Tiroit Testi Nedir Nasıl Yapılır

  • Genel Sağlık
  • Tiroit Testi Nedir Nasıl Yapılır için yorumlar kapalı
  • 1.027 kez görüntülendi

Tiroit Testi Nedir Nasıl Yapılır

Tiroid hastalıklarının pek çok sebebi olabilir ancak tüm bu sebepler 2 ana tiroid hastalığına yol açar. Bunlardan birincisi tiroid bezlerinin normalden fazla hormon üretmesi olan hipertiroid, diğeri ise gerekenden az hormon salgılaması durumuna verilen ad olan hipotiroiddir.

Normal bir vücutta beyin tiroid bezlerine vücudun ne kadar hormona ihtiyacı olduğu bilgisini iletir ve tiroid bezleri bu hormonları kan yoluyla vücudun tüm bölgelerine ulaştırır. Ancak ilaç kullanımı, genetik faktörler, enfeksiyonlar ve bazı durumlarda da vücudun kendi bağışıklık sistemi tiroid bezlerinin salgıladığı hormon miktarını azaltıp çoğaltabilmektedir.

Tiroid testi kan alınarak içerisindeki tiroid düzeylerine bakılarak yapılmaktadır. Tiroid ile ilgili olarak kanda değerine bakılanlar şunlardır.

TSH (Tiroid Uyarıcı Hormonu): TSH beynin tiroid bezlerine ne kadar hormon salgılaması gerektiğini bildiren araçtır. Kandaki düşük TSH düzeyi genellikle tiroid bezlerinin fazla hormon salgıladığı yani hipertiroid anlamına gelir. Yüksek TSH düzeyi ise tiroid bezlerinin yavaşladığına yani hipotiroide işaret eder.

T4 (Thyroxine): Kanda olması gereken değerlerden daha yüksek T4 bulunuyorsa bu hipo ya da hipertiroid anlamına gelebilir. T4 seviyeleri aynı zamanda doktorun teşhis koyarken sorunun beyindeki hipofiz bezinden mi yoksa tiroid bezinin kendisinden mi kaynaklandığını görmesini sağlar.

T3 (Triiodothyronine): T3 diğer bir önemli tiroid hormonudur. T3 seviyeleri genellikle bir parça dalgalanmaktadır ancak yüksek T3 tipik olarak hipertiroide, düşük T3 seviyeleri ise hipotiroidin habercisidir.

Tiroid Antibody: Bağışıklık sistemiyle ilgili tiroid hastalıkları (Haşimoto tiroidi ve Grave hastalığı) vücudun kendini bakterilere ve virüslere karşı korumak için salgıladığı antikorların tiroid bezinde olumsuz etki yaratarak tiroid hastalıklarına sebep olduğu durumlardır. Yine kan testi ile bağışıklık sisteminin tiroid bezi üzerindeki etkileri teşhis edilebilir.

Tiroid testi için alınan kan örneklerinde tiroid hastalığı bulunmuşsa ancak net bir teşhis için yeterli veri elde edilememişse diğer bazı testler uygulanabilmektedir. Bu testler arasında;

Radyoaktif İodin Alımı: Tiroid bezleri hormon üretimini kan içerisinde bulunan iodinleri kullanarak yapar. Küçük bir radyoaktif iodin hapıyla doktor tiroid bezlerinizin hormon üretmek için ne kadar iodin kullandığını belirler. Eğer tiroid bezi çok iodin kullanıyorsa bu hipertiroid az kullanıyorsa hipotiroid rahatsızlığı belirlenir.

Ultrason: Ultrason tiroid bezlerinde gözle görülen bir büyüme olmaması durumunda bezlerin çok ya da az çalışmasına neden olabilecek kist ya da tümörleri belirlemek amacıyla kullanılır.

Basit bir kan testi yaptırarak ilerde çok ciddi hastalıklara neden olabilecek hipertiroid, hipotiroid hastalıklarını erkenden fark ederek önleminizi almanız mümkün. Tiroid hastalıkları yaş ve cinsiyet ayırt etmeksizin her insanda görülebileceği gibi özellikle 30-50 yaş arası kadınlarda daha yüksek oranlarda görülmektedir. Ailenizde tiroid hastalığı geçmişi varsa bu kan testini belirli aralıklarla düzenli olarak yaptırmanız tavsiye edilir.

Bu yazı tiroit testi nasıl yapılır, tiroit testi neden yapılır, tiroit testi sonuçları, tiroit testi aç karnınamı yapılır, tiroid testi fiyatı, tiroid testi nasıl yapılır, tiroid testi nedir, tiroid testini kim yapar, tiroit testi nerede yapılır, tiroit testi ne zaman yapılır, troid test sonuçları, tiroid testleri konusunda bilgi vermek için yazılmıştır.

tiroid testi aç karnına mı yapılır, tiroid tahlili aç karnına mı yapılır, tsh testi aç karnına mı yapılır, tiroit testi aç karnına mı yapılır, tiroid testi nasıl yapılır, tsh tahlili aç karnına mı yapılır, guatr testi aç karnına mı yapılır, t3 t4 tsh testleri aç karnına mı yapılır, t3 t4 testleri aç karnına mı yapılır, tiroid testleri aç karnına mı yapılır

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.