Vanilya özütü, hem ticari olarak hem de tatlı pişirme, parfüm üretimi ve aromaterapide yaygın olarak kullanılmaktadır, ancak teknik olarak uçucu bir yağ olmamasına rağmen, pek çok insan vanilya yağından elde edilen sağlık yararlarını fark etmemektedir. Dahili olarak, saf vanilya yağı inflamasyonla savaşır, antidepresan olarak çalışır ve yüksek seviyelerde antioksidanlar içerir; kanser hücrelerinin büyümesini önler.

Oksidasyon ve inflamasyonun neden olduğu enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı savaştığı kanıtlanmıştır. Ayrıca cildi ve saç sağlığını destekler, kas ağrısını ve krampları hafifletir ve hormonları doğal olarak dengeler. Binlerce yıl boyunca, libido, kaygı ve yüksek tansiyonla mücadele eden erkekler ve kadınlar tarafından kullanılmıştır.

Vanilya yağı, Orchidaceae familyasının doğal bir türü olan Vanilya planifolia’dan elde edilir. İspanyolca, basitçe “küçük bakla” olarak tercüme edilen vaina’dır. 16. yüzyılın başlarında, bugünkü vanilyaya adını veren Meksika Körfezi kıyısına gelen İspanyol kaşifleriydi.

Besin Değerleri

Vanilya, mevcut bir ağaç veya bir yapıya tırmanan bir asma olarak büyür. Kendi haline bırakıldığında, asma desteğinin kendisine izin verdiği kadar büyür. Meksika’ya özgü olmasına rağmen, şimdilerde tropik bölgelerde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Endonezya ve Madagaskar dünyanın en büyük üreticileridir.

Vanilya tohumu, olgunlaştığında kahverengimsi kırmızıdan siyaha kadar bir renk tonuna sahiptir. Baklaların içi küçük tohumlarla dolu yağlı bir sıvı içerir.

Vanilya çiçeği (güzel, sarı orkide görünümlü bir çiçek) bir meyve üretir, ancak bu sadece bir gün sürer, bu nedenle yetiştiriciler çiçekleri günlük olarak kontrol etmek zorunda kalırlar. Meyve, bitkinin üzerinde bıraktığı ve açtığı bir tohum kapsülüdür. Kurudukça, bileşikler kendine özgü vanilya kokusunu serbest bırakarak kristalleşir. Vanilya tohumları yemek pişirmek için kullanılır.

Vanilya fasulyesinin, çekirdeklerin hasat edildiği bölgeye bağlı olarak konsantrasyon bakımından değişebilen 200’den fazla bileşik içerdiği görülmüştür. Vanilyanın aroma profili için; vanilin, p-hidroksibenzaldehid, guaiacol ve anason alkolü gibi çeşitli bileşiklerin önemli olduğu bulunmuştur.

Gıda Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, vanilya fasulyesinin çeşitleri arasındaki farklılaşmadan sorumlu en önemli bileşiklerin vanilin, anason, 4-metiloguaiacol, p-hidroksibenzaldehid / trimetilpirazin, p-kresol / anisol, guaiacol, izovalerik olduğu bulunmuştur.

Antioksidan Özellikler İçerir

Vanilya yağının antioksidan özellikleri, serbest radikalleri nötralize ederek vücudu aşınma ve yıpranmadan korur. Antioksidanlar, özellikle oksidasyonun neden olduğu belirli hücre hasarı türlerini önlemeye yardımcı olan maddelerdir. Oksidasyon, sağlık sorunlarımızın ve hastalıklarımızın çoğunun ardındaki en büyük nedenlerden biridir. Vücudun dokuları için çok tehlikeli olan ve kansere ve erken yaşlanmaya bağlı olan serbest radikallerin oluşumuna yol açar.

Yüksek antioksidan gıdalar ve bitkiler, serbest radikalleri emmek ve yok etmek için bir maddenin gücünü test eden ORAC skoru (oksijen radikali emme kapasitesi) ile değerlendirilir. Kurutulmuş vanilya baharatı inanılmaz bir 122.400 ORAC değerine sahiptir. Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, kurutulmuş vanilya ve % 60’lık sulu etil alkol ile yapılan saf vanilya özütünün yüksek düzeyde antioksidan aktiviteye sahip olduğuna dikkat çekildi. Çalışmada, “gıda korumaya yönelik antioksidanlar olarak vanilya özütü ve bileşenlerinin; potansiyel kullanımına ve sağlık takviyelerinde nutrasötik olarak kullanılmasına” dikkat çekilmektedir.

Libidoyu Artırır

Vanilya yağı, testosteron ve östrojen gibi belirli hormonların salgılanmasını uyarır, bu da erektil işlev bozukluğu, iktidarsızlık ve libido kaybından muzdarip kişilere yardımcı olur. Erektil disfonksiyon; düşük testosteron, ilaç, zayıf beslenme, yorgunluk, stres, depresyon veya diğer hastalıkların bir nedeni olabilir.

İyi haber şu ki, bu vakaların yaklaşık yüzde 70’i doğal tedavi yöntemleri ile iyileştirilebiliyor. Neyse ki, vanilya yağının hormon düzeylerini ve ruh halini iyileştirdiği gösterilmiştir.

Adet Öncesi Sendromu (PMS) Belirtilerini Hafifletir

Vanilya yağı, östrojen seviyelerini aktive ettiği için, adet kanamasını düzenler ve PMS semptomlarını giderir. PMS belirtileri, menstruasyon yaşayan kadınların yüzde 75’inden fazlası tarafından görülür ve hormon dengesi, bu semptomları belirleyen temel faktördür. Yaygın PMS semptomları arasında yorgunluk, şişkinlik, cilt sorunları, duygusal değişiklikler, göğüs hassasiyeti ve kramplar bulunur.

Vanilya yağı, PMS ve kramplar için doğal bir ilaç görevi görür çünkü hormon seviyelerini harekete geçirir veya dengeler ve stresi yönetir, bedeninizi ve zihninizi rahatlatır. Ayrıca yatıştırıcı olarak çalışır, bu nedenle vücudunuz adet öncesi sendromu semptomları yaşarken aşırı duyarlılık durumunda değildir; bunun yerine, sakinleşir ve semptomlar en aza indirilir.

Kanser Hücrelerinin Büyümesini Önler

Vanilya yağı antikanserojenik özelliklere sahiptir, bir problem haline gelmeden kanserin gelişmesini engellemeye yardımcı olur, bu da doğal bir doğal kanser tedavisi olmasını sağlar. Bu güçlü yağ, büyük ölçüde hücrelerin oksidasyonunu önleyen bir antioksidan görevi gördüğü için kanserli hücrelerin büyümesini engeller. Antioksidanlar vücutta serbest radikalleri öldürür ve oksidatif strese neden olan kronik hastalığı tersine çevirir.

Ulusal Kanser Enstitüsü’ne göre, yüksek konsantrasyonlardaki serbest radikaller vücut için tehlikeli olabilir ve DNA, proteinler ve hücre zarları dahil olmak üzere hücrelerin tüm ana bileşenlerine zarar verebilir. Serbest radikallerin, özellikle de DNA hasarının neden olduğu hücrelerdeki hasar; kanser ve diğer sağlık durumlarının gelişiminde rol oynayabilir. Antioksidanlar, serbest radikal hasarı ile etkileşime giren, nötralize olan ve serbest radikal hasarıyla savaşan “serbest radikal toplayıcılar” olarak bilinir.

Enfeksiyonla Savaşmaya Yardım Eder

Öjenol ve vanilin hidroksibenzaldehid gibi vanilya yağında bulunan bazı bileşenler enfeksiyonlarla savaşabilir. İsviçre, Basel’de yayınlanan bir 2014 araştırması, bakteriyel hücrelerin yüzeyinde kullanıldığında vanilya yağının antibiyotik etkinliğini inceledi. Çalışma, vanilya yağının, S. aureus hücrelerinin ilk yapışmasını ve 48 saat sonra olgun biyofilmin gelişimini kuvvetle inhibe ettiğini bulmuştur. S. aureus hücreleri, insan solunum yollarında ve deride sıklıkla bulunan bakterilerdir.

Antidepresan Olarak Çalışır

Vanilya, 17. yüzyıldan itibaren huzursuzluk, anksiyete ve depresyonla mücadele etmek için yaygın olarak bir ev ilacı olarak kullanılmaktadır. Öfke, uykusuzluk, stres ve anksiyete ile savaşmaya yardımcı olan, sakinleştirici bir etkisi vardır.

Hint Farmakoloji Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, bu yağın ana bileşenlerinden biri olan vanilin, farelerde, depresyon ve obsesif kompulsif bozukluğunu tedavi eden bir ilaç olan fluoksetin ile karşılaştırılabilir olan antidepresan etkinlik gösterdi.

Çalışmada vanilin, farelerde hareketsizliğin önemli ölçüde azalmasına neden olabildiğinden, yatıştırıcı özelliklerinin yanı sıra, vanilya yağının doğal olarak depresyon tedavisinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır.

Kan Basıncını Düşürür

Vücut üzerindeki yatıştırıcı etkileri, vücudu ve zihni rahatlatarak doğal olarak tansiyonu düşürmesini sağlar. Yüksek tansiyon, arterler ve kan damarları üzerindeki basıncın çok yükselmesine ve arter duvarının bozulmasına neden olur ve bu da kalpte ekstra strese neden olur. Yüksek tansiyon seviyeleri sizi bir inme, kalp krizi ve şeker hastalığı riskiyle karşı karşıya bırakabilir.

Yüksek tansiyonun başlıca nedeni olan stresi; kasları ve zihni rahatlatarak azaltır ve kan basıncı seviyelerini düşürür. Vanilya yağı, daha fazla uyku almanıza yardımcı olur, bu da kan basıncını düşürmenin başka bir kolay yoludur. Yüksek tansiyon için doğal bir ilaç görevi görür, çünkü aynı zamanda bir antioksidan olarak çalışır, bu nedenle oksidatif stresi azaltır ve arterleri genişletir.