Unutkanlığın Nedenleri & Unutkanlık İçin Ne Yapmalı & Unutkanlık Testi

  • HASTALIKLAR
  • Unutkanlığın Nedenleri & Unutkanlık İçin Ne Yapmalı & Unutkanlık Testi için yorumlar kapalı
  • 783 kez görüntülendi

Unutkanlığın Nedenleri & Unutkanlık İçin Ne Yapmalı & Unutkanlık Testi

Unutkanlık, özellikle de sürekli artıyorsa ve yaşlı insanlarda demans (alzheimer gibi) belirtisi olabileceği için önemlidir ve nedeni araştırılmalıdır.

Bununla beraber aşağıda açıklayacağım birçok fizyolojik ve psikolojik durumda da görülebilir yani hemen panik yapmayın.

Çoğu yaşlı insan daha unutkan olmaya başladıkları için  endişe ederler. Unutkanlıklarının Alzheimer hastalığının ilk işareti olduğunu düşünürler.

Geçmişte hafıza kaybı ve konfüzyon yani hafıza bulanıklığı yaşlanmanın normal bir parçası olarak düşünülürdü. Bununla birlikte, bilim insanları artık çoğu insanın yaşlandıkça daha dikkatli ve yetenekli olduklarını biliyorlar, ancak bazı şeyleri hatırlamak daha uzun sürebilir.

Birçok kişi hafıza kaybı yaşayabilir. Bazı hafıza sorunları ciddi, diğerleri değildir.

Hafızalarında, kişiliklerinde ve davranışlarında ciddi değişiklikler yaşayan insanlar demans denilen bir beyin hastalığından muzdarip olabilir.

Demans, kişinin günlük faaliyetlerini yapma kabiliyetini ciddi şekilde etkiler. Alzheimer hastalığı birçok demans çeşidinden biridir.

Demans terimi, beyin işlevindeki değişikliklerden kaynaklanan bir grup semptomu tanımlamaktadır.

Demans belirtileri aynı soruları tekrar tekrar sormayı, tanıdık yerlerde kaybolmayı, yönergeleri takip edememeyi, zaman, insan ve mekanlar hakkında oryantasyon bozukluğunu ve kişisel güvenlik, hijyen ve beslenme ihmalini içerebilir.

Demans hastaları yeteneklerini farklı oranlarda kaybederler.

Demans, birçok koşuldan kaynaklanır. Demansa neden olan bazı durumlar tersine çevrilebilir. Dahası, birçok farklı tıbbi durum Alzheimer hastalığına benzeyen semptomlara neden olabilir. Bu tıbbi durumlardan bazıları tedavi edilebilir.

Geri döndürülebilir koşullar, yüksek ateş, dehidratasyon, vitamin eksikliği, kötü beslenme, ilaçlara reaksiyonlar, tiroid beziyle ilgili sorunlar veya küçük baş yaralanmaları gibi nedenlere bağlıdır.

Bazen yaşlıların bunama ile karışan duygusal sorunları vardır. Emeklilik ya da eş, akraba ya da arkadaş ölümü ile baş etme nedeniyle üzgün, yalnız, endişeli ya da sıkılmış olma durumları sıktır.

Bu tür duygusal sorunlar destekleyici arkadaşlar ve aileler veya bir doktor veya danışmanın mesleki yardımı ile hafifletilebilir.

Yaşlı insanlardaki bunamanın en yaygın iki formu Alzheimer hastalığı ve multiinfarkt demans (vasküler demans) bunamasıdır. Bu demans türleri geri döndürülemez, yani tedavi edilemezler.

Alzheimer hastalığında beynin belirli bölümlerinde sinir hücresi değişiklikleri çok sayıda hücrenin ölümüne neden olur. Alzheimer hastalığının belirtileri yavaş başlar ve giderek daha da kötüleşir.

Hastalık ilerledikçe, semptomlar hafif unutkanlıktan, düşünme, yargılama ve günlük aktiviteleri yapma kabiliyetinde ciddi bozulmalara kadar değişir. Sonunda, hastalar bakıma ihtiyaç duyabilirler.

Multiinfarkt demansda beyin kan dolaşımında bir dizi tıkanıklık beyin dokusunun ölmesine neden olabilir. Semptomlar genellikle aniden başlar ve tekrarlanan tıkanıklıklarla kademeli olarak ilerler.

Şu anda, felce neden olan hasarı tersine çevirmenin yolu yoktur.

Hafıza problemleri yaşıyorsanız önce bir nörologa görünün. 

Doktor gerekli görürse kan ve idrar testleri yaptırabilir. Zihinsel yetenek testleri de vardır (hafıza testleri, problem çözme, sayma ve dil).

Bir beyin BT taraması da istenebilir.

“Alzheimer hastalığı” ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Stres, kaygı ya da depresyon kişiyi daha unutkan yapabilir. Bu duyguların neden olduğu unutkanlık genellikle geçicidir. Bununla birlikte, eğer uzun sürerse doktora başvurulmalıdır.

Gelelim unutkanlığın basit ve tedavi edilebilir nedenlerine ;

Uyku eksikliği

Yeterli uyku uyumamak unutkanlığın belki de en büyük nedenidir. Çok az dinlendirici uyku da ruh hali değişikliklerine ve kaygıya yol açabilir ve bu da hafıza sorunlarına katkıda bulunur.

İlaçlar

Sakinleştiriciler, antidepresanlar, bazı hipertansiyon ilaçları ve diğer ilaçlar genellikle sedasyon veya konfüzyon yaratarak hafızayı etkileyebilir.

Yeni bir ilacın hafızanızı bozduğundan şüpheleniyorsanız doktorunuza veya eczacınıza danışın.

Aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi, genellikle alternatifler mevcuttur.

Belleği etkileyebilecek ilaçlar

Fluoksetin (Prozac), sertralin (Zoloft), duloksetin (Cymbalta) veya venlafaksin (Effexor), Limantoprazol (Prevacid), omeprazol (Prilosec) veya esomeprazol (Nexium), amitriptilin (Elavil), desipramin (Norpramin), nortriptilin (Aventyl, Pamelor), Bromfeniramin, klorfeniramin veya difenhidramin

Tiroid hormon yetersizliği

Yetersiz bir tiroid hafızayı etkileyebilir (uyku rahatsızlığının yanı sıra depresyona neden olur, her ikisi de unutkanlığın sebepleri olabilir).

Basit bir kan testi, tiroid yetmezliği tanısı koymaya yeter.

“Tiroid testi” için buraya tıklayın.

Alkol

Çok fazla alkol içilmesi, alkolün etkisinden sonra bile kısa süreli belleğe müdahale edebilir. Alkol aynı zamanda yemek borusu kanseri, hepatit ve siroz da yapar.

Stres ve kaygı

Konsantre olmayı ve yeni bilgi ve becerileri  zorlaştıran her şey bellek problemlerine neden olabilir.

Stres ve endişe bunların ana nedenidir. Her ikisi de dikkati bozar ve yeni anıların oluşmasını veya eski anıların geri çağrılmasını engeller.

Depresyon

Sık görülen depresyon bulguları, boğucu bir üzüntü, düşünce eksikliği ve keyif alınan şeylerden alınan zevklerde azalmadır.

Unutkanlık aynı zamanda bir depresyon belirtisi ya da bunun bir sonucu olabilir.

Hafıza kaybı sizi rahatsız ediyorsa, sorunun nedenini bulmak için bir nörologa başvurun.

Genellikle daha fazla uyku çekilmesi, ilaçların değiştirilmesi veya stres azaltma programları belleğinizi yeniden güçlendirmektedir.

Hafıza sorunları veya unutkanlık yaşıyorsanız aşağıdaki banner’da amazon.com’dan seçtiğim unutkanlık için kullanılan kapsülü alıp kullanabilirsiniz. Özel bitkisel karışımlardan yapılmış güzel bir ürün.

 

 

“Cep Telefonu Beyin Tümörü Yapar mı ?” için buraya tıklayın.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.