Uykunun Önemi Bildiğiniz Gibi Değil!

  • SAĞLIKLI YAŞAM
  • Uykunun Önemi Bildiğiniz Gibi Değil! için yorumlar kapalı
  • 903 kez görüntülendi

Uykunun Önemi Bildiğiniz Gibi Değil!

Uyku, tahmin ettiğinizden daha büyük bir öneme sahiptir. Güzel, sağlıklı ve huzurlu bir uyku süreci geçirmek hepimizin hakkıdır. Yetersiz uyku bağışıklık sistemimizin zayıflamasına neden olur. Birkaç saat az uyumamız bile bağışıklık sistemimizin yapı taşlarını oluşturan bakteri ve virüslere karşı savaşan savaşçı hücrelerimizin azalmasına neden olur. Yetersiz uyku, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarla bile savaşmamızı zorlaştırır. Çocuklarımız için de durum aynıdır. Bir çocuğun bağışıklık sistemi zaten yeterince gelişmiş sayılmaz. Bağışıklık sistemi çok fazla gelişmemiş olan bir çocuğun gereğinden az uyuması bağışıklık sistemini daha da zayıflatır. Kısa süreli uyku problemleri bile günlük yaşantımızı olumsuz yönde etkiler, strese neden olur.

Uykusuzluk üretkenliğimizi azaltır. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre düzenli bir uyku sistemine sahip olan çocuklar daha kolay konsantre olurlar, kendilerine verilen görevleri yerine getirirler ve ufak tefek sorunların üstesinden gelirler. Gerektiği kadar uyuyamayan çocuklar ise zihinsel işlemleri gerçekleştirmekte, mantıksal çıkarımlar yapmakta ve matematik işlemlerini çözmekte bir hayli zorlanırlar. Uyku problemi yaşayan çocuklar arkadaş çevresinde de sosyal sorunlar yaşarlar.

Büyüme hormonları, çocuklar uyurken harekete geçer. Kronik uyku düzensizliği yaşayan çocukların (özellikle de astım ve uyku apnesi rahatsızlığı yaşayanlar) gelişimlerinin yavaşladığı tespit edilmiştir. Uyku sorunu yaşayan çocukların uykuya dalmakta güçlük çektiği, uyumaktan korktuğu, gece sık sık uyandığı ve derin bir uykuya dalamadığı tespit edilmiştir. Çevreleri tarafından uyku konusunda baskı gören çocukların üzerindeki baskı hafifledikçe, büyümeleri ve gelişimleri de olumlu yönde etkilenir.

Uzmanlara göre, yeteri kadar uyuyamadığımız günlerde uyku konusunda bir sonraki güne borçlanırız. Uyuyamadığımız günü takip eden günlerde bu borcumuzu ödeyemezsek, uykumuzu gerektiği kadar alana dek borcumuz katlanarak artar. Bu borç arttıkça da kendimizi daha uykulu, yorgun ve halsiz hissederiz. Eğer uykuya olan borcumuz bir hafta boyunca çok yüksek oranlara ulaştıysa, hafta sonunu uyuyarak geçirsek bile hafta içinde uyuyamadığımız saatlerin bize verdiği hasarı çok zor telafi ederiz. Anne ve babalar, tüm ailenin yatış ve kalkış saatlerini güzel bir düzene oturtabilirse, ergenlik sürecindeki gençler de uyku konusunda sıkıntı çekmeyecektir.

Ergenlik dönemindeki bazı gençlerin gece geç vakitlere kadar oturduğu ve uyku esnasında da sık sık uyandığı bilinmektedir. Bu gençlerin uykuya olan borcu uyku düzensizliği ne kadar uzun sürerse o kadar güç ödenir. Hatta çok geç yatıp, gece yarısı ara ara kalkmayı alışkanlık haline getiren gençlerin uyku borcunun asla ödenmeyeceği de belirlenmiştir. Peki bunun sonucunda neler yaşanabilir?

Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, uyku düzensizliği yaşayan gençlerin gün içinde uyukladığı, dikkatlerini toplayamadığı, etkiye tepki verme sürelerinin uzadığı, düşünme ve yorumlama kabiliyetlerinin azaldığı, zihinsel faaliyetlerinin yavaşladığı, duygusal durumlarının bozulduğu, kaza ve yaralanma riskine daha çok maruz kaldığı ortaya çıkmıştır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.