Venöz Yetmezlik Tedavi Edilmezse Ne Olur Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

  • Genel Sağlık
  • Venöz Yetmezlik Tedavi Edilmezse Ne Olur Tedavisinde Kullanılan İlaçlar için yorumlar kapalı
  • 1.158 kez görüntülendi

Venöz Yetmezlik Tedavi Edilmezse Ne Olur Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Toplardamar yetmezliği olarak da bilinen Venöz yetmezliği en sık karşılaşılan toplardamar hastalığıdır. Toplardamarların vazifesi vücudumuzdaki kirli kanı taşımaktır. Venöz yetmezliği, toplardamardaki kanın kalbe doğru değil ters yöne akması sonucu meydana gelen bir sağlık problemidir. Toplardamarların kanı geriye kaçırmasına venöz yetmezlik, damarların belirgin hale gelmesine ise varis denir. Venöz yetmezlik genellikle toplardamardaki kapak problemlerinden ve tıkanıklardan kaynaklanır, zamanla kronik hale gelebilir. Bu gibi problemlerde toplardamarların içindeki basınç artar, toplardamarlar zamanla genişler ve deforme olur.

Venöz Yetmezlik Neden Olur?

Venöz yetmezlik genellikle kan pıhtısından veya varisten kaynaklanır. Sağlıklı damarlarda, kollardan ve bacaklardan kalbe doğru sürekli bir kan akışı vardır. Bacak damarlarında bulunan valfler (kapakçıklar) kanın kalbe geri akışını önlemeye yardımcı olur. Venöz yetmezlik ise damarlardaki bu kan akışının engellenmesi sonucunda meydana gelir. Varisli damarlarda valfler bozulmuş olduğundan kan, tahrip olmuş damar kapakçıklarının arasından kalbe doğru geri kaçmaktadır. Venöz yetmezliğin en sık karşılaşılan nedenleri şunlardır;

  1. Damarlarda kan pıhtısı bulunması
  2. Varis hastalığı
  3. Yaşlanma ( 50 yaşın üzerindeki kişiler risk grubudur)
  4. Obezite (Aşırı şişmanlık) Şişmanlık bacak toplardamarlarındaki kapaklarda hasarlanmaya yol açacak şekilde basınca yol açar.
  5. Hamilelik
  6. Sigara içme alışkanlığı
  7. Doğum kontrol haplarının yan etkisi
  8. Doğumsal toplardamar kapak yetmezliği,
  9. Çok uzun boylu olma
  10. Kadınlar erkeklere nazaran venöz yetmezliğe daha yatkındır (hamilelik süresinde progesteron hormon düzeylerinin dalgalanmasında olduğu gibi)
  11. Derin ven trombozu (Kanın damar içinde pıhtı atması durumudur ve en sık görüldüğü yer bacak derinindeki damarlardır)
  12. Uzun süre ayakta durmayı yada oturmayı gerektiren işler yapma. Berber, garson, öğretmen, cerrah vb.gibi devamlı ayakta durmayı gerektiren meslekler,
  13. Kanser
  14. Kasların güçsüz kalması, bacak yaralanması veya bacağa darbe alma
  15. Yüzeyel ya da derin toplardamar tıkanıklığı sonucu damar iç duvarının bozulması
  16. Flebit (Yüzeysel Tromboflebit)
  17. Genetik venöz yetmezlik (Üst kuşaktan aile bireylerinde bu sorun varsa sizde de ortaya çıkabilir)
  18. Hareketsiz yaşam (Uzun süre oturmak veya ayakta durmak bacaklarda yüksek kan basıncına neden olur venöz yetmezliğe yol açabilir)

Venöz Yetmezlik Belirtileri Nelerdir?

  1. Bacak ağrısı
  2. Bacak dokularında (lenflerde) sıvı toplanması nedeniyle bacaklar ve ayak bilekleri şişmeye başlar (ödem)
  3. Bacakta kaşınma
  4. Bacaklarda ağrı zonklama şeklinde ağrılar
  5. Bacaklarda güçsüzlük
  6. Bacak ülseri
  7. Özellikle ayak bileklerinin etrafında ciltte renk değişimi (kahverengi, kırmızı)
  8. Bacağa kramp girmesi
  9. Baldırlarda gerginlik
  10. Bacaklarda dolgunluk ve huzursuzluk hissi
  11. Yeni varis oluşumları
  12. Bacağı kaldırdığında ve dik durduğunuzda ağrı hissetme
  13. Bacaklarda karıncalanma uyuşma
  14. Ayakaltında karıncalanmalar
  15. Bacaklarda yara (venöz ülser) açılması. Bu yaraların aylarca kapanmaması
  16. Bacak damarlarında şişme. Damar şiştiğinde, cilde karşı baskı yapar, damar renkleri mavimsi görünür ve ciltten belli olur.
  17. Ayak bileği, ayak veya bacakların altında ülser gelişir (venöz staz ülserleri)
  18. Bacaklarda yara ve kızarıklık oluşumu
  19. Bacaklarda ağırlık hissi
  20. Bacaklardaki ve ayak bileklerindeki ciltte kalınlaşma

Venöz Yetmezlik Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz venöz yetmezliğiniz olup olmadığını anlamak fiziksel muayene yapacaktır. Ayrıca, sorunun kaynağını belirlemek için MR Venografi, Bilgisayarlı tomografi (BT), Damar içi ultrason (IVUS), Manyetik rezonans görüntüleme (MR)veya renkli ultrason yaptırmanızı isteyebilir.

Venöz Yetmezliği Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Venöz yetmezlik için Kalp Damar Cerrahisi doktoruna gitmelisiniz.

Venöz Yetmezlik Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Venöz yetmezlik tedavi edilmezse toplardamarlar içindeki basınç artar ve bacaklarda ağrı, şişme, bacaklarda yara oluşumu gibi belirtiler artarak devam eder.

Venöz Yetmezliği Nasıl Tedavi Edilir?

Venöz yetmezliğin tedavisi bu hastalığın neden kaynaklandığına, damarlardaki hasarın ne derecede olduğuna bağlı olarak değişir. Doktorların bu hastalığın tedavisi için uyguladıkları yöntemler şunlardır;

Varis Çorapları Giyme

Varis çorapları medikal malzeme satılan yerden temin edilebilir ve venöz yetmezliğin tedavisine yardımcı olur. Varis çorabı ayak bileğinden baldırlara doğru, yukarı gidildikçe giderek azalan oranda bacaklara sürekli basınç uygulayarak kan akımına yardımcı olarak dizayn edilmiş çorap türleridir. Hastalar şifa buluncaya kadar varis çoraplarını giymeye devam etmelidir. Fermuarlı, cırt cırtlı ve bantlı varis çorapları kullanım kolaylığı açısından ideal olanlarıdır.

Bacakları Yükseğe Kaldırma

Bacakları yükseğe kaldırma da venöz yetmezliği tedavisine yardımcı yöntemlerdendir. Bu şekilde bacaklardaki toplardamar basıncı azaltmak hedeflenir. Venöz yetmezliğinden muzdarip olanların günde üç veya dört defa olmak üzere yarım saat boyunca bacaklarını kalp seviyesinden yukarıda tutmaları hastalığın iyileşme sürecini hızlandırır.

İlaç Tedavisi

Venöz yetmezliği hastalarına doktor aspirin, Diüretikler (idrar söktürücüler) ve Pentoksifilin ilaçlar reçete edebilir. Diüertikler kısa süreli kullanılan bacaklardaki şişliği gideren ilaçlardır. Aspirin venöz yetmezliğinin neden olduğu bacak yaralarına şifadır. Pentoksifilin ise bcak ülserlerinin iyileşmesine yardımcı olmak için varis çorabı ile birlikte kullanılır.

Skleroterapi

Skleroterapi yönteminde venöz yetmezlik görülen damara tuzlu su veya kimyasal madde enjekte edilir. Bu sayede damar sertleşir, iner ve gözden kaybolur.

Masaj Yöntemi

Bacaklarınıza masaj yaptırmak kan dolaşımını hızlandıracak, göllenen kanın ilerlemesini sağlayacaktır.

Cerrahi Müdahale (Ameliyat)

Venöz yetmezlik ileri boyutta ise ameliyat olmak gerekebilir. Venöz yetmez ameliyat uygulamaları şunlardır;

Venöz ablasyon: Damarlardaki çok hasar görmüş kapakçıklar ve duvarların ameliyatla kapatılması yöntemidir. Vücut işlevsiz hale gelen damarı zamanla yok eder, sağlıklı yeni damarlar oluşturur. Günümüzde bu işlem açık ameliyatla değil, endovenöz lazer ablasyon yöntemiyle yapılmaktadır

Damarın alınması:  Ameliyatla venöz yetmezlik görülen damarın, vücuttan çıkarılması işlemidir.

Baypas: Kanın akış  yönünü hasarlı damardan alıp sağlıklı damara yönlendirme operasyonudur. Bunun için yapay graftlar da kullanılabilir yahut vücudun sağlıklı bölgesinden alınan damarlar da kullanılabilir.

Anjiyoplasti ve Stent  Anjiyoplasti ve Stent, damarlardaki tıkanma ve daralmayı açmak için uygulanan işleme denir. Anjiyoplasti yönteminde damar duvarına içeriden baskı yaparak damarı açması için küçük medikal balonlar kullanılır. Sonrasında ise vücutta kalacak metal örgülerle (stent) damarın geri kapanması önlenir.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Venöz Yetmezliği Bitkisel Tedavisi

Lahananın en dış üç veya dört yaprağı, mümkün olduğu kadar parçalanmadan (doğramadan) kaynamakta olan 2 su bardağı klorsuz suya (marketten alacağınız pet şişe su da olur) atılır ve kısık ateşte ağzı kapalı olarak onbeş dakika haşlanır. Ilıyınca süzülür. Yemeklerden önce aç karnına bir buçuk su bardağı içilir. Bir kerede bir buçuk su bardağının tamamı içilmekte zorlanılırsa, üçe bölerek her ana öğünden önce aç karnına içilebilir.  Damak tadı için veya içimi kolay olsun düşüncesiyle haşlama suyuna hiçbir şey ilave edilmez.

Bu kürün uygulaması; 2x7U+3A 7 gün uygulama + 3 gün ara + 7 gün uygulama = Toplam 14 günlük kür şeklindedir. Bu formülün anlamı şudur: İki defa yedi gün uygulanır ve her yedi gün tamamlandığında üç gün ara verilir. Toplam uygulama süresi on dört gündür. Uygulama sürelerine üç günlük aralar dahil değildir. Her defasında günlük hazırlanması gerekir. Bu kürü soruna bağlı olarak üç ayda bir defa uygulayabilirsiniz. Dikkat!! Kürümüzün kullanımı tiroid hastaları için önerilmemektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.