Sürekli Baş Dönmesi Nedenleri

  • Genel Sağlık
  • Sürekli Baş Dönmesi Nedenleri için yorumlar kapalı
  • 1.009 kez görüntülendi

Sürekli Baş Dönmesi Nedenleri

Kısaca “hareket yanılsaması” olarak tanımlayabileceğimiz baş dönmesi, birçok farklı sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Olmayan bir hareketi varmış gibi algılamanıza, çevrenizin ya da sizin hareket ettiğini sanmanıza neden olan baş dönmesi, hepimizin zaman zaman yaşadığı bir durumdur. Fiziksel bir nedene bağlı olmaya baş dönmesi, kan şekerinizin düşmesi ya da denge kaybı gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Tabi bunların yanı sıra, daha birçok farklı nedeni bulunmaktadır.

Sürekli Baş Dönmesi Nedenleri

Denge, insanın fiziki ve psikolojik sağlığı için oldukça önemli bir olgudur. Vücudumuzda da dengemizin sağlanmasında önemli olarak rol oynayan 3 ana sistem yol almaktadır. Bunlar; gözler, iç kulak denge oranı ve bütün eklem ve kaslarımızda yerleşik olan derin duyu dediğimiz algılayıcılardır. Bunlar vücudun dengede durmasını sağlar. Ancak bazı durumlar, bu dengenin kısa süreli de olsa bozulmasını sağlar ve sonucunda baş dönmesi oluşur. Bu baş dönmeleri, zaman zaman hepimizde görülebilir. Baş dönmesinin ciddi olduğu durumlar, baş dönmesinin sık sık tekrarlanması sonucu ortaya çıkar.

Sürekli Baş Dönmesi

7’den 70’e herkeste görülebilecek bir durum olan baş dönmesi, dünyada doktora başvurulması gereken ve ağrılardan sonra gelen ikinci büyük nedendir. Sürekli baş dönmesi, beyin kanaması, tansiyon sorunları hatta felçlerin habercisi olabilir. Bu baş dönmeleri, kimi hastalarda sarhoş gibi hissetmeye yol açarken, kimi hastalarda da bulantı ve kusmaya neden olabilir. Tedavisi yapılmadığında sürekli baş dönmeleri, depresyona kadar götürebilir. Peki baş dönmesi nedir? Baş dönmesi bir belirtidir, yani bir hastalığın ya da bir problemin habercisi olabilir. Kişinin vücudu ve gerçek dünya arasındaki algının bozulmasına neden olan baş dönmesi, bir hareket illüzyonu olarak adlandırılabilir. Bu rahatsızlığın, kişinin kendinden başka diğer kişiler tarafından belirlenmesi zordur.

sürekli baş dönmesi

Sürekli baş dönmesi göz kararması

Görülme sıklığı oldukça yaygın bir durum olan baş dönmesi, genellikle vertigo ve dizziness olarak iki gruba ayrılmaktadır. Hastanın gözünü açtığı sırada, etrafındakilerin dönmesi olarak adlandırılan vertigo, bir hareket illüzyonudur. Bu kişiler dünyayı, çocukken etrafınızda birkaç tur döndükten sonra gördüğünüz şekilde görürler. Vertigodan daha sinsi bir hastalık olan dizziness ise; hastanın kendisini sarhoş gibi hissetmesine neden olur. Hastanın, dengede hissedememesine neden olur. Bu tür baş dönmelerinde, fark edildiğinde tedaviye en çok cevap veren hastalık dizziness’tır. Bu kişilerin “sersem gibiyim”, “baktığım yeri puslu görüyorum” dediklerine şahit olabilirsiniz.

Baş dönmesi nasıl geçer ?

Sürekli baş dönmesi; periferik ve santral olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Kliniklerde görülen baş dönmelerinin %80’ini oluşturan periferik baş dönmeleri, tedavi edilebilen ve başa çıkılabilen rahatsızlıklardır ve migren, ameliyat ve travmalara bağlı olarak oluşur. Santral nedenler ise, santral sinir sistemini oluşturan MS gibi nörolojik hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda genel olarak 30 ve 50 yaş aralığında görülen baş dönmesinin %70’lik nedeni strestir. %30’luk kısmını ise diğer nedenler oluşturmaktadır.

Bu gibi durumlarda mutlaka stres kontrol altına alınmalıdır. Ayrıca yemek, uyku ve bağırsak düzenini sağlamak da oldukça yararlı olacaktır. Kaliteli bir uyku, 5 öğünden oluşan günlük beslenme tablosu ve bağırsakların saatli çalışması, bu baş dönmelerinin tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. Baş dönmelerini tetikleyen nedenlerden birisi de bazı tatlandırıcılardır. Bu nedenle, bir süre bu tatlandırıcılardan uzak durmak da, hastanın yararına olacaktır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.