatuar faydadan yararlanmak için, taze ve organik vişnelerden yapılmış olarak, şeker ilave etmeden içebilirsiniz.

 

Not: Vişne suyu abdominal rahatsızlık ve ishale neden olabilir. Bu yan etkilerle karşılaşırsanız, meyve suyunu içmeyi bırakın.

Somon

Somon gibi soğuk su balıkları, enflamasyonu azaltmaya yardımcı olan eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosahekzaenoik asit (DHA) gibi omega-3 yağ asitleri bakımından yüksektir. Çalışmalar, bu yağ asitlerinin vücuttaki sitokin düzeyini azaltmada önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Sitokinler, enflamasyonu destekleyen bileşiklerdir.

 

  • Antienflamatuvar faydaların tadını çıkarmak için, aşırı piştiğinde sağlıklı yağlar yok olacağından ızgara veya buharda pişmiş somon yiyin. Amerikan Kalp Derneği, haftada 2 ya da 3 kez somon yemeyi önerir.
  • Balığın tadını sevmiyorsanız, enflamasyonu önlemek için balık yağı takviyeleri tercih edin. Bununla birlikte, almadan önce bir doktora danışın.

Tatlı patates

Tatlı patates, vücuttaki iltihaplanmayı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Tıbbi Gıda Dergisi’nde yayınlanan bir 2011 araştırması, tatlı patateslerin besin konsantrasyonu nedeniyle antienflamatuvar potansiyele sahip olduğunu bildirmektedir. Yüksek miktarda C vitamini, E vitamini, karotenoid alfa ve betakaroten içeriği vücutta ağrının ve iltihaplanmaların azaltılmasına yardımcı olur. Tatlı patateslerin düzenli olarak tüketilmesi, vücuttaki, beyin ve sinir dokusundaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir.

 

  • Günlük olarak en az 1 bardak tatlı patates yiyin. Patates kızartması, krep ve yemek yapmak için tatlı patates kullanabilirsiniz.

Ispanak

Bu koyu yeşil yapraklı sebzeler, enflamasyonu azaltır veya önleyebilir. Ispanak, enflamasyonu azaltan antioksidanlar ve E vitamini gibi birçok karotenoide sahiptir. Bu bileşenler, vücudu sitokin adı verilen proenflamatuvar moleküllerden korumaya yardımcı olur.

 

Buna ek olarak, ıspanak, ağrı ve iltihaplanmayı azaltmak için güçlü bir antienflamatuvar ajan olarak çalışan alfa-linolenik asit (ALA) içerir. Ispanak, astımı, artrit ağrısını ve migren baş ağrılarını azaltmaya yardımcı olabilir.

 

  • Salatalarda kullanabilirsiniz, sebze suyu veya yeşil smoothie şeklinde tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca, ıspanak çorbası, yemek veya omlet de yapabilirsiniz.

Ceviz

Bir başka enflamasyonla mücadele eden sağlıklı yiyecek cevizdir. Vücuttaki enflamasyonu azaltan bir omega-3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit (ALA) bakımından yüksektir. Journal of Nutrition Dergisi’nde yayınlanan 2004 tarihli bir çalışmada günlük olarak en az 100 gram ceviz yiyen kişilerde C-reaktif protein (CRP) gibi enflamatuvar belirteçlerin azaldığı bulunmuştur. CRP yüksekliği, inflamasyona bağlı kalp hastalığından muzdarip olma riskinin arttığını göstermektedir.

 

Normal ceviz tüketimi, kalp hastalığı ve artrit gibi kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir ve kemik sağlığını destekler. 3 veya 4 cevizi bir gece suda bekletin. Ertesi sabah, bu cevizleri kahvaltıda veya öğleden sonra atıştırmalık olarak yiyin. Suyunu için. Ayrıca smoothie, tahıl gevrekleri veya fırınlanmış yiyeceklere de ekleyebilirsiniz.

Yaban Mersini

Yaban mersininde bulunan antosiyaninler, hidroksisinnamik asitler, hidroksibenzoik asitler ve flavanoller gibi çeşitli fitoesterler, vücutta hem antioksidan hem de antienflamatuvar bileşikler olarak işlev görürler. Bu besin maddeleri, hücre zarının işlevselliğini artırarak dokulardaki enflamatuvar süreçleri azaltır. Ayrıca, yaban mersini yağ ve kalori bakımından çok düşüktür.

 

  • Düzenli tüketimi artrit riskini azaltır ve bağırsak iltihabı ve ülseratif kolite karşı korunmaya yardımcı olabilir. Günlük olarak 1 porsiyon (yarım fincan) yaban mersini tüketmeniz tavsiye edilir.
  • Ayrıca smoothie, meyve salatası, tahıl gevreklerine de dahil edebilirsiniz.