Tüp Bebek Nedir, Nasıl Uygulanır, Kimlere Uygundur

  • TÜP BEBEK
  • Tüp Bebek Nedir, Nasıl Uygulanır, Kimlere Uygundur için yorumlar kapalı
  • 1.627 kez görüntülendi

Tüp Bebek Nedir, Nasıl Uygulanır, Kimlere Uygundur

Tüp Bebek Nedir, Nasıl Uygulanır, Kimlere Uygundur?

Dünyada ilk olarak 1978 yılında gündeme gelen Tüp Bebek, gebelik ihtimali olmayan ya da olanakların kısıtlı olması durumunda uygulanan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye’de ilk olarak 1989 yılında Eğe Üniversitesinin öncülüğünde gerçekleşen tüp bebek doğumu ile birçok kişinin talihi, şansı değişmiştir. Neredeyse 30 yıldır binlerce aile bu yöntemle bebek sahibi olmuş ve hasretlerine bir son vermiştir.

Bu yöntemin nasıl geliştirildiği hakkında gelen sorulara basit bir cevap hazırlamak gerekirse; kadınlardan yumurta hücresi, erkekten ise sperm örnekleri alınarak laboratuvar ortamında döllenmesi sağlanır. Ortaya çıkan embriyo örneği tekrardan kadın rahmine yerleştirilerek olumlu ya da olumsuz etkilerin oluşması beklenir.

Tüp Bebek Tedavisinin Başarı Oranı Nedir?

Normal olarak herhangi bir müdahale olmadan çiftlerde meydana gelebilecek gebelik oranı %28 olduğunu dile getiren uzmanlar tüp bebek yöntemi ile bu oranı %50’lere kadar çıkarabilmektedir. Bu oran her kadın için aynı özellikleri gösterememektedir. Birazdan yazımızın devamında kadının bu işlemler içerisindeki öneminden bahsedeceğiz.

Tüp Bebek Tedavisinde Başarısızlığın Sebebi Nedir?

Her Tüp Bebek tedavisi maalesef olumlu sonuçlar ile bitemiyor. Başarısızlıklar ile karşılan kişiler sorunların hangi alanda meydana geldiğini bilmek istiyorlar ise;

  • Annenin yaş faktörü başarısızlık durumuna büyük etki etmektedir. 30 yaşından sonra kadınların yumurtalık rezervleri giderek azalmaktadır.
  • Rahim içerisinde bulunan duvarın genel olarak embriyo yerleşimine uygun olmamasından dolayı başarısızlıklar görülebiliyor.
  • İşlemi gerçekleştiren ekibin gerekli uzmanlığa erişememesi de bir başarısızlık faktörü olarak karşımıza çıkmakta.

Başarısızlık nedeni tam olarak belli olan bir tedavi yöntemi değildir. Çiftlerin ilk denemelerinde başarısız olması bu yönteme bir küskünlük getirmemelidir.

Tüp Bebek Tedavisi Sürecinin Öncesi Nasıl Olmalıdır?

Tüp Bebek tedavisi öncesinde çiftler kesinlikle bilgilendirilmelidir. Uygulamalar sırasında verilen ilaçlar büyük oranda yat etkilere sebep olabilir. Kişiler eğer tam anlamı ile tedavi sürecine hakim olamazlar ise endişe nedeni ile tedavi durumunu riske sokabilir. Nefes almada zorluk, vücut üzerinde şişlikler, kan içerisinde sıvı toplanması ya da pıhtılaşma sorunu, iç kanama, bazı alerjik reaksiyonlar, enfeksiyon gibi rahatsızlıklar tedaviler sırasında karşılaşılan sorunlardan sadece bazılarıdır.

Tüp Bebek Kimlere Yapılmaktadır?

Çiftler son 12 ay içerisinde korunmasız bir ilişkiye giriyor, sonuç alamıyorlar ise çeşitli testlere tabi tutulurlar.

  • Yapılan testler sonucunda erkek sperm hücrelerinin gebelik için yeterli sayıda olmaması durumunda;
  • Yapılan testler sonucunda kadın yumurtalık hücrelerinin rezerv sayısının az olması durumunda;
  • 38 yaş ve üstü kadınların korumasız ilişkiye girmelerine rağmen gebelik belirtilerinin görülmemesi durumunda

Tüp Bebek tedavisi uygulanmaktadır.

Kadın Yaşının Önemi

Kadınların yaşı gebelik faktörünün en önemli ayağını oluşturmaktadır. Yaş ilerlemesi ile yumurtalık hücre sayısı ve rezervlerinde görülen düşüş gebelik oranını büyük oranda düşürmektedir. Kadınlardaki yumurtalık oranı görmüş olduğu adetler ile maalesef ki ilişkilendirilemez. 40 yaşına kadar olan tedavilerde %40’a kadar başarı elde ediliyorlen 40 yaşı aşma durumlarında bu oran %10’a kadar inmektedir.

Bu yazımızda sizlere Tüp Bebek Nedir, Nasıl Uygulanır, Kimlere Uygundur hakkında bilgiler verdik umarız faydalı olmuştur.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.