Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Neden Olur ve Nasıl Geçer ?

  • Genel Sağlık
  • Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Neden Olur ve Nasıl Geçer ? için yorumlar kapalı
  • 918 kez görüntülendi

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Neden Olur ve Nasıl Geçer ?

Ağız, burun, yutak ve boğazı etkileyen bakteri ve virüslerin neden olduğu rahatsızlığa üst solunum yolu enfeksiyonu denilmektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonu büyük çoğunlukla virüslere bağlı olarak oluşmakla beraber bazı durumlarda bakteri ve ya da mantarlardan kaynaklanarak da meydana gelebilmektedir. Üst solunum yolunda gerçekleşen bu hastalık ağır bir şekilde seyir etmemekte ve kişilerin yaşam kalitelerini kötü yönde etkilemektedir. Hastalarda bitkinlik, yorgunluk ve huzursuzluk hislerinin artmasına neden olmaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonları bir takım hastalıkların sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalıklar; burunda tıkanma, bademcik enfeksiyonları, boğaz ağrısı ve boğazın şişmesi, larenjit, faranjit, sinüzit gibi hastalıklardır.
Üst solunum yolu enfeksiyonunun bazı belirtileri; hapşırma, öksürme, burun akıntısı, gözlerin sulanması, solunum zorluğu, yutkunma zorluğu, baş ağrısı, hafif ateş, halsizlik, bitkinlik, yorgunluk, kas ve eklem ağrıları ve mide bulantısı.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Ne İyi Gelir ?

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının neden olduğu burun tıkanıklığı, nefes almada zorluk ve balgam gibi sorunlar ile başa çıkılmasına yardımcı olan en etkili yöntemlerden biri buhar solumaktır. Buhar solumak konusunda yapılacak şey; öncelikle 2-3 litre suyu kaynatmak ve daha sonra kaynayan suyun içerisinde 5-6 damla okaliptüs yağı ya da nane yağı eklemektir. Su sıcaklığını kaybetmeden önce bir havlu yardımıyla baş kısmı kapatılarak buharın başka yöne gitmemesi sağlanır ve tüm buhar burundan içe çekilir.
En etkili ve pratik olan diğer bir yöntem ise tuzlu su yöntemidir. Bu yöntem burun bölgesinde mevcut olan bakteri ve virüslerin öldürülmesi sağlar. Diğer yandan kalınlaşmış olan mukusu ve balgamı sökme özelliğine sahiptir. Bir bardak suya bir çay kaşığı kadar tuz eklenir ve iyice karıştırılır. Elde edilen bu sudan damlalık ile bir iki damla alınarak buruna damlatılır. Daha sonra duru bir su ile burun yıkanır. Diğer yandan tuzlu su ile ağız gargarası yapıp daha sonra tükürmek de üst solunum yolu enfeksiyonları için oldukça etkilidir.
Zencefil, üst solunum yolları enfeksiyonlarının yok edilmesine karşı son derece etkilidir. İçerisinde bulunan antibakteriyel ve balgam söktürücü özellikleri sayesinde göğüsteki ve nefes almadaki tıkanıklıkları geçirmeye faydası dokunur. Diğer yandan vücudun direncinin artmasını sağlamaktadır. Bir bardak kaynatılmış suyun içine bir tatlı kaşığı kadar zencefil koyulur ve demlenmesi için on dakika beklenir. Daha sonra demlenen içecek içilir ve günde üç kez olmak üzere bir hafta boyunca uygulanır.
Bunların yanı sıra üst solunum yolu enfeksiyonları için yapılabilecek diğer genel şeyler şu şekildedir; bulunan ortam sık sık havalandırılmalıdır, günde en az 8-10 bardak su içilmeli ve içine limon damlatılmalıdır, koyu yeşil yapraklı sebzeler bolca tüketilmelidir, C vitamini açısından zengin olan gıdalar arttırılmalıdır ve kafein ya da tütün içeren şeylerden uzak durulmalıdır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.