Vajinal Akıntı Neden Oluyor İşte 13 Sebebi

  • Genel Sağlık
  • Vajinal Akıntı Neden Oluyor İşte 13 Sebebi için yorumlar kapalı
  • 874 kez görüntülendi

Vajinal Akıntı Neden Oluyor İşte 13 Sebebi

Vajinal akıntının çok olması her zaman endişelenilecek bir durum olmayabilir. Tahrik olmaktan yumurtlama döneminde olmanıza kadar birçok etken vajinal akıntı oluşumuna neden olabilir. Bazı durumlarda, vajinal akıntı başka bir sağlık durumunun göstergesi olabilir. Olağan dışı belirtileriniz varsa, doktorunuzla görüşmeniz iyi olacaktır.

Vajinal Akıntı Kısaca

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Endişelenmeli miyim?

Kadınlarda ve artık çocuk olmayan kızlarda vajinal akıntı normaldir.

Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

Vajina akıntısının renginde, kokusunda, miktarında veya yoğunluğunda meydana gelen ani değişimler bir problem olduğuna işaret edebilir. Bu durumlarda tıbbi yardım almakta fayda vardır.

Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Vajinal akıntı durumunda Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümüne gidilir.

Vajinal akıntının muhtemel sebepleri:

Menstrüel döngünüzün ortasında olduğunuz zaman, vücudunuz yumurtayı bırakmaya hazırlandığından akıntınız artar. Yumurtlama dönemi yaklaştıkça, akıntı daha çok ıslaklık verebilir, daha şeffaf ve elastik yapıda olabilir.

Yumurta atıldıktan sonra akıntı azalabilir ya da akıntı yoğunlaşıp bulanık bir görünüm alabilir. Yumurtlama döneminin diğer belirtileri arasında bazal vücut ısısında artış, karnın tek tarafında acı hissi ve leke gelmesi vardır.

Tahrik olduğunuzda genital bölgenizdeki kan damarları genişler. Bunun sonucunda, vajina kayganlaştırıcı özellikte sıvısını salgılayarak duvarları ıslatır ve böylelikle akıntı artar. Bu ıslaklığı vajinanın her tarafında hissedebilirsiniz.

Tahrik olmanın diğer belirtileri arasında vulvanın şişmesi, nefes alışının hızlanması, kalp atışının hızlanması, hatta kalp atışlarının göğüsten ve boyundan kolaylıkla hissedilebilmesi yer alır.

Stresten ya da polikistikoversendromu gibi başka sağlık durumlarından dolayı hormonal dengesizliklerin oluşması vajinal akıntıya sebep olabilir.

Polikistikoversendromu, üreme çağındaki kadınların yaklaşık %10’unu etkiler. Bazı kadınlarda vajinal akıntı daha az görülürken bazılarında daha çok olur. Diğer belirtiler arasında yüzdeki ve vücuttaki kıllanmanın artışı, kilo alma, düzensiz regl olma ve kısırlık vardır.

Tıpkı vücudun diğer kısımlarında olduğu gibi, alerjik reaksiyonlar vajinanın etrafında da gerçekleşebilir. Yaygın alerjenler arasında temizlik ürünleri, vajinal duş, seks oyuncakları ve hatta tuvalet kâğıdı vardır.

Vajinal akıntının aşırı olmasının yanı sıra başka belirtiler de gözlemleyebilirsiniz:
<ul class=”chain-list”>
<li>Kaşıntı</li>
<li>Kızarıklık</li>
<li>Seks sırasında ya da idrarınızı yaparken acı hissi</li>
</ul>

Antibiyotikler çok sayıda hastalığın iyileştirmesi için kullanılabilirler ama aynı zamanda vajinanızdaki bakteri dengesini de bozabilirler. Bu durum, vajinadaki peynir görünümlü ya da sulu akıntıyı artıran maya mantarı enfeksiyonuna sebep olabilir.

Aynı zamanda şu belirtileri de yaşayabilirsiniz:
<ul class=”chain-list”>
<li>Kaşıntı</li>
<li>Acı veya ağrı</li>
<li>Seks sırasında ve idrarınızı yaparken acı hissi</li>
</ul>

Tamponu içeride unutmak o kadar da nadir rastlanan bir durum değildir. Öncekini çıkarmadan yenisini takabilirsiniz ya da kanamanız hafifse tampon kullandığınızı tamamen unutabilirsiniz.

Vajinada kondom kaybetmek de duyulmamış bir olay değildir.

Her iki durumda da, aşırı ve kötü kokulu, rengi sarıdan yeşile hatta pembemsi ya da kahverengi akıntılar gözlemleyebilirsiniz. Bu durumda yaşayacağınız diğer belirtiler:
<ul class=”chain-list”>
<li>Ateş</li>
<li>Kaşıntı</li>
<li>Seks sırasında ya da idrarınızı yaparken acı hissi</li>
<li>Kızarıklık ya da vajinanın etrafında şişme</li>
</ul>

Rahim içi araçlar, rahimden konulan aletlere hamileliğin oluşmasını engellerler.
Rahim içi araçlar, hamileliği önleme konusunda etkili olsalar da orada olmaması gereken yabancı cisimler oldukları için hassas dokuları tahriş edebilirler. Bazı kişilerde rahim içi araç kullanıldığında kahverengi, sulu ve kokulu bir akıntı gelmesi mümkündür.
Akıntının yoğunluğuna göre normal olabilse de, bazı durumlarda akıntı, enfeksiyonun belirtisi olabilir. Aşağıdaki durumları yaşıyorsanız doktorunuzla görüşün:
<ul class=”chain-list”>
<li>Sarı, yeşil ya da gri akıntı</li>
<li>Kötü koku</li>
<li>Vajina ağzının ya da vulvanın şişmesi</li>
<li>Vajina ağzında ya da vulvada acı ve hassasiyet</li>
</ul>
Doğum kontrol haplarının hamileliği önlemek, ağır geçen regl dönemlerini hafifletmek, sivilce oluşumunu önlemek gibi faydaları olsa da çok memnun kalmayacağınız yan etkileri de vardır. Bu yan etkiler arasında, hormonlarınız düzenlenirken vajinal akıntı yaşamanız da vardır.

Vajinal akıntı dışında başka rahatsızlıklar da yaşayabilirsiniz:
<ul class=”chain-list”>
<li>Baş ağrıları</li>
<li>Bulantı</li>
<li>Göğüslerde hassasiyet</li>
<li>Cinsel istekte değişkenlik</li>
</ul>

Neredeyse çoğu kadın, hamilelik dönemlerinde vajinal akıntı yaşarlar. Bu akıntı, anne karnındaki bebeği, vajinadan içeri gelebilecek bakterilerden korumaya yardımcı olur. Akıntınız ince ve şeffaf görünümlü ya da beyaz renkli olabilir.


Hamileliğin erken dönemlerinde ortaya çıkabilecek diğer belirtiler:
<ul class=”chain-list”>
<li>Regl görmemek</li>
<li>Göğüslerde hassasiyet</li>
<li>Bulantı</li>
<li>Yorgunluk</li>
<li>İdrara daha sık çıkma</li>
</ul>

Lokiya, bebeğinizi doğurduktan sonraki iki hafta içerisinde oluşan akıntıya denilir. Emzirirken, bu akıntı artabilir. Genel olarak koyu kırmızı kanamayla başlayıp sarı bir renge dönüşmeden önce açık pembe ve kahverengi olur.

Lokiya genellikle doğum yaptıktan sonraki dört ila altı hafta arasında kesilir. Emzirme döneminde de değişen yoğunlukta ve renklerde akıntı gözlenebilir.

Mantar enfeksiyonu, kadınların %75’ini hayatlarının bir döneminde mutlaka etkiler. Antibiyotik kullanımına, bağışıklık sisteminin zayıflığına, kan şekerinin yükselmesine, dar ve naylonlu kıyafetler giymenize bağlı olarak enfeksiyon gelişebilir.

Aşırı akıntının dışında, başka belirtiler de gösterebilirsiniz:
<ul class=”chain-list”>
<li>Yoğun akıntı</li>
<li>Sulu akıntı</li>
<li>Kaşıntı</li>
<li>Kızarıklık</li>
<li>Seks sırasında ya da idrarınızı yaparken acı hissi</li>
</ul>

Bakteriyel vajinozis, bakterilerin vajina aşırı üremesinden kaynaklanır. Akışkan, gri, yeşil ya da beyaz renkli, balık kokusuna benzer bir kokusu olan akıntının artışına ve iltihaba sebep olabilir. Diğer belirtiler arasında vajinada kaşıntı ve idrara çıktığınızda yanma vardır.

Vajinal duş ya da korunmasız cinsel ilişkiye girmek bu tür enfeksiyon oluşumuna zemin hazırlar.

Klamidya ya da bel soğukluğu gibi bulaşıcı cinsel hastalıklar ilk başta hiçbir belirti göstermezler. Enfeksiyon ilerledikçe, kötü kokulu ya da yoğun vajinal akıntı veya regl dönemleri arasında kanama yaşayabilirsiniz.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların diğer belirtileri:
<ul class=”chain-list”>
<li>İdrarınızı yaparken acı ya da yanma hissi</li>
<li>Alt karında ağrı</li>
<li>Cinsel ilişki sırasında acı</li>
</ul>
Klamidya ve bel soğukluğu tedavi edilmezse, üreme organlarını etkileyerek pelvikinflamatuvar hastalık ya da kısırlık gibi daha ciddi rahatsızlıklara sebep olurlar.

Vajinal Akıntı Ne Zaman Sağlıklı Olarak Düşünülebilir?

Vajinal akıntının sağlıklı olarak düşünülebilmesi için çok sayıda etken vardır:

  • Yaş
  • Menstrüel döngü
  • Cinsel aktivite
  • Kullanılan ilaçlar
  • Sağlık durumu
Kadınlarda günlük ortalama bir çay kaşığı kadar beyaz ya da şeffaf akıntı normal olarak kabul edilir. Yapısı yoğun ya da akışkan, kaygan veya kremsi olabilir. Rengi şeffaf, beyaz ya da kirli beyaz olabilir. Kokusu olmamalıdır.

Menstrüel döngünüzün neresinde olduğunuza göre daha çok veya daha az akıntınız olabilir. Yumurtlama zamanında, akıntınız daha şeffaf ve kaygan olabilir. Yumurtalar oluştuğunda, akıntınız azalır ve daha yoğun ve beyaz bir hale gelir.

Regl döneminizden sonraki birkaç gün, rahimden hala kan çıkışı olduğu için koyu kırmızı ya da kahverengi akıntı gözleyebilirsiniz. Bu aralıklarda akıntı gözlemlemeniz normaldir ve sağlıklı olarak düşünülür. Akıntınızda bir değişiklik gözlemlediğinizde ya da endişelenmenizi gerektirecek başka bir durum ortaya çıktığında mutlaka doktorunuza danışın.

Vajinal Akıntıyı Azaltmak için Yapabilecekleriniz

Akıntı normal olarak düşünülse bile, rahatsızlık verebilir. Bazı önlemlerle akıntınızı en aza indirebilirsiniz:

  • Akıntılarınız çok yoğun oluyorsa günlük ped kullanın.

Günlük pedler, iç çamaşırlarınızı temiz tutmanıza ve tüm gün kuru hissetmenize yardımcı olur.

  • Daha rahat nefes aldığı için pamuklu kıyafetleri tercih edin.

Naylon gibi ısıyı çekip mantarların büyümesine olanak sağlayan kumaş türlerinin yerine, pamuk kumaşlar maya mantarı enfeksiyonunun oluşumunu da önler.

  • Tuvalete girdiğinizde temizliğinizi önden arkaya doğru yapın.

Böylelikle bakterilerin vajinanıza girmesini engellemiş olursunuz.

  • Tahriş olma riskini azaltmak için kokusuz temizlik ürünleri ve tuvalet kâğıtları kullanın.

Gliserinsiz ve parabensiz temizlik ürünleri vajinanın pH’ıyla uyumlu olduğu için bunları tercih etmeniz anormal akıntı oluşumunu önleyecektir. Genel anlamda, vajinal duşlardan ve vajinanın içini sabunla yıkamaktan kaçınmalısınız. Bunun yerine, vajinanın dış bölgesini nazik bir şekilde temizleyin ve vajinadaki dokuların sağlıklı kalması için bol suyla yıkayın.

Doktora Ne Zaman Görünmelisiniz?

Anormal belirtiler yaşamıyorsanız yoğun vajinal akıntı endişelenmeyi gerektirecek bir durum değildir. Genellikle menstrüel döngünüzden dolayı yoğunlukları değişkenlik gösterir.

Vajinal akıntının dışında bu belirtilerden birini ya da birkaçını birden gösteriyorsanız doktorunuza görünmelisiniz:

  • Acı
  • Kaşıntı
  • Kızarıklık
  • Ağrı
  • Ateş
  • Anormal bir koku
  • Sarı, yeşil ya da gri renkli akıntı
  • Regl dönemleri arasında normal kanama

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.