Tere (Lepidyum sativum), yenilebilir ve hızlı büyüyen bir bitkidir. Tere, turpgiller ailesine aittir ve hardal, biber otu ve su teresi ile akrabadır. Terelerin sapları, tohumları ve yaprakları lezzetlidir, ancak yalnızca yapraklar ve saplar salatada çiğ yenir veya diğer yemekler için kullanılır. Terenin (Lepidium sativum) tıbbi özellikleri, Hindistan’da ve Avrupa’da yüzyıllarca kabul görmüştür. Benzersiz lezzeti ve daha yüksek besin değeri nedeniyle tere, salatalar ve sandviçler için lezzetli ve sağlıklı bir takviye oluşturur.

 

Terenin Tarihçesi

Tere, Pers kökenlidir ve daha sonra Hindistan, Suriye, Yunanistan ve Mısır bahçelerine yayıldığı düşünülmektedir. Tere günümüzde hala popülerdir ve Avrupa’da, özellikle ticari olarak yetiştirildiği İskandinavya, Hollanda, İngiltere ve Fransa’da bol miktarda yeşil yapraklı sebzeler tüketilmektedir. Keyifli ve acı tadı nedeniyle tüm dünyada yetişir ve salatalar ve sandviçler için sağlıklı bir katkı olarak kullanılır.

 

Tere ve Besin Değeri

Farklı acı tadı dışında tere; besin, vitamin ve minerallerin iyi bir kaynağıdır. 50 gram tere tüketimi aşağıdaki besin içeriklerine sahiptir:

 

271 μg K vitamini,

34.5 mg C vitamini,

173 μg A vitamini,

0.276 mg Manganez,

0.13 mg B2 vitamini,

40 μg Vitamin B9,

0.124 mg Vitamin B6,

0.085 mg Bakır,

0.65 mg Demir,

303 mg Potasyum,

38 mg Fosfor

 

Terenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Bu şifalı bitki, hardal otuna ve su teresine benzer, keskin ve acı bir tadı vardır. Benzersiz aroması ve yüksek besin değeri nedeniyle tere, salatalara ve sandviçlere lezzetli ve sağlıklı bir katkı sağlar. İşte terenin sağlık faydaları:

 

Kardiyovasküler Yararlar Sağlar

Bilimsel araştırmalar, C vitamininin kardiyovasküler sistemi sağlıklı tutmaya yardımcı olduğunu belirtiyor; bu nedenle, diyetinize tere eklemeniz kardiyovasküler sağlığınızı iyileştirmeye çalışıyorsanız, yapmanız gereken en akıllıca şeylerden biri olabilir. Yakın geçmişteki kanıtlar, CRP düzeylerinin (C-reaktif protein seviyeleri) bir kişinin kalp hastalığı riskini belirleyici bir ölçütü olduğunu ve muhtemelen kolesterol düzeylerinden daha iyi olduğunu düşündürmektedir.

 

Ayrıca, tere; kardiyovasküler sağlığın korunmasında önemli bir rol oynaması gereken bir başka önemli besin olan K vitamini ile doludur. Salatanıza sadece 10 gram tere ekleyerek, günlük K vitamini değerinin yaklaşık % 100’ünü karşılayacaksınız.

 

Bebek Emziren Anneler İçin Son Derece Faydalıdır

Terenin sık tüketimi; emziren annelerde meme bezlerinin süt üretmeye başlamasını teşvik etmeye yardımcı olur. Terenin bu yararı nedeniyle, yeni anneler süt üretimini kolaylaştırmak için tere içeren yiyecekleri tüketmeye teşvik edilirler. Üstelik, yüksek protein ve demir içeriğinden dolayı, emziren annelere doğum sonrası bol bol tere tüketmeleri önerilir.

 

İltihapla Savaşır

Tere, önemli miktarlarda; vücudun dokuları ve hücresel hasarlara neden olan serbest radikalleri nötralize eden A Vitamininden oluşur. A vitamini, kötü hücrelerin aşırı aktif hale gelmesini önlemeye yardımcı olur. Bağışıklık sistemi gıda proteinlerine aşırı tepki verdiğinde, bu, gıda alerjilerine ve sonuçta enflamasyona neden olur.

 

A vitamini alımı, belirli gıda alerjileri riskini azaltmaya yardımcı olabilir, çünkü bu tehlikeli aşırı tepkimeyi önlemeye yardımcı olur. Azalmış iltihaplanma seviyeleri, Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklar için daha düşük bir riskle bağlantılıdır.

 

Osteoporozu Önler

Terede bulunan manganez takviyeleri, osteoporoz ve osteoartrit sendromunu azaltmak için çalışır. Çünkü kemik yoğunluğuna ve genel mineral yoğunluğuna katkıda bulunduğu kanıtlanmıştır. Ham bahçe teresi günlük önerilen değerin % 12’si olan 0.276 mg Manganezden oluşur.

Sinir Sistemini Korur

Terede yeterince bulunan B2 vitamini; Alzheimer hastalığı, uyuşma, multipl skleroz, epilepsi ve anksiyete gibi birçok sinir sistemi probleminin tedavisinde yardımcı olabilir. B2 vitamini (riboflavin), B6 vitamini ile birlikte kullanıldığında, Karpal Tünel Sendromunun ağrılı semptomlarıyla mücadelede etkili olduğu düşünülmektedir.

 

 

Hamilelikte Doğum Sorunlarını Azaltır

B9 vitamini, gebelik sırasında oluşabilecek kusurları kontrol etmek ve bir çocuğun doğumunu güvenilir kılmak için iyi bir kaynaktır. Ham tere, günlük tavsiye edilen değerin yaklaşık % 10’u olan 40 μg B9 vitamininden oluşur.

 

Bu vitaminden yoksun bir diyet sürdüren hamile kadınların sağlıklı bir çocuğa sahip olma olasılığının çok düşük olduğu yaygın olarak bilinmektedir. Sinir tüp defekti, vitamin B9 eksikliğinden kaynaklanan yaygın doğum kusurlarından biridir. B9 vitamini, sağlıklı ve mutlu bir çocuğu doğurma şansını etkin bir şekilde artırır.

 

Anemi Tedavisine Yardımcı Olur

Tere, kanda hemoglobin oluşturmak için gereken B6 vitamininden oluşur; bu da, hücrelere oksijen getirilmesi ve demirin harekete geçirilmesi için vücuda kırmızı kan hücreleri tarafından taşınır.

 

Bir kişi yeterli kırmızı kan hücresi yapamazsa; anemi, yorgunluk, ağrı ve sızlanma gibi belirtilere neden olabilir. Araştırmalar, bol miktarda B6 vitamini tüketilmesinin, anemi semptomlarının düşürülmesine yardımcı olabileceğini ve bazı durumlarda anemi oluşumunu engelleyebileceğini gösteriyor.

Tere Nasıl Tüketilir?

 

  • Yapraklar çoğunlukla salatada, sandviçlerde ve süsleme yeşillikleri olarak kullanılır.
  • Çorbalara, sandviçlere ve salatalara keskin lezzeti için eklenir.
  • Ayrıca filiz olarak tüketilir ve taze veya kurutulmuş tohumları biberli bir baharat olarak kullanılabilir.
  • İngiltere’de haşlanmış yumurta, mayonez ve tuz ile sandviçlerde yaygın olarak kullanılır.
  • Tohumlar yemekten önce kavrulabilir veya pişirilebilir.
  • Terenin çekirdek tohumlarından yapılan Kheer olarak bilinen Hindistan’da öeşhur olan bir çorba, emziren annelerde süt üretimini ve salgıyı artırır.

 

 

Terenin Diğer Geleneksel Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

 

  • Tere anemiyi azaltır, bir çocuğun öksürüğünü tedavi eder, cinsel arzuyu uyarabilir, yara izlerini ve çilleri azaltabilir ve ishale iyi gelebilir.

 

  • Tere aynı zamanda iltihap, cilt enfeksiyonları ve sivilceleri tedavi etmek için kullanılır ve bir kan temizleyici, diüretik ve balgam söktürücü gibi davranır.

 

  • Tere tohumları, hıçkırık, dizanteri, diyare, deri hastalıklarında ve süt üretimini artırmak için kaynatılarak veya infüzyon olarak kullanılır.

 

 

Tere Tüketimi İle İlgili Önlemler

 

  • Hamilelik sırasında rahim kasılmalarını teşvik eder ve erken doğuma neden olabilir bunun için çok fazla tüketmekten kaçınılmalıdır.

 

  • Tiroid bezlerinde iyot emilimini durduran ve dolayısıyla hipotiroidizme yol açabilen goitrojenler içerir.

 

  • Büyük miktarda tüketilirse içerdiği hardal yağı, hassas bazı insanlarda sindirim güçlüklerine neden olabilir.