Vitaminler Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey

  • Genel Sağlık
  • Vitaminler Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey için yorumlar kapalı
  • 768 kez görüntülendi

Vitaminler Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey

Vitamin ve minerallerin alımı kadar, doğru bir şekilde kullanımı da önemli. Bazen doğru koşullarda saklanması, bazense fazla kullanmaktan kaçınılması gerekiyor.

Vitaminler Kısaca

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Neden Önemlidir?

Yeteri kadar vitamin alınmadığı zaman vücudumuzda yorgunluk, halsizlik, bitkinlik oluşur. Bağışıklık sistemi güçsüz kaldığı için ise hastalıklara karşı savunmasız kalırız.

Neye Dikkat Etmeliyim?

Vitaminler vücudumuz için ne kadar gerekli olsa da aşırı tüketilmesi de bazı sorunları beraberinde getirmektedir. Bu yüzden günlük gerekli miktarlarda tüketilmesi çok daha uygun olacaktır.

 İşte vitaminler hakkında fazla bilinmeyen 10 gerçek.

1 Isı

Yağ içeren takviyeleri (balık yağı ve omega-3 yağ asitleri gibi) buzdolabında saklayın. Dr. Rashmi Gulati (Patients Medical) “Isı, ışık ve oksijen yağların bozulup, probiyotiklerin ölmesine sebep olur” diye belirtiyor. “Eğer haplarınız bunlardan birine uzun süre maruz kaldıysa, tamamen yararsız hale gelmiştir.”

2 İlaç Etkileşimi

Eğer aspirin veya doğum kontrol hapı alıyorsanız, C vitamini alımını artırmalısınız. “Sürekli olarak normal veya yüksek dozda aspirin alanlar C vitaminini idrarla kaybederler, bu yüzden daha fazla C vitaminine ihtiyaç duyarlar” diyor Kathi J. Kemper. Östrojen hormonu içeren kontraseptifler de C vitamini düzeyini azaltırlar.

3 Sentetik mi, Doğal mı?

Folik asite (B9 Vitamini) gelince, sentetik olanı tercih edin. Folik asit özellikle hamilelikte önemi çok artan bir vitamin. Dr. Kerry Neville (Amerika Diyet Birliği Basın Sözcüsü) sentetik folik asitlerin emiliminin doğal kaynaklardakine göre daha kolay olduğunu söylüyor.

4 B12 Vitamini Faydaları

Eğer fazla et yemiyorsanız, B12 takviyesi almayı düşünebilirsiniz. B12 vitamini folik asidin metabolize edilmesine (metabolize etmek – alınan maddelerin vücutta başka işlemlerde kullanılmak üzere yeni maddelere dönüştürülmesi) yardım eder, sinir sistemini korur ve ana olarak hayvansal gıdalarda bulunur. Nutrition at Your Fingertips (Parmak Ucunuzdaki Besinler) kitabının yazarı Dr. Elisa Zied şöyle söylüyor: “Vejeteryan tipi beslenenler mutlaka B12 vitamini takviyesi almalıdır, çünkü bitkisel kaynaklarda bulunan B12 vitamini formunu vücut genellikle kullanamıyor.”


5 Dozaj

Her ne kadar vitaminler sizin için iyi olsa da, fazlası her zaman yararlı olmuyor. Örneğin “Aşırı C vitamini alımı ishale sebep oluyor” diyor Dr. Kemper. Diğer vitaminlerin fazla alımı daha büyük bir risk teşkil edebilir. Aşırı A vitamini ve niasin (B3 vitamini) alımı karaciğerde hasara sebep olur.

6 Demir Bilinçliliği

Eğer demir içeren bir multivitamin takviyesi kullanıyorsanız, her gün veya hafta için sadece tavsiye edilen miktarı almaya dikkat edin. Dr. Gulati “Hamileler, anemi hastaları veya yetersiz beslenenler dışında çoğu insan ekstra demire ihtiyaç duymaz. Ekstra demir, sisteme fazla yük yüklenmesine sebep olur, bu da özellikle erkeklerde karaciğer, kalp ve pakreasta sorunlara sebep olabilir.”

7 Gıda Eşleştirmesi

A, D, E ve K vitaminleri (yağda çözünen vitaminler) içinde biraz yağ bulunan yiyeceklerle alınmalı. Böylece bunların faydalarını maksimize edebilirsiniz.

8 Emilim

Bazı ilaçlar alınan vitaminlerin emilimini etkiler, hatta bazıları halihazırda vücudunuzda depolanmış vitaminleri yok eder. Bu yüzden aldığınız ilaçların vitaminlerle etkileşimi noktasında doktorunuza danışın.

9 Etiket

Vitaminler ilaçtan çok gıda gibi olduğu için, kalite değerleri üründen ürüne değişir. Bu yüzden etiketleri okumaya özen gösterin. Ayrıca güvenilir, doktorunuzun tavsiye ettiği ürünleri alın. Maalesef, olmayan değerlerin yazılması çok karşılaşılan bir sahtekarlık.

10 Beslenme

Vitaminlerin sigorta poliçesi olmadığını her zaman hatırlayın. Dr. Neville “Birçok insan vitamin hapı alıp, yediklerine yeterince özen göstermiyor” diye uyarıyor. Vitaminler sağlıklı olmanızı sağlayabilir ama normal gıdaların vitamin ve mineral çeşitliliğini sağlayamazlar.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.