Vücudumuzun Savunma Mekanizmaları ve Vücuda Faydaları !

  • ALTERNATİFTIP
  • Vücudumuzun Savunma Mekanizmaları ve Vücuda Faydaları ! için yorumlar kapalı
  • 1.045 kez görüntülendi

Vücudumuzun Savunma Mekanizmaları ve Vücuda Faydaları !

İnsan vücudu, tam olarak anlaşılması güç olan karmaşık bir yapıdır. Vücut çeşitli biyolojik döngülerden ve sistemlerden oluşur ve kendini savunma mekanizmaları böyle bir sistemdir.

Öz savunma mekanizmaları, bilinçaltının doğal yaşam becerisi olarak getirdiği fizyolojik ve psikolojik stratejilerdir. Bu savunma mekanizmaları bizi fiziksel zarardan korur ve sağlıklı bir hayat sürmemize yardımcı olur.

Vücudunuzun kendini savunmak için yaptığı savunma ve faydaları ise şöyle ;

1.Ateş

Her ne kadar rahatsızlık yaratabilirse de, ateş, çeşitli travmalara karşı vücudun  nonspesifik savunma mekanizmasıdır. Virüslerin ve diğer patojenlerin çoğalmasını azaltmak için vücut sıcaklığında ılımlı bir artışa neden olur. Yüksek ateş genellikle grip veya idrar yolu enfeksiyonu gibi bir enfeksiyon neden olur.

Virüsler ve bakteriler vücuda girip dokulara zarar verirlerse, bağışıklık sistemi pirojenler denilen birkaç dolaşımdaki madde üreterek tepki verir.Bu kimyasallar, vücut sıcaklığını düzenleyen beyindeki hipotalamusu etkiler. Sıcaklık sensörlerini değiştirirler ve vücudun normalden daha soğuk olduğunu düşünmek için onları kandırırlar. Buna karşılık, hipotalamus vücudun sıcaklığını yükseltir ve ateşlenirsiniz. Altta yatan nedeni bilinmeyen ya da birkaç günden uzun süren bir ateş ciddi bir rahatsızlık , HIV ve bazı kanser belirtisi olabilir. Ciddi bir tıbbi durum olasılığını ortadan kaldırmak için mutlaka bir doktor tarafından kontrol edilmelidir.

2. Hapşırma

Hapşırma, insan vücudunun kendini savunma için yaptığı bir diğer doğal mekanizmadır. Normalde burun geçitleri çok fazla alerjen, mikrop, toz, hayvan tüyü ve diğer irritanlarla dolduğunda hapşırma meydana gelir. Hapşırma ile vücut onlardan kurtulur.Hapşırma, soğuk algınlığı ve kronik alerjilerin ortak bir belirtisidir. Bazı insanlar gerçekten büyük bir yemek yediğinde veya güneş ışığına maruz kaldıklarında bile hapşırır.

Hapşırma süreci çok güçlüdür. İnsan hapşırıklarından çıkan hava saatte 100 mil veya daha fazla hızla seyahat edebilir. Bu mikropları uzun mesafelere yayabilir ve uzmanlar hapşırırken burun ve ağzınızı kapatmanızı önerirler.

3. Hıçkırık

Hıçkırık, neredeyse herkesin hayatında deneyimlediği istem dışı bir eylemdir. Aynı zamanda kendini savunma mekanizması olarak da düşünülmüştür.Çok hızlı yemek, büyük miktarda yiyecek yutmak veya yutkunma hıçkırık oluşmasına neden olabilir. Bunun nedeni, bu tür hareketlerin mideye ve diyaframa yakından bağlı olan pnömogastrik siniri tahriş edebilmesidir. Bir tıkan tıkanıklık diyaframınızı ve karnınızı korumak için doğal bir mekanizma olarak çalışır.

4. Kesik veya Yara

Bir kesik veya yaradan muzdarip olduğunuzda, deriniz bakteri ve yaranın içinden girebilecek diğer mikroorganizmalar tarafından saldırıya açık hale gelir. Patojenler tarafından enfeksiyona karşı korunmak için, vücudunuz yarayı çabucak kapatmak için bir kabuk geliştirir.

Esasen, kabuk, trombositlerin sıkıştığı fibrin proteininin bir ağıdır. Trombositler kanda küçük bir yapıdadır ve yara iyileşmesine yardımcı olurlar.Bir araştırmada  trombositlerin toplandığı ve yaralanma yerinde kan kaybını önlemek için trombin oluşumunu ve fibrin oluşumunu destekleyen bir prokoagülan yüzey oluşturduğunu belirtti. Trombositler ayrıca bakterilere karşı savaşta yardımcı olur ve enfeksiyona karşı korunmaya katkıda bulunur.Yara iyileştikçe, doku yenilenmesi yavaş yavaş düşen kabuğu dışarı iter.

5. Parmak Kırışıklığı

Şaşırtıcı bir şekilde, elinizin derisinde veya  parmaklarda görülen kırışıklıklar bile vücudunuzun kendini savunma araç takımı üzerinde önemli bir rol oynamaktadır. Vücut, artan miktarda nemle temasa geçtiğinde, beyin çevrenin kaygan olabileceğini anlar. Bu, ellerinizdeki cildi kırparak kırpmaya neden olur. Kırışık parmak pürüzsüz yüzeyleri daha iyi kavrayabilir, bu da daha az kaza ve düşüşe neden olur. Bir araştırmada, buruşuk parmakların ve ayak parmaklarının ıslak nesneler üzerinde daha iyi kavrama yaptığını bildiriyor.
Bir başka çalışmada, kırışık parmakların ve ayak parmaklarının atalarımızın yağışlı koşullardaki araçları ele almalarına veya ıslak koşullarda daha sağlam temellere sahip olmalarına yardım ederek başkalarına karşı bir avantaj sağladığı tespit edildi.


6.Gözleri Kırpıştırmak

Göz kırpmak genel sağlık için hayati önem taşımaktadır. Gözlerinizin gerginleşmesini ve tahriş olmasını önleyerek gözlerin nemli olmasını sağlar .Aslında, gözlerinizi kırpıştırdığınızda, gözleriniz (protein ve nemle doludur) bir katmanla, suyla (gözlerinizdeki kir ve enkazları yıkar) ve yağlanan yağlı bir katman içeren bir dış tabaka ile kaplanır. Gözlerinizdeki ve gözlerinizdeki sürtünmeyi önler. Yeterince açıp kapanmaması kuru ve  rahatsız edici gözlerin ve bulanık görmenin oluşmasına neden olabilir. Ayrıca, göz yorgunluğuna ve kuruluğa sebep olabilir.

7.Tüylerin Ürpermesi

Tüylerin diken diken olması esas olarak cildin gözenekleri boyunca vücudun kaybettiği ısı miktarını azalttığında görülür. Bu, sıcak iklim koşullarında vücudu sıcak tutmaya yardımcı olur. Bununla birlikte, stresli anlarda veya yoğun duygular hissederken de tüylerin ürperme hissini yaşayabilirsiniz. Tüylerin ürpermesi cildin derisinde tüylerin etrafında bulunan arrector pili kaslarının kasılması nedeniyle ortaya çıkar. Beyin tehlikeyi anlar ve beynin bazı sinir sistemi işlevlerini kontrol eden bölümü olan hipotalamayı etkiler. Aynı tür reaksiyon, sevgi, mutluluk veya şok gibi yoğun duygular hissettiğinizde ortaya çıkar.

8. Esneme

Esneme çoğunlukla uykudan önce ve sonra, sıkıcı faaliyetler sırasında meydana gelir. Sıklıkla yorgunluk, stres, uykululuk, can sıkıntısı ve açlıkla ilgilidir.

Bununla birlikte, araştırmaya göre, esnemenin temel amacı beynin soğumasıdır.Esindiğinizde, boyun, yüz ve başta kan akışının artmasına yol açan çenenin kuvvetli gerilmesi oluşur. Ayrıca derin bir nefes alımı beyinden omurilik sıvısı ve kan akışını zorlar. Ağzınıza aldığınız serin hava bu sıvıları soğutur. Bir çalışma, esnemenin beynin sıcaklığını serinlemesine yardımcı olabileceğini önermektedir. Bir başka araştırmada da, termoregülasyon teorisine göre, beyin soğutmasında esneme yardımları olduğu bildirildi. Esneme, ortam sıcaklığının en uygun termal bölgesine sınırlandırılmıştır.

9. Enflamasyon

İnflamasyon, vücudun enfeksiyona ve yaralanmaya karşı korumak için benimsediği bir başka savunma mekanizmasıdır. Sadece birkaç gün sürdüğünde, duruma akut enflamasyon denir ve daha uzun süre devam etmesi halinde kronik enflamasyon denir.

Akut enflamasyon durumunda, rahatsızlık genellikle inflamatuar yanıt işini bitirdiği anda ortadan kalkar. Akut enflamasyonun en yaygın örneklerinden boğaz ağrısı, böcek sokması, arı sokması vb. Bununla birlikte, iltihaplanma tepkisinin düzenleyici mekanizmaları kusurluysa, iltihaplanma zararlı olabilir.Ayrıca, kronik enflamasyon ile karakterize edilen alerjik, aşırı duyarlı ve otoimmün reaksiyonlarda olduğu gibi, uygun olmayan bağışıklık tepkisi nedeniyle uzun süren veya zarar verici inflamatuvara sebep olabilir.
10. Bellek Kaybı

Hafıza kaybı, duygusal veya psikolojik travmadan sonra psikolojik hasarlara karşı korunmaya yardımcı olan doğal bir savunma mekanizmasıdır.Cinsel taciz, şiddet, doğal felaketler ve diğer travmatik olayları, hafıza, farkındalık, bilinç, kimlik ve / veya algıda bozulmaya neden olan disosiyatif amnezi izlenebilir. Böylece, hafıza kaybı, travmatik bir olayın detaylarını geçici olarak unutmaya izin vererek baş etmenize izin verir. Bununla birlikte anılar hala derinlemesine gömülmüş ancak hatırlanamıyor olabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.