Tiroid Testi Nedir Ve Nasıl Yapılır ?

  • Genel Sağlık
  • Tiroid Testi Nedir Ve Nasıl Yapılır ? için yorumlar kapalı
  • 906 kez görüntülendi

Tiroid Testi Nedir Ve Nasıl Yapılır ?

Çeşitli sebeplerden kaynaklanan tiroid hastalıklarının, birçok belirtisi bulunmaktadır. Hastalıktan şüphelenen kişiler muhakkak tiroid testi yaptırarak, sorun olup olmadığını öğrenmelidirler. Tiroid bezlerinin fazla çalışması hipertiroide, az çalışması ise hipotiroide neden olmaktadır. Vücut için gerekli olan hormonları üreten tiroidler, gereken dengeyi kuramadığında sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır.

Üretilen hormonların, kan yoluyla vücuda dağılmasını sağlayan tiroid bezleri önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Bu nedenle herhangi bir şüphe durumunda derhal tiroid testi yapılması gerekmektedir. Tiroid bezlerinin sağlıklı işleyişini bozan etkenler arasında; enfeksiyonlar, kullanılan çeşitli ilaçlar, genetik geçmiş bulunmaktadır. Alınan kan örnekleri ile yapılan tiroid testinde, gerekli ölçümlerle kan değerlerine bakılarak tespit edilmektedir.

Tiroid Hastalığının Tespit Edilmesinde Ölçüler

Kişiden alınan kan örneğindeki bazı değerler, tiroid hakkında bilgiler vermektedir.

  • TSH; Açılımı tiroid uyarıcı hormon anlamına gelen TSH, beyinden gelen iletileri taşımaktadır. Yani beynin vermiş olduğu, tiroid bezinin ne kadar üretilmesi gerektiğini söyleyen iletidir. Düşük olması tiroidlerin fazla çalıştığının, yüksek olması ise tiroid bezlerinin yavaş çalıştığının göstergesidir.
  • Tiroid Antibody; Antikorların tiroid bezi üzerinde olumsuz etki yaratması durumudur. Kan testi ile tiroid bezine olumsuz etkileri gün yüzüne çıkarılabilmektedir.
  • T4; Thyroxine, kanda belirli seviyede bulunmaktadır. Fazlalığı tiroid sorunlarına sebebiyet vermektedir. Yapılan kan testi ile miktarı belirlenerek hastalık teşhisi konulmaktadır.
  • T3; Triiodothyronine önemli sayılan tiroid hormonlarından biridir. Yüksek olması hipertiroid, düşük olması hipotiroid habercisidir. Zaman zaman kandaki seviyesinde değişiklikler olsada ortalama seviyesi bulunmaktadır. Bu ortalamanın dışındaki oranı, tiroid hastalığının varlığını göstermektedir.
  • Radyoaktif İodin Alımı; Hormon üretimi kanda bulunan iodinler kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Tiroid bezinin kullanması gereken iodin miktarı da belirlidir. Fazla iodin kullanılması hipotiroid, az iodin kullanılması ise hipotiroid hastalığının varlığını göstermektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.