Spiral Nedir, Nasıl Takılır, Yan Etkileri Var Mı?

  • ALTERNATİFTIP
  • Spiral Nedir, Nasıl Takılır, Yan Etkileri Var Mı? için yorumlar kapalı
  • 1.311 kez görüntülendi

Spiral Nedir, Nasıl Takılır, Yan Etkileri Var Mı?

Spiral nedir?
Spiral; rahim içerisine konan T şeklinde plastikten yapılmış bir araçtır. Doktorunuzun size uyguladığı muayene ve bir takım laboratuvar testlerinden sonra rahime yerleştirilir. 1-10 yıl rahim içerisinde kalabilir, % 97-99 oranında koruyucudur. Açıklanamayan adet kanamaları olan kadınlar, hamileler, dış gebelik yaşamış, pelvik enfeksiyon geçirmiş kadınlar kullanmamalıdır.

Kanama olmaması hamile kaldığım anlamına mı geliyor?
Spiral, rahim içi zarının her ay olağandan daha az gelişmesine yol açar. Dolayısıyla, adet kanamaları kullanım sürecinde giderek daha kısa süreli ve daha az miktarda gerçekleşir. Ve spiral kullanan kadınların yaklaşık beşte birinde hiç kanama olmayabilir. 6 haftayı aşan sürelerde kanama olmamasını sorun etmemelisiniz. Spiral, doğum kontrol hapı ve sterilizasyonla karşılaştırılabilir ölçüde yüksek bir doğum kontrolü etkisi gösterir. Mide bulantısı, göğüslerde büyüme ve hassasiyet gibi başka gebelik belirtileri ortaya çıktığında, mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmanızda yarar var. Uzmanınız emin olmak amacıyla bir gebelik testi uygulayabilir, ancak sonrasında adet kanaması görünmediği takdirde testin yinelenmesi gerekmez.

Spiralin yan etkileri var mı?
Özellikle son adet kanamanızın gecikmesi ya da beklenmedik yoğunlukta olması durumunda, karın bölgenizde ağrı hissettiğinizde hemen bir hekime başvurmalısınız. Bu, dış gebeliğin habercisi olabilir. Spiral kullanımı sırasında dış gebelik (yumurtanın rahim dışında döllenmesi) çok nadir olarak gelişir. Geniş ölçekli çalışmalar, 1 yıl süreyle spiral kullanmış 10.000 kadının yalnızca üçünde dış gebelik ortaya çıktığını gösteriyor. Bu oran, sterilizasyon uygulanmış kadınlarla aynı seyreklik düzeyinde.

Spiral’e karşın gebe kalabilir miyim?
Spiral, en güvenilik doğum kontrol yöntemlerinden birisidir. Geniş kapsamlı çalışmalar, 1 yıl süreyle spiral kullanan 1000 kadından yalnızca 2’sinin gebe kaldığını ortaya koyuyor. Böylelikle, spiral, strelizasyon ve doğum kontrol hapı (düzenli kullanıldığı takdirde) kadar güvenilir olmaktadır.

Bu yöntem bütün kadınlarda kullanılabilir mi?
Bedeninize ancak çok düşük miktarlarda gestagen veriliyor olmakla birlikte, spiral kullanımına engel oluşturan önceki ya da var olan hastalıklar göz önünde bulundurulmalıdır. Kadın doğum uzmanı sizi muayene edecek ve size kullanımı engelleyebilecek önceki hastalıklarınızla ilgili sorular yöneltecektir.

Spiral’in yeri tespit edilebilir mi?
Kadın doğum uzmanı size, ipliğin yoklanması yoluyla spiralin yerini nasıl tespit edeceğinizi anlatır. Bu iplik spiralin yerinde olup olmadığının kontrol edilebilmesini ve gerektiğinde çıkarma işleminin rahatça yapılabilmesini sağlar. Spirali yerinden oynatabileceğinizden ipini asla çekmeyiniz. İpliği hissedemediğinizde doktorunuza danışmalısınız. Bu arada değişik ve hormonal olmayan bir koruma aracı (kondom gibi) kullanın. Spiralin dışarıya atıldığından kuşkulanıyorsanız, ki buna kramp benzeri ağrılar ve alışılmadık yoğunluktaki adet kanamaları eşlik edebilir. Bu tip bir durumda derhal doktorunuza başvurmalısınız.

Partnerim ipliği hissedecek mi?
Partneriniz normal koşullarda spiralin geri alma ipliğini hissetmeyecektir. Bununla birlikte rahatsız edici ya da hoş olmayan bir duygu hissettiğinizde hekiminize danışabilirsiniz.

Kadın doğum uzmanına hangi sıklıkla gitmeliyim?
Olağan jinekolojik kontrol muayenesine gittiğinizde, doktorunuz ek olarak spiralin yerini de test edebilir. Sizin bu tür muayenelere hangi sıklıkta ihtiyaç duyduğunuzu da hekiminiz belirler. Kural olarak, ilk adet kanaması sonrasında ve onu katip eden her 6-12 ay içinde aracın kontrol edilmesi gerekir.

Spiral doğum sonrasında ya da emzirme sırasında kullanılabilir mi?
Spiral, doğum sonrasında rahmin tekrar normal büyüklüğüne kavuşması koşuluyla yerleştirilebilir. Bu süre de yaklaşık 6 haftadır. Emzirme sırasında süt üretimine etkide bulunmadığından Spiral kullanımı birçok kadın doğum uzmanı tarafından önerilir. Bununla birlikte etki maddesi çok düşük miktarlarda bile olsa anne sütüne karışır. Ancak söz konusu miktarlar, bilindiği kadarıyla emzirilen bebeğe olumsuz bir etkide bulunmaz.

Ben gecen ay adet oldum gunum2gun gecti ama siprail taktirdim 1sene olcak 1,5yasinda kiZim varemziriyorum ama mide bulantisi cok var bide bas donmesi oluyo cvbini gonderirseniz sevinirim

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.