Nüfusun yüzde 90’ının hayatında bir kez uçuk yaşadığını biliyor musunuz? Ağrılı, rahatsız edici ve düpedüz itici olabilir, bir uçuk olarak başlayıp sonunda bir kabuk oluşturur. Özellikle çocuklarda, pamukçuk yaraları ile karıştırılmaktadır.

 

Uçuğa herpes simpleks virüsü (HSV) neden olur, bu enfeksiyon sadece tek bir uçuğa veya birkaç uçuğa neden olabilir. Kabuklanıncaya kadar, aşırı derecede bulaşıcıdır ve hatta göz ve cinsel organlar da dahil olmak üzere vücudun diğer bölümlerine de yayılabilir.

 

En yaygın geleneksel tedaviler antiviral kremler ve oral ilaçlar olup, uçuğun süresini birkaç gün azaltabilir, ancak tamamen güvenilir değildir. Bununla birlikte, bağışıklık sistemini güçlendirmek, ağrıyı ve şişmeyi azaltmak ve yaraların süresini ve sıklığını azaltmak için güvenli, ucuz ve etkili olan doğal uçuk tedavileri vardır.

 

Uçuk Nedir?

Uçuk veya ateş kabarcıkları, herpes simpleks virüsünün neden olduğu ağrılı enfeksiyonlardır. Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilirler ancak en çok ağız, dudak, yanak, burun ve parmakların dışında görülürler.

 

Uçuk, genellikle 7 ila 10 gün sürer, bu zamanda bulaşıcıdır. Zamanla, parçalanır ve akar, sonra da yeni deri altında büyüyen sarı bir yara izi geliştirir. Genellikle ciddi olmamasına rağmen, hastalıklar veya ilaçlar nedeniyle kötü bağışıklık sistemi olan kişiler için önemli bir sorun olabilir. Ağız veya yüzün aynı bölgesinde gelecekteki salgınlara neden olabilir.

 

Uçuk yayıldığı zaman, buna otoinokülasyon denir ve bu simpleks enfeksiyonlar yayıldığı zaman bir lezyonun ortaya çıkmasına neden olabilir. Herpes simpleks yaralarını tanımlamanın farklı yolları aşağıdadır:

 

  • Herpes labialis
  • Simpleks enfeksiyonlar
  • Herpetik stomatit
  • HSV tipi 1
  • HSV uçuk

 

Bağışıklık güçlendirici gıdalar yiyin

Zayıflamış bağışıklık sistemi olan insanlar için uçuk çok ciddi olabilir, bu nedenle bağışıklık sistemi güçlendiriciler olarak görev yapan gıdaların tüketilmesi çok yararlı olabilir.

 

Yoğurt, elma sirkesi, kimçi, lahana turşusu ve natto gibi probiyotik gıdalar doğal olarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Sebzeler, enfeksiyonlarla savaşmanıza yardımcı olabilecek büyük vitamin, mineral ve besin kaynağıdır.

 

E Vitamini Takviyesi Alın

E vitamini, cildi rahatlatır ve uçuktan kaynaklanan ağrı ve rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olabilir. Hasarlı cildi onarır, iltihabı azaltır ve antioksidan özelliklere sahiptir. E vitamini, oral kapsüller olarak alınabilir veya badem, ıspanak, tatlı patates, avokado, ay çekirdeği ve zeytinyağı gibi E vitamini açısından zengin gıdalarla vitamin seviyenizi artırabilirsiniz.

C Vitamini Takviyesi Alın

Vücudunuzu istilacılara karşı koruyan C vitamini ile beyaz kan hücresi sayınızı artırabilirsiniz. Bağışıklığı artırmak ve cildin sağlığını geliştirmek için bir C vitamini kapsülü alın ve tabii ki uçuğu iyileştirin.

 

Ayrıca portakal, kırmızı biber, yeşil biber, lahana, Brüksel lahanası, brokoli, çilek, greyfurt ve kivi gibi C vitamini içeren yiyecekleri de yiyebilirsiniz.

 

Çinko Alımınızı Artırın

Çinko, sağlığı korumak, iltihabı azaltmak ve bağışıklığı artırmak için gerekli olan temel bir iz mineralidir. Genellikle pastiller, şuruplar, jeller ve kapsüller dahil olmak üzere çeşitli formlarda mevcuttur. Bu takviyeler çinko glukonat, çinko sülfat veya çinko asetat formunda çinko içerebilir.

 

Alternatif Tıp ve İlaç Tedavisi’nde yayınlanan bir çalışmada, çinko oksit / glisin kreminin oral uçuk enfeksiyonu için etkili bir tedavi olduğu bulunmuştur. Çinko oksit / glisin kremi ile tedaviye başlayan katılımcılar, plasebo kremi ile tedavi edilen deneklerden belirgin olarak daha kısa süreli uçuk lezyonları olduğunu fark ettiler. Ayrıca sığır eti, nohut, kaju, kabak çekirdeği, yoğurt, tavuk, hindi, yumurta, somon ve mantar tüketin.

Aloe Vera Jel Uygulayın

Aloe vera jeli, uçuk gibi cilt sorunlarını tedavi etmek için kullanılır. Antioksidan vitaminler, enzimler, mineraller, yağ asitleri ve daha fazla enfeksiyonu önlemek ve iyileştirmek için yardımcı hormonlar içerir. Rahatsızlığı hafifletmek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için gün boyunca uçuk üzerinde aloe vera jeli kullanın.

Nane Öz Yağı Kullanın

Nane yağındaki antiviral bileşenler, onu uçuğu iyileştirmek için harika bir araç haline getirir. Phytomedicine’de yayınlanan bir 2013 çalışması, HSV-1 ve HSV-2’ye karşı uygulanan nane yağı virüsü inhibe etmiştir. Araştırmacılar, nane yağının hem HSV-1 hem de HSV-2’ye karşı yüksek düzeyde virülans aktivitesi gösterdiğini bulmuşlardır.

 

Üç saat süren herpes simpleks virüsünün nane yağı ile inkübe edilmesinden sonra, yaklaşık % 99’luk bir antiviral aktivite göstermiştir. Yağın, semptomların erken evrelerinde daha etkili olduğu kanıtlandı.

Vanilya Yağı veya Özütü Uygulayın

Karıncalanma hissi hissettiğinizde, etkilenen bölgeye vanilya ya da vanilya özütü uygulayın. Vanilya özü ile bir parça pamuğu ıslatın ve bir iki dakika kadar bölge üzerinde tutun. Uçuk iyileşene kadar bunu günde dört kez yapın. Antienflamatuvar aktivite, soğuk algınlığı iyileştirir ve ağrıyı azaltır. Vanilya yağı ayrıca enfeksiyonla savaşmaya ve iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur.

 

En yüksek kalite olan vanilya Co2 toplam özütünü kullanmaya özen gösterin. Pahalı olabilir, bu yüzden yemek pişirmek için kullandığınız özü kullanarak veya vanilya fasulyesini bir taşıyıcı yağ veya alkollü kavanoza da batırarak vanilya yağı infüzyonu yapın.

Ekinezya Çayı İçin

Ekinezya zayıflamış bağışıklık sistemi olan kişiler için özellikle yararlı olabilir. En yaygın şekilde soğuk algınlığından kurtulmaya çalışan insanlar için kullanılır, ancak herpes simplex gibi bir virüsle savaşmaya çalışırken bile, anlamlı bir terapötik değer sağlayabilen güçlü bir bağışıklık sistemi uyarıcısıdır. Ekinezya çayı içmek bağışıklık sistemini güçlendirmek, enflamasyonu azaltmak ve ağrıyı hafifletmek için kolay bir yoldur.

 

Diş Fırçanızı Yenileyin

Diş fırçanız, ilk başta uçuğa neden olan herpes simplex virüsünü taşıyabilir, bu yüzden atıp, yenisini almak en iyisidir. Diş macununu diş fırçanıza sürerken diş macunu tüpüne dokunma alışkanlığınız varsa, onu da atmak iyi bir fikir olabilir.

 

Ellerinizle Dokunmayın

Uçuk, kabuklanana ve iyileşene kadar oldukça bulaşıcıdır, bu yüzden enfeksiyonun yayılmasını önlemek için ellerinizi uzak tutun. Bir yüz havlusu veya soğuk kompres kullanıyorsanız, daha sonra doğrudan kirli çamaşır sepetine atın.

 

Buz

İltihabı azaltmak ve yaralara kan akışını yavaşlatmak için uçuklara, buz veya soğuk kompres uygulayın. Bu, ağrıyı ve şişmeyi rahatlatmaya yardımcı olur.

 

Konvansiyonel Uçuk Tedavisi

Ağrının ve uçuk görünümünün ve rahatsızlığının giderilmesi için en sık kullanılan ilaçlar pensiklovir (Vectavir), asiklovir (Zovirax), famsiklovir (Famvir) ve valasiklovirdir (Valtrex)’tir. Bu antiviral ilaçlar virüsü tedavi etmez ve uçuk göründüğünde yardımcı olmazlar. Etkili olabilmeleri için uçuğun çıkacağını hissettiğinizde uygulamanız gerekir.