Tarçın; yemeklere, tatlılara, bitki çaylarına eklenen eşsiz bir tat ve koku veren bir baharattır. Bu sebeple de hemen her mutfakta tarçın bulunur.

Ancak tarçın kadar popüler olmasa da tarçın yağı da hem sağlığa faydalı hem de hoş koku sunmaktadır. Kontrollü olarak kullanıldığında, doz aşımı olmadığında çok faydalı olabilen tarçın yağının fazla kullanılması tahrişe sebep olurken, bazı ciltlerde de alerjik etkilere yol açabilmektedir.

Uçucu bir yağ olan tarçın yağı, bizim tatlı baharat olarak kullanmaya alışkın olduğumuz tarçından yapılmaktadır ve tüm vücut sağlığı için eşsiz faydaları bulunmaktadır.

Tarçın yağının faydaları

Beyin fonksiyonlarını destekler!

Tarçın uçucu yağı, beyin hücrelerinin sağlığının korunmasına ve onları teşvik etmeye yardımcı olur. Beynin işlevini geliştiren ve beyin aktivitesini artıran tarçın uçucu yağı, aynı zamanda stres, kaygı durumu ve hafıza kaybı gibi sorunlarla da mücadeleye yardımcı olur. Bu konuda yapılan araştırmalar, tarçın özünün özellikle beyin aktivitesini artırdığını göstermektedir. Bu bakımdan tarçın öz yağını koklayan insanların dikkat süresi artar, tanıma, çalışma belleği gelişir ve görsel-motor tepki hızı artar.

Kan dolaşımını artırır!

Tarçının kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu bağlamda tarçın yağı da, kan dolaşımını arttıran kan inceltici bileşikler içermektedir. Kan dolaşımının daha iyi olabilmesi demek, daha az ağrı hissedilmesi ve daha fazla oksijenasyon demektir. Tarçının ve tarçın yağının bu özellikleri arteriyel hastalıklar yaşayan insanlara da fayda sağlamakta ve kalp krizlerini önlemektedir. Aslında uzmanlar kalp krizi riskini önlemek için her gün 1 çay kaşığı kadar tarçın öz yağı tüketilmesini öneriyor. Ancak bazı hastalıklar ya da henüz teşhis konmamış sorunlar olabileceğinden doktora danışmadan tarçın yağı tüketilmesi doğru olmayabilir.

Üst solunum yollarının sağlığını korur!

Tarçın uçucu yağının dekonjestant özelliği sayesinde grip, boğaz ağrısı ve tıkanıklık semptomlar kolaylıkla hafifletilir. Tarçın öz yağından birkaç damla koklayarak ya da tüketerek solunum yolu rahatsızlıklarının belirtilerini azaltmak mümkün olur. Bununla birlikte tarçının güçlü bir antifungal olması da solunum yollarında oluşan mantarların ölmesini sağlar.

Sindirim sistemine iyi gelir!

Yiyeceklere, içeceklere lezzet katan tarçının besinlerin sindirilmesine de yardımcı olduğu bilinmektedir. Tarçın ya da tarçın yağı tüketmek; hazımsızlık, kusma, mide bulantısı, ishal, şişkinlik ve gaz için çok olumlu etki gösterir. Tarçının gaz giderici özellikleri midede ve bağırsaklarda gaz oluşumunu önler ve var olan gazın giderilmesine yardımcı olur. Sindirim sistemine olan olumlu etkilerinden dolayı tarçın yağına “sindirim toniği” adı da verilir.

Ağrıları hafifletir!

Tarçın öz yağının sihirli bir iyileştirici özelliği vardır. Zira tarçın yağı güçlü bir antiinflamatuardır. Bu bakımdan tarçın yağı yaygın olarak ağrılı ya da sert kasların ve eklemlerin ağrısını hafifletmek, dindirmek için kullanılır. Kan dolaşımını artırıcı özelliği sayesinde kasları ve eklemleri ısıtır. Dolayısıyla da artrit hastalığının semptomlarını azaltmak için de tarçın yağı önerilir. Hatta kimi zaman baş ağrısı ve migren gibi ağrıları da hafifletmek için de tarçın yağı ile alına ve boyna masaj yapılması önerilir.

Kötü kolesterolü düşürür!

Tarçın tüketimi, iyi kolesterolü etkilemezken hem kötü kolesterolü hem de kan trigliseridlerini azaltır. Aynı şekilde tarçın yağında bulunan yüksek orandaki kalsiyum ve lifin ateroskleroz, kalp rahatsızlığı ve diyabet potansiyelini düşürür. Bunun yanında kötü kolesterolü de düşürmeye yardımcı olur.

Depresyonu yatıştırır!

Bağırsaklarda oluşan zararlı bakteriler, insanları depresyona eğilimli hale getirebiliyor. Tarçın ve dolayısıyla da tarçın yağı, içerdiği güçlü antibakteriyel özellikleri sayesinde kötü bakterilerin bağırsaklardan uzaklaştırılmasına yardım eder. Tarçın yağı, sinirli ve depresif ruh halini azaltmakta ve tarçın yağının kokusu da ruh halini yumuşatmaktadır.

Kanserle mücadele eder!

Tarçının en etkili olduğu alanlardan birisi kanseri önlemesidir. Tarçın yağının faydalarına dair yapılan bazı araştırmalar;  hemen hemen tüm tümör tiplerini tedavi etmek için gerekli olan güçlü antitümör özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte tarçın yağı, vücudun kanserle mücadele yeteneklerini artıran antioksidanlar içermektedir.

Kadınsal sağlığı artırır!

Kadınların adet dönemlerinde yaşadıkları krampları ve diğer rahatsızlıkların doğal olarak hafifletilebilmesi için tarçın yağından faydalanmak önerilir. Bununla birlikte tarçın yağının, erken doğumdan korunmada yardımcı olabildiği ve anne sütünü artırdığı da bilinmektedir.

İdrar yolu enfeksiyonlarını tedavi eder!

Özellikle kadınların çok mustarip oldukları idrar yolu enfeksiyonları için tarçın yağı çok etkili bir doğal ilaçtır. Tarçın yağının az miktarda düzenli olarak tüketimi idrar yolu enfeksiyonunu etkili bir şekilde önler.

Kalp sağlığını korur!

Tarçın yağı tüketilerek kalp hastalığı, koroner arter hastalığı veya yüksek kan basıncını önlemek mümkündür. Tarçın yağının içerdiği yüksek orandaki kalsiyum ve lif, bu hastalıkların oluşumunu ve var olan hastalıkların vücutta yarattığı zararı önlüyor.

Tüm enfeksiyonlarla mücadele eder!

Tarçın yağı, bağışıklık sistemini canlandırıcı etkiye sahiptir. Tarçın yağının antibakteriyel, antifungal ve antiviral özellikleri vücuttaki yıkıcı mikroorganizmaların gelişimini engeller.

Şeker hastalığına iyi gelir!

Tarçın yağının kan şekerini dengeleyici özelliği vardır. Yemekler piştikten sonra içine 1 damla yağ ekleyerek bu olumlu etkiden faydalanmak mümkündür. Tarçın yağının pişirilmesi doğru olmayacağı için en etkili tüketim yolu salatalara 1 çay kaşığı kadar eklemektir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir!

Tarçın uçucu yağı, bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını artırır. Vücudun işleyişini bozan, sağlığı tehlikeye atan enfeksiyonlarla tarçın yağı sayesinde mücadele etmek mümkün olur. Tarçın yağının antibakteriyel özelliği, vücudu bakterilerden, zararlı mikroorganizmalardan arındırır.

Cilt sağlığını korur!

Tarçın öz yağının anti-aging özelliği vardır. Bu sayede ciltte yaşlanma belirtilerini siler, kırışıklıkları, ince çizgileri azaltmaya yardımcı olur ve cildi daha uzun süre canlı tutmaya yardımcı olur. Bu bağlamda ciltteki yağ salgı bezlerinden aşırı miktarda yağ salınımı tarçın öz yağı ile önlenir. Dolayısıyla tarçın yağı, ciltte akne ve sivilcelerin oluşumunu engeller.

Ağız sağlığını destekler!

Tarçın öz yağı; antimikrobiyal, antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahip olduğundan gargara olarak kullanıldığında çok olumlu bir etki gösterir. Tarçın yağı; ağız içini bakterilerden koruyarak diş çürümesinin önler ve dişetlerinin sağlığını korur. Bunun için 1 bardak ılık suya birkaç damla tarçın öz yağı eklenir ve gargara olarak kullanılır. Bu sayede nefesi tazeler ve ağız kokusunu da önler.

Tarçın yağı tüketecek olanlara öneriler

  • Her hangi bir rahatsızlığı olan ve bundan dolayı ilaç kullanan kişiler tarçın yağı tüketmeden önce doktora danışmalılar.
  • Hamilelik döneminde tarçın yağı tüketiminin etkileri konusunda yeterli araştırma olmadığından tüketilmemesi daha doğru olur.
  • Tarçın yağının aşırı dozda kullanılması bazı yan etkilere ve rahatsızlıklara sebep olabileceği için önerilen dozun üzerine çıkılması önerilmez.
  • Tarçın yağı, tek başına cilde uygulandığında tahrişe sebep olabilir. Bu sebeple de kontrollü olarak kullanılmalıdır. Özellikle de yüz bölgesi gibi hassas bölgelerde direkt olarak uygulanmaz.

Cilt bakımı için; 1 damla tarçın yağı, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı portakal suyu ile karıştırılır. Hazırlanan bu karışım, bir fırça yardımıyla cilt üzerine uygulanır. Ancak bu karışımı gözlerden ve mukoza zarlarından uzak tutulmalıdır.

Ağız sağlığı için; rutin olarak kullanılan gargara ürününün içine 1 damla tarçın yağı eklenir ve genel ağız temizliği, ağız sağlığı için gargara yapılır.