Subdural Hematom Belirtileri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Subdural Hematom Belirtileri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.231 kez görüntülendi

Subdural Hematom Belirtileri ve Tedavisi

Subdural hematom (subdural kanama) genellikle kafaya alınan bir darbe nedeniyle ortaya çıkar. Kafatası ve beyin arasında bir miktar kan birikmesi sonucu beyinde baskı oluşur. Çoğu zaman, subdural hematom kendi kendine iyileşir. Bazı durumlarda, baskıyı gidermek için cerrahi olarak alınması gerekir ve tedavi edilmezse ölümcül olabilir

Subdural Hematom Nedir?

Subdural hematom kanamaya neden olan bir kafa yaralanması sonucunda oluşur. Kan “dura” adı verilen beyin zarları arasında birikir bu nedenle subdural hematom denir (sert zar altı kan birikimi).

Kan, kafatası ve dura arasında birikir. Bu beyin dokusunda bir yaralanma olmasa da, kanamaya neden olan yaralanma beyine baskı yapabilir. Beyindeki baskı çok şiddetli hale gelebilir ve bilinç kaybına sebep olabilir. Tedavi edilmezse ölümcül olabilir

Subdural Hematom Tipleri

İlerleme seviyesine bağlı olarak bir kaç tip subdural hematom vardır:

Akut tip: Bu, kan birikmesinin yaralanmanın hemen sonrasında oluşmasıdır. Bu tip düşme, kafaya darbe veya araba kazası sonucunda oluşur.

Subakut tip: Kan birikmesi geç görülebilir ve belirti görülmeyebilir. Bu tip, “subakut” hematom olarak bilinir, kafa yaralanmasından sonraki bir hafta içinde, hatta, iki hafta sonrasına kadar ortaya çıkabilir.

Kronik tip: Bu tipin ortaya çıkması iki veya üç haftayı bulur. Bu genelde yaşlıların kafasını yavaşça bile olsa çarpmaları sonucu oluşur ve kanama yavaş ilerler.

Subdural Hematom Belirtileri

Subdural hematom belirtileri hem beyinde kanamaya hem de kafada ezilmeye işaret eder. Siz veya bir tanıdığınız kafa yaralanması yaşadıysa, şu işaretlere bakınız:

  • Kafayı çarptıktan sonra bilinç kaybı
  • Koma
  • Aşırı uyuklama
  • Yaralanma günü veya sonraki günlerde kafa karışıklığı
  • İnme, nöbet geçirme
  • Baş ağrısı
  • Hissizlik/içine kapanma
  • Halsizlik
  • Bulantı/kusma
  • Baş dönmesi
  • Davranış değişiklikleri

Subdural hematom belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Bunlar kişinin yaşına, kanamanın şiddetine ve diğer tıbbi durumlara bağlıdır.

Subdural Hematomun Nedenleri

Kafa Yaralanmaları
Subdural hematomun en yaygın sebebi kafa yaralanmalarıdır. Bu araba kazalarında, düşmede ve diğer ciddi kafa darbelerinde ortaya çıkar. Bu durumda beynin dışındaki damarlar zarar görebilir ve kanamaya neden olur. Bu durum kanama bozukluğu olan insanlarda ve kan sulandırıcı ilaçlar alanlarda daha yaygın görülür. Kafayı hafifçe çarpmak bile damarların açılmasına ve kanamaya neden olabilir.

Kronik Subdural Hematom
Subdural hematom kronik olduğu zaman, yaralanma günler veya haftalar önce gerçekleşmiş olabilir ama sadece kan damarlarında küçük bir çatlamaya neden olur. Bu durum zamanla biriken bir sızıntıya neden olur. Belirtiler, yaralanmadan çok daha sonra ortaya çıkar. Bu tip, yaşlı insanlarda beyinleri ve duralarındaki damarları daha yavaş iyileştiği için daha yaygındır


Omurilikten Sıvı Alma
Bu neden oldukça nadirdir, ama omurilikten sıvı almak subdural hematoma sebep olabilir.

Subdural Hematom Tedavisi

Subdural Hematom Teşhisi Nasıl Konulur?
Subdural hematom teşhişi konulabilmesi için kafatasında meydana gelen değişimleri gösteren görüntülü tetkiklere başvurulabilir. Bu da manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ile ya da tomografi (CT) taramasıyla mümkündür. Bunlar aracılığıyla kan damarları, kanama/şişme bölgesi ve beynin durumu görülebilir.

Delme
Eğer akut tip subdural hematomunuz varsa ve hayati risk taşıyan belirtilere sahipseniz, cerrahi müdahale gereklidir. Hematom şişkinliği beyinde baskıya sebep olur, cerrah ise bu baskıyı gidermek için kafatasında küçük delikler açar. Bu prosedür baskı istikrarlı bir şekilde düşmeye başlayana kadar bir kaç kere uygulanabilir.

Kraniyotomi
Kraniyotomi denen diğer bir tür ameliyatla subdural hematom tamamen alınabilir. Kafatasının bir parçası alınır ve hematom vakum ile çekilir. Kafatası parçası beyindeki baskıyı rahatlatmak için geri konulmaz. Bu ayrıca cerraha sonrasında daha kolay bir şekilde müdahale etmesini sağlar

Burr Hole (Burr Delikleri)
Küçük subdural hematomlardan kaynaklı beyinde oluşan baskıyı azaltmak için burr delikleri kullanılabilir. Kafatasında küçük delikler açılır ve drenaj boruları yerleştirilir. Hematom kendiliğinden borudan akar.

İlaçlar
Genellikle ilk adım yaralanmadan oluşabilecek iltihabı ve beyindeki baskıyı rahatlatacak kortikosteroid ilaçlardır. Beyindeki yaralanmalar kriz/nöbetlere sebep olabileceğinden, bunlardan dolayı oluşacak yaralanmaları önlemek için ilaçlar verilir.

Uzun Vadeli Subdural Hematom İhtimalleri
Akut, hatta kronik tip subdural hematom ölüme ve kalıcı sakatlığa neden olabilir. Bu tip yaralanmalarda kişinin yaşı yükseldikçe hayatını kaybetme riski de yükselir. Aşağıda yaşlara göre öngörüler mevcuttur:

  • 40 yaş altında,%20 ölüm riski vardır
  • 40 ila 80 yaş arasında, %65 ölüm riski vardır
  • 80 ve üstü yaşlarda, %88 ölüm riski vardır

Akut subdural hematomun uzun bir iyileşme süreci vardır ve bu yaranın ne kadar kötü olduğuna bağlıdır. Eğer ilk yaralanmada veya hematomdan dolayı ölüm meydana gelmezse, kalıcı sakatlık, bitkisel hayata girme hatta komaya girme riski vardır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.