Vücuda Mikrop, Bakteri Girince Ne olur ?

  • Genel Sağlık
  • Vücuda Mikrop, Bakteri Girince Ne olur ? için yorumlar kapalı
  • 1.735 kez görüntülendi

Vücuda Mikrop, Bakteri Girince Ne olur ?

Bakteriler hayatta kalmak ve üremek için varlardır. Bunu yapabilmek için insan vücuduna ihtiyaç duyarlar.

Mikroplar Vücuda Nasıl Girer ?

Mikroorganizmanın vücuda girmesiyle enfeksiyon başlar. Cildimiz bakterileri dışarıda tutan bir kalkan gibidir. Fakat en küçük bir bozuklukta vücuda rahatça girerler.

Böceklerle temas halinde bakteriler vücuda girebilir. Nefes alırken havadaki mikroorganizmalar vücuda girebilir. Burun kılları bazı bakterileri tutarak vücuda girişini engeller.

Boğazdaki, nefes borusundaki ve bronşcuklardaki hücreler ağız ve burundan vücuda giren mikroorganizmaları yakalamakta yardımcıdır. Bu yakalanan bakteriler öksürme yoluyla vücuttan dışarı atılır.

mikroplar ve bağışıklık sistemi

Gözden giren bakteriler gözyaşlarıyla temizlenir. Besin ve su yoluyla aldığımız bakteriler, mide asidi ile yok edilir. Bağırsaktaki daimi bakteriler vücuda sonradan giren zarar veren bakterileri yok eder.

Cinsel temas sırasında vajinaya giren bakteriler, vajinanın asidi ve daimi bakterileri tarafından yok edilir.

Dokulara Bağlanması

Bütün engelleri aşıp vücuda giren istilacı bakteri, hayatta kalmak ve üremek için dokulara bağlanmaya ihtiyaç duyar. Mikroorganizmaların yüzeyindeki alıcılar, hücrelere bağlanıp kenetlenir.

Bağışıklık Sisteminin Mikroplara Karşı Koyması

Bakteri vücuda girer girmez, orduya benzer bağışıklık sistemimiz savaşmaya başlar. Bazı hücreler komutan gibi saldırı başlatma, durdurma emri verir. Sitokinin ile sinyal verirler.

Her birliğin ayrı görevleri vardır. Antijen üreten hücreler, istilacı bakterilerin bazılarını yok ederler. İstilacı bakterilerin proteinlerini kesip küçük parçalara ayırırlar ve bu parçaları vücuttan dışarı atarlar. Bu sayede antijen üretilmiş olur. Bu bakteriler zaferini belli etmek için antijenleri, küçük bayraklar gibi hücre yüzeyinde dalgalandırırlar. Bu bayrakları gören diğer birlikler saldırı için harekete geçer.

Lenfositler lenf bezlerinde, dalakta, timusta, boğaz çeperinde, ciğerlerde, bağırsaklarda ve kan akışında bulunur.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.