Sütüm Çok Fazla Ne Yapmalıyım ?

  • ÇOCUK SAĞLIĞI
  • Sütüm Çok Fazla Ne Yapmalıyım ? için yorumlar kapalı
  • 1.160 kez görüntülendi

Sütüm Çok Fazla Ne Yapmalıyım ?

Süt miktarınız bebeğinizin emzirme sırasında vücudunuzu uyarma derecesine bağlıdır. Yani, ne kadar çok emzirirseniz sütünüz o kadar artacaktır. Dolayısıyla sütünüzün azaldığını hissediyorsanız bebeğinizi daha sık emzirmeyi denemelisiniz. Ayrıca daha fazla süt üretilmesini sağlamak için her emzirmeden sonra pompa kullanarak sütünüzü sağabilirsiniz.

Anne Sütü Neden Az Gelir ?

Stres, hastalıklar ve bazı ilaçlar da geçici olarak sütünüzün azalmasına neden olabilir. Susuzluğunuzu gidermek için su içmek, doğru beslenmek ve besleyici gıdalar tüketmek yararınıza olacaktır. Ayrıca her gün 15-30 dakika bile olsa stresi azaltıcı faaliyetlerde bulunabilirsiniz.

Bebeğiniz 6 aydan küçükse ve gün içerisinde çalıştığınız için bebeğinizden ayrı kalıyorsanız süt üretimini sürekli devam ettirmek için gündüzleri pompa kullanmaya devam etmelisiniz. Taze sağılmış süt oda ısısında 6-10 saat durabilir. Buzdolabında saklayacağınız sütleri kapak bölümünde saklamayınız.

Süt 8 gün içerisinde kullanılmayacaksa derin dondurucuda 6-12 ay saklayabilirsiniz.

Emzirmek için biraz beklersem, sütüm artar mı?

Hayır. Durum bunun tam dersidir. Emzirmek için fazla beklemeniz süt üretiminizi gittikçe azaltacaktır. Emzirmek için beklemek fazla dolan göğüslerin vücuda süte ihtiyaç kalmadığını bildirmesine neden olacaktır.

Bebeğiniz doğumdaki kilosuna ulatığında geceleri daha uzun süre uyumaya başlar ve emzirme seansları arasındaki süre artaar. Bebeğinizin gece uzun saatler uyumasına izin vermek emzirme çabalarınıza zarar vermez. Bebeğiniz her öğünde daha fazla emmeye başlayacağından, geceleri daha uzun süre tok kalır. Vücudunuz bu düzene zamanla uyacaktır.

İlk aylarda gün içerisindeki iki emzirme arasında 1-3 saat bulunur. Zamanla bu 4 saate çıkar. Gündüzleri emzirmekte gecikmek zamanla sütünüzün azalmasına neden olur.

Bebeğinizin acıkma işaretlerini takip edin ve onun istediği şekilde öğünleri düzenleyin. Süt üretiminiz bebeğinizin ihtiyaçlarına göre düzenlenecektir.

Çok fazla sütüm var. Ne yapabilirim?

Bazı anneler yeterince sütünün olmadığından yakınırken, bazıları da çok fazla sütünün olduğunu hissedebilir. Bazı annelerin vücutları bebeklerinin ihtiyacı olduğundan daha fazla süt üretir. Ayrıca pompalama işlemi de sütün sürekli üretilmeye devam edilmesini sağlar. Bu nedenle rahat hissetmek için sütünüzü sağıyorsanız yalnızca rahatsızlığınızı giderecek kadar sağın, göğüsleri boşaltmayın.

Emzirmeye başlarken her öğünde farklı göğüsten başlayın. Göğsünüzün hafiflediğini hissedene kadar başladığınız göğüsten devam edin. Bebeğiniz doymadıysa diğer göğüsten devam edin.

Bir anne sütünü azaltmaya yardımcı olmak için her öğünde yalnızca bir göğüsten emzirmeyi deneyebilir. Bu şekilde zamanla süt tedariği ve süt çıkarma refleksinin daha kolay hale geldiği görülür.

Bazen annenin sütü çok hızlı gelir. Bu bebeğin geğirmesine ve memeyi bırakmasına neden olur. Bebeğiniz emmeye devam ediyor ve süt akışıyla ilgili problem yaşamıyorsa bebeğinizi dik konumda gaz çıkarma pozisyonunda oturtabilirsiniz. Bebeğinizin tekrar rahatlaması için sırtına hafifçe vurabilirsiniz.

Bebeği dik pozisyonda emzirmek (baş memenin yukarısında) de sütün geliş hızını azaltır. Yan yatış pozisyonu da sütü yavaşlatan bir pozisyondur.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.