Sosyal Fobi Nedir? Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır

  • PSİKİYATRİ
  • Sosyal Fobi Nedir? Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır için yorumlar kapalı
  • 1.626 kez görüntülendi

Sosyal Fobi Nedir? Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır

Sosyal Fobi Nedir? Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır

Son yıllarda sıkça görülen bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkan Sosyal Hobi, kişilerin sosyal olmaya karşın kazandığı bir korku, insanlar önünde rahat hareket edememe, konuşamama rahatsızlığı olarak tanımlanabilmektedir. Genel olarak sosyal olan her olan ya da durum karşısında bir korku, endişe haline kapılan kişiler eğer toplum arasına karışması durumunda bir hata yapacaklarını düşünerek utangaç bir hale kabuğa bürünürler. Sosyal Fobi ile mücadele eden kişiler genel olarak gülünç duruma düşmemek, söylediklerinden dolayı küçük düşme, psikolojik rezil olma gibi durumlar bu hastalığın meydana gelmesine neden olmakta. Bu durum ile mücadele edilmek istense de bilinçaltı sürekli kaygıların meydana gelmesine neden olmakta.

Sosyal Fobi Nedenleri Nelerdir?

Kişinin bilinçaltında meydana gelen bazı sorunlar nedeni ile meydana geldiği düşünülmekte. Bu hastalık tüm sosyal yaşantının derinden etkilenmesine neden olmakta. başta topluluk önünde konuşamama ile başlayan bu sorun telefon konuşmalarına kadar yansımaktadır. hastalığın tam nedeni belirlenememekte olup birçok psikolojik rahatsızlığın bir yan etkisi olarak gösterilmektedir. Hastalığın çaresi olarak ise kişinin kendi kendine bu sorunu tedavi etmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

Sosyal Fobi Teşhisi Nasıl Konulur?

Sosyal Fobi üzerine çalışma yapan kişiler, genellikle bu sorunun genetik bağlarla çocuklara aktarıldığını ifade etmekteler. Genetik etkinin yanında bazı korku gibi dış etkenlerin de etkili olduğu savunulmaktadır. Teşhis sırasında uzmanlar ilk olarak hastalıkla mücadele eden kişilerin fiziksel olaylara karşı verdiği etkiyi tespit etmektedir. Eğer hastalık fiziksel etkilerden meydana geliyorsa anlık olarak tedavisi yapılabilmektedir. Fiziksek durumun etkili olmadığı aşamada ise devreye psikiyatri servisleri girmektedir. Psikoloji uzmanları tarafından yapılan testler sonucunda kesin teşhisler konularak tedavi işlemlerinin başladığını söyleyebiliriz.

Sosyal Fobi Kimlerde Görülür?

Genelde yetiştirilme tarzından dolayı çocukların içine kapanık bir büyüme sergilemesi ve dış dünyanın korkucu olarak gösterilmesi bu sorunun meydana gelmesine neden olmaktadır. Genellikle bu sorun ile mücadele eden kişilerin çevrelerinde bulunan kişi sayısı oldukça kısıtlı olup arkadaşlık kurmaktan çekinirler. Bir başka durum ise genellikle iş hayatı kötü giden, maddi durum konusunda büyük sıkıntı çeken kişilerde görülmektedir. Sürekli olarak düşünülen başarısızlık kişilerde sosyal korkuların oluşmasına neden olmaktadır. Genel olarak düşünüldüğünde bu sorunun çocukluk yaşlarda meydana geldiği ve yetiştirilme tarzı olarak içine kapanık bir dünyanın benimsendiği görülmektedir.

Sosyal Fobi Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Sosyal Fobi Tedavisi genel olarak psikolojik olarak yürütülmektedir. Bu fobiye neden olan durum ya da davranışlarla kişilerin yüzleşmesini sağlamak hastalığın tedavi aşamasını büyük oranda etkilemektedir. Birşeyleri başarabilmek ve iletişim gücünün kazandırılması yersiz endişelerin ortadan kaldırılmasına büyük oranda katkı sağlamaktadır. Öncelikle kişilere hayal gücü ile bazı durumların yaşatılması sağlanır ve bunun uygulaması bu alanda uzman kişiler tarafından sağlanmaktadır. Kesinlikle uzman kişiler tarafından yönetilmesi gerektiğini söyleyerek ihmal edimeyecek bir sorun olduğunu belirtmek istiyoruz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.