Soğan

Soğan

Soğan

Haziran-Ağustos ayları arasında yeşilimsi veya pembemsi renkli çiçek­ler açan, 30-100 cm, boylarında, çok yıllık otsu ve soğanlı bir bitkidir. Yap­rakları boru şeklinde, içi boş, mavimsi- yeşil renklidir.

Soğan, çok eski tarihlerden beri in­sanların yetiştirdiği ve gıda olarak kul­landığı bir bitkidir. Soğan bitkisinin soğan kısmı değişik şekilli, üzeri zarımsı bir kabuk ile kaplı, yakıcı, lezzet­li ve özel kokuludur. Yeşil yapraklan ve kuru yumruları kullanılır. Soğanın içinde C vitamini bulunur ve besleyici, iştah açıcı bir besindir. İçinde bulunan kükürtlü bir madde soğana acılık verir,

gözleri yakar ve yaşartır.

Soğan mikroplara karşı koyma gü­cünü artırdığından, değişik bir mahalle gelenin önce biraz çiğ soğan yemesi sıhhati için iyidir.

Soğan, Kur’an-ı Kerim’de zikredi­len mübarek gıdalardandır. (Bakara: 61).

Taze Soğan

Taze soğan bir ağız tadıdır, tazelik­tir, yeniliktir. Önceleri, sadece mevsi­minde bulunurdu. Şimdi seracılıkla her mevsimde var. Et yemekleri pişirilir­ken taze soğan yakışır, ama asıl yeri sofraya temiz yıkanmış getirildiğinde salatanın yanıdır, soğanın ve sarım sa­ğın kendilerine has kokuları bu iki de­ğerli sebzenin çiğ yenmesini engeller, ama yenmelerinde de sayısız yararlar vardır.

Taze soğanın kalorisi düşüktür: 100 gramında protein 1.5 gr, yağ 0,2 gr, karbonhidrat 8.1 gramdır. 88 gramı da sudur.

Mineral değerleri ise, sodyum 9 mg, potasyum 157 mğ, kalsiyum 27 mg, fosfor 36 mg, demir 0.5 mg, flüor 0.07 mg’dır.

Vitaminlerden ise; A, E, B1, B2, ve C vitaminlerini yeteri kadar ihtiva eder.

Kuru Soğan

Kuru soğan yemeklerin lezzetli ol­masını sağlar. Özel tadı ve kokusu, pek çok yemeğin vazgeçilmez parçası yap­mıştır. 100 gramın kalorisi 46’dır. Protein 1.4 gr, yağ 0.2 gr, karbonhidrat 8.9 gr’dır. Mineral olarak 30 mg kalsiyum ve 1 mg demir vardır. Vitaminlerden ise. A, Bl, B2, niasin ve C vitamini bu­lunur.

Soğanın Faydaları

Soğan pişse de vitaminleri aynen kalır. Sindirim sistemini uyarır, bağır­sakları temizler, zor sindirilen madde­lerle savaşır. Bundan başka, fazla sinir bozukluklarına, uykusuzluğa, damar sertliğine iyi gelir ve bazı kanserlere karşı da koruyucu etkisi vardır.

Soğan idrar söktürücüdür. Hastanın böbreklerinin veya karnının bir yarım soğanla oğuşturulması anında idrar üretimini dörtte bir oranında arttırma­ya yeterlidir.

Yoğun veya ölçülü yapılacak bir soğan kürü, böbrek sancılarından, böb­rek ve idrar kesesi taşlarından, ödem­den, idrar tutukluğundan, albüminden, guttan ve romatizmadan yakınanlara çok iyi gelir.

Ayrıca toksinlerin çıkarılmasına yardımcı olan terlemeyi sağlamada çok etkilidir. Bu ise, özellikle mikrop­lu hastalıklar için çok önemli bir fonk­siyondur. C vitamini yönünden zengin bir sebze olan soğan, skorbüte karşıdır. İçerdiği ana maddelerden biri olan glu- kakinin, kandaki şeker oranını düşür­düğünden, şeker hastalığına iyi gelir. Sarmisak gibi kurt düşürücüdür ve yi­ne onun gibi çok etkin bir antiseptiktir. Soğan suyuyla yapılacak bir pansu­man küçük kesiklerin, hafif yanıkların ve benzerlerinin, iltihaplanmasını ön­

ler. Hanımların ve gençlerin canını sı­kan ve kaygılandıran sivilceler, için gerçek bir ilaçtır. Özellikle pişmişi si­nirliliğe, iç darlıklarına, yürek çarpıntı­larına karşı mücadele eder. Yumuşatı­cı, gerginlikleri giderici, spazmları (öksürük, astım krizleri vb.) yatıştırıcı­dır. Nezle ve anjinler için bulunmaz ilaç yerine geçer.

Soğanın pek çok kullanım alanı daha vardır: Lapası baş ağrılarına karşı etkilidir. Menenjit tedavilerinde çok yararlı bir yardımcıdır.

Çiğ soğan böcek, örümcek sokma­larına ve köpek ısırmalarına, sıcak so­ğan boğaz hastalıklarına birebirdir. Külde pişirilmiş soğan ise soğuktan ileri gelen çatlak, yara ve berelere, adi cilt çatlaklarına, abselere, çıbanlara ve ülsere karşı iyi gelir. Soğanın taze öz­suyu arı ve yaban arısı sokmasına kar­şı çok iyi bir ilaçtır. Deneyler sonunda soğanın damar ve kalp hastalıkları için son derece faydalı olduğu anlaşıldı. Soğanın pıhtılaşmayı sağlayan hücre plaketlerinin üzerinde yaptığı etki ile kanamaların durdurulmasında önemli bir ilaç olarak kullanılabileceği görül­dü.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.