Sürekli Yorgunluk ve Halsizlik Nedenleri

  • Genel Sağlık
  • Sürekli Yorgunluk ve Halsizlik Nedenleri için yorumlar kapalı
  • 907 kez görüntülendi

Sürekli Yorgunluk ve Halsizlik Nedenleri

Özellikle bahar aylarında ve yaz mevsiminin başladığı dönemlerde birçok kişinin sürekli şikayetidir yorgunluk ve halsizlik hissi. Yorgunluğun ve halsizliğin en önemli nedeni beslenme ile alakalıdır ama bazı durumlarda detaylı problemlerde ortaya çıkabilir.

Sürekli yorgunluk ve halsizlik günlük rutin işleri yapacak kadar bile enerjinin bulunmadığı durumlarda ortaya çıkar. Enerji eksikliği yetersiz beslenme ya da altında yatan diğer bir sağlık sorununun sonucu olarak ortaya çıkabilir. Yorgunluk zaman zaman her insanı etkisi altına alabilir ve çoğunlukla ciddi bir sağlık sorununa işaret etmez. Ancak çok sık oluyorsa ve hayatınızı etkisi altına alıyorsa demir eksikliği, yorgunluk sendromu ve hipotiroid gibi hastalıklara karşı bir doktora görünmeniz gerekebilir.

Demir Eksikliği Anemisi: Dokulara oksijen taşıma ve dokulardan karbonmonoksit alma görevi olan kırmızı kan hücresi demir eksikliğinde yeterli miktarda üretilemez. Bunun sonucu olarak gerekli oksijene ulaşamayan organlar normal fonksiyonlarını yerine getiremez ve bu da sürekli yorgunluk ve halsizliğe neden olabilir. Demir eksikliği anemisi fazla miktarda kan kaybı, demir yönünden zayıf beslenme ve vücudun demiri işlemesindeki eksiklikler nedeniyle ortaya çıkabilir.

Demir eksikliği anemisinin sürekli yorgunluk ve halsizlik dışında diğer belirtileri arasında nefes darlığı, baş ağrısı, baş dönmesi, ellerde ve ayaklarda soğukluk, soluk ten ve göğüs ağrısı gösterilmektedir. Tedavisinde genellikle demir yönünden zengin bir beslenme programı ile dışarıdan demir takviyesi kullanılır. Ayrıca vücudun demiri daha etkili işleyebilmesi için A ve C vitamini takviyesi önerilebilir. İleri vakalarda kan nakli gerekebilir.

Kronik Yorgunluk Sendromu: Sebebi tam olarak bilinemeyen kronik yorgunluk sendromu uykudan bağımsız olarak ortaya çıkar. Yani uykunuzu tam olarak alsanız bile gün içinde kendinizi sürekli yorgun ve halsiz hissedebilirsiniz. Bunun dışında konsantrasyon eksikliği, kas ağrıları, hafif ateş, kaslarda güçsüzlük, baş ağrısı gibi diğer belirtiler görülebilir. Nedeni tam olarak bilinmediği için tedavisinde farklı yöntemler izlenebilir. Uzmanlar kronik yorgunluğu azaltmak için meditasyon, masaj, düzenli egzersiz, yoga, stres azaltan aktiviteler tavsiye etmektedir.

Hipotroid: Boynun ön kısmında bulunan ve metabolizmanın kontrolü, nabzın düzenlenmesi ve protein üretiminin kontrolü gibi görevleri bulunan troid bezi yeterli miktarda hormon salgılamazsa hipotroid hastalığı oluşur. Bağışıklık sistemi hastalıkları radyasyon tedavisi, cerrahi operasyonlar veya bazı ilaçlar nedeniyle oluşan hipotroid belirtileri arasında yorgunluk ve halsizlik, kabızlık, soluk cilt, nedensiz kilo artışı, kas ağrıları, zayıf ve kırılgan saçlar ve yüzün şişmesi bulunmaktadır. Genellikle ağız yoluyla alınan sentetik troid hormonu ile belirtiler hafifletilir.

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi yorgunluk ve halsizlik genel olarak beslenmemizle yakında ilgilidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu enerjisi üretebilmesi için vitamin ve minerallerin yanı sıra karbonhidrat, protein ve yağları alması gerekir. Diyet listesinin enerji için uygun bir biçimde düzenlenmesi çoğunlukla yorgunluk belirtilerini hafifletmeye yeter. Ancak kendinizi uzun dönemler yorgun ve günlük aktivitelerinizi bile yapamayacak kadar halsiz hissediyorsanız gerçek nedenin belirlenmesi için bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Bu yazı halsizlik nedenleri, halsizlik nasıl önlenir, halsizliğin sebepleri, sürekli yorgunluk ve uyku hali, sürekli yorgunluğun sebepleri, sürekli yorgunluğun nedeni, kronik yorgunluk sendromu nedir, yorgunluğun sebepleri konusunda bilgi vermek için yazılmıştır.

halsizlik uyku hali, sürekli yorgunluk ve uyku hali nedenleri, sürekli uyku hali ve halsizlik nedenleri, bacaklarda halsizlik neden olur, halsızlık uyku hali nedenleri, sürekli yorgunluk ve halsizlik, yorgunluk nedenleri ve tedavisi, halsizliğin sebepleri, halsizlik yorgunluk uyku hali neden olur, gebelikte halsizlik ve uyku hali

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.