Şizofreni Nedenleri ve Tedavisi

  • PSİKİYATRİ
  • Şizofreni Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.743 kez görüntülendi

Şizofreni Nedenleri ve Tedavisi

Şizofreni Nedenleri ve Tedavisi

Şizofreni bir davranış ve ruhsal bozukluk hastalığı, son yıllarda oldukça fazla görülmeye başlanan kişilik bozukluğudur. Bu hastalık konusunda daha detaylı bilgilere sahip olmak tanıyı kolaylaştırır.

Şizofreni nedir

Tam olarak nelerin sebep olduğu bilinmeyen Şizofreni hastalığı beyinde meydana gelen iletim bozukluklarından dolayı kaynaklanmaktadır. Şizofreni davranış ve duygu bozuklukları, gerçek hayattan uzaklaşıp gerçeklikle bağlantılarının kopması gibi belirtilere sahiptir.

Şizofreni belirtileri nelerdir?

Şizofreni hastalığı oldukça sinsi ilerleyen bir hastalıktır. İlk evrelerde depresyon ile aynı belirtilere sahiptir. Dış dünyadan uzaklaşma, ani duygu değişimleri, çeşitli olayları takıntı haline getirme, olmamış olayları beyinde kurgulayarak gerçekmiş gibi davranmak şizofreniye örnek davranış bozukluklarıdır. İlerleyen safhalarda kişi halüsinasyon görmeye başlar ve gerçek dünyadan tamamen uzaklaşır. Bu görülen halüsinasyonlarda beyin çeşitli görüntüler üretir. Örneğin beyin hayali kişiler ve olaylar yaratarak, şizofren hastası kişi bu olayları gerçekmiş gibi yaşar. Hastalığın belirtileri düzenli olarak görülebildiği gibi ara ara da çıkabilir. Bu tür davranış bozuklukları olan ve halüsinasyon gören kişiler en yakın ruh sağlığı merkezine giderek tedavi altına alınmaları gerekmektedir.

Şizofreni tedavisi nasıldır?

Şizofreni hastalığının günümüzde ne yazık ki kesin bir tedavisi bulunamamaktadır. Ancak ilaç tedavisi ile hastalık kontrol altına alınabilir ve yaşanan semptomlar kontrol altında tutulabilir. Şizofreni hastalarının bu hastalığa karşı bilinçlendirilmesi oldukça önemlidir. Profesyonel psikolojik destek ve ilaç tedavileri ile hasta bilinçlendirilerek gördüğü görüntülerin gerçekte var olmadığı konusunda telkin edilir ve davranışlarını kontrol etmesi sağlanır. Ancak hastalığın ilerleyen evrelerinde ne yazık ki bu durum mümkün olmamaktadır ve klinik tedavisi zorunludur. Aksi takdirde şizofreni hastası kendine ve çevresine büyük zararlar verebilir.

Şizofreni çeşitleri nelerdir?

Şizofreninin tespit edilmiş 7 farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar;

Basit şizofreni:

En sık görülen şizofreni türüdür. Kişi yaşadığı olayları kurgulayarak farklı algılar ve gereğinden fazla tepkiler vererek duygu çatışmaları yaşar.

Kalıntı şizofreni:

Kalıntı şizofreni hastaları değişimlere kapalı ve sabit fikirlidirler. Olaylar ve tutumlar karşısında direnç gösterirler ve kabul etmezler. Belirtileri dış dünyadan kopmaya başlama, kendi ile ilgili konularda ilgisizlik, ani duygu değişimleri ve ruhsal olarak duyguların düşmesidir.

Paranoid şizofreni:

Olaylara, kişilere veya çeşitli toplumsal değerlere aşırı düşkünlük olan şizofreni türüdür. Örneğin bir dine aşırı düşkünlük, cinselliğe aşırı düşkünlük veya sevgiliye aşırı düşkünlük örnek olarak gösterilebilir. Düşkünlüğünde ötesinde kişinin bu değerleri saplantı haline getirmesi daha doğru bir tabir olacaktır. Kişi yaşadığı bu ruhsal sorunu kesinlikle kabul etmez ve normal olarak görür. Düşünce bozuklukları oldukça yaygındır ve kişi davranışlarını gizleyerek toplumda normal bir şekilde hayatını sürdürmeye çalışır. Ancak belirtiler bazı noktalarda kendini gösterir ve dışa vurum olur. Bu belirtiler arasında şüpheci olmak, gereğinden fazla alıngan davranmak ve düşkün olduğunu değer yargılarına karşı büyük hassasiyet göstermek vardır. Ergenlik döneminde görülmeye başlar ve tedavi edilmediği takdirde çok büyük sorunlara neden olabilir. Günümüzde ne yazık ki insanların büyük bir bölümü Paranoid şizofreni hastasıdır ve yazık ki bunun farkında değillerdir.

Dezorganize şizofreni:

İleri derecedeki davranış ve düşünce bozukluğunun yaşandığı şizofreni türüdür. Kişi beyninde yarattığı hayali karakterlere inanarak çeşitli halüsinasyonlar görür ve gerçekmiş gibi bu olayları yaşar. Hem hasta için hem de yakınları için oldukça tehlikelidir. Kişi kesinlikle gördüğü görüntülerin gerçek olmadığını kabul etmez ve çevresine zarar verme eğilimindedir. Dezorganize şizofreni hastaları mutlaka kliniğe yatırılmalı ve profesyonel psikolojik destek alarak ilaç tedavisine başlamalıdırlar.

Bu yazımızda sizlere Şizofreni Nedenleri ve Tedavisi hakkında bilgiler verdik umarız faydalı olmuştur.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.