Kahverengi pirinç veya yabani pirinçten daha az popüler olmasına rağmen, unutulmuş pirinç olarak bilinen siyah pirinç, birbirine yakın diğer pek çok pirinç çeşidinden daha etkileyici sağlık faydalarına sahip olan eski bir tahıldır.

 

Güçlü hastalıklara karşı savaşan antioksidanlar bakımından en zengin pirinç türüdür. Aynı zamanda diyet lifi, antienflamatuvar özellikler içerir ve diyabet, kanser, kalp hastalığı ve hatta kilo alımının durdurulmasına yardımcı olma kabiliyetine sahiptir.

 

Binlerce yıldır Asya’daki bölgelerde yendi. Aslında yüzyıllar boyunca yalnızca Çin’de tüketilmiştir. İnsanlar sunduğu sayısız sağlık faydalarını keşfederken bugün bu tür pirinç popülerlik kazanmakta ve ABD, Avustralya ve Avrupa’daki sağlıklı yiyecek mağazalarında satılmaktadır.

Bir porsiyon siyah pirinç sadece 160 kalori içerir, ancak çok miktarda flavanoid fitonratrient, önemli bir lif kaynağı, demir ve bakır dahil önemli mineral içeriği ve hatta bitki temelli iyi bir protein kaynağı sunar. Tahılın dış gövdesinde herhangi bir gıdanın antosiyanin antioksidanlarına oranla, en yüksek seviyelerde antosiyanin bulunur.

 

Pişirilmiş siyah pirinç veya yaklaşık yarım fincan pişmemiş pirinç yaklaşık olarak aşağıdaki besin değerlerine sahiptir:

 

160 kalori

1.5 gram yağ

34 gram karbonhidrat

2 gram lif

5 gram protein

Günlük ihtiyacın % 4’ü kadar demir

 

Her çeşitten 100 gramlık bir porsiyonu karşılaştırdığımızda, farklı pirinç türlerinin besin içeriği açısından nasıl farklılaştığını aşağıda görebilirsiniz:

 

Parlak beyaz pirinç: 6,8 protein, 1,2 demir, 0,6 lif içerir.

Kahverengi pirinç: 7.9 protein, 2.2 demir ve 2.8 lif içerir.

Kırmızı pirinç: 7.0 protein, 5.5 demir ve 2.0 lif içerir.

Siyah pirinç: 8.5 protein, 3.5 demir, 4.9 lif ve en yüksek antioksidan miktarı ve iyi bir demir kaynağıdır.

Antioksidanlar Bakımından Zengindir

Pirinç tanesinin en dış tabakası olan kepek gövdesi, bilinen herhangi bir gıdada bulunan antioksidan antosiyaninin en üst düzeylerinden birini içerir. Yaban mersini, ahududu ve kızılcık gibi antioksidan özelliklerinin bir göstergesi olan derin siyah veya mor renge sahiptir.

 

Antosiyanin, bu antioksidanın yararlarını araştıran araştırmalara göre sayısız ortak ama ciddi hastalığı önlemeye yardımcı olur. Antosiyanin antioksidanları, kardiyovasküler hastalığın önlenmesine, serbest radikal hasarının neden olduğu kansere karşı korunmaya, beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye, inflamasyonu azaltmaya ve daha fazlasına yardımcı olur .

 

Besin maddeleri, dış tabaka, gövde ve kepek çıkarıldığında kaybolur. Doğal olarak oluşan parçaların hepsini içeren bütün tahıllar, antioksidanları, vitaminleri, mineralleri ve liflerini korurlar. Beyaz pirinç, diğer rafine edilmiş tahıllara ek olarak, öğütme işlemi sırasında bu yararlı özellikleri kaybeder.

 

Tam taneli kahverengi pirinç ve kırmızı pirinç de faydalı antioksidanlar içerirken sadece siyah pirinç antosiyanin içerir. Aynı zamanda diğer önemli fonksiyonlara ek olarak göz, cilt ve bağışıklık sağlığının korunmasında yararlı olan önemli bir antioksidan olan E vitamini içerir.

 

Kalp Sağlığını Korur

Araştırmalar, siyah pirincin arterlerde tehlikeli aterosklerotik plak oluşumunu azalttığını göstermiştir ki bu da arterleri temiz tutmak ve kalp krizlerini ve inmeyi önlemek için çok önemlidir.

 

Siyah pirinçte bulunan özel antosiyanin fitokimyasalları toplam kolesterol, kötü kolesterol ve toplam trigliserit konsantrasyonlarını azaltarak sağlıklı kolesterol seviyelerini korumaya yardımcı olur. Bunlar kardiyovasküler hastalıkta sıklıkla yer alan 3 faktördür. Kalp hastalığının günümüzde neredeyse tüm batı ülkelerinde nasıl yaygın olduğunu göz önüne alarak, siyah pirinç gibi iyileştirici gıdaları tüketmenin bu kadar önemli olmasının bir nedeni de budur.

Detoksa Yardımcı Olabilir

Araştırmalar, yüksek antioksidan içeriği sayesinde vücuda detoks yapmasına ve zararlı toksik birikiminden karaciğeri temizlemesine yardımcı olabileceğini göstermiştir. Yakın tarihli bir hayvan araştırmasında, kan, karaciğer ve ana atardamardan biri olan aortun antioksidan durumu rafine beyaz pirinç veya siyah pirinçle beslenen tavşanlarda değerlendirildi.

 

Sonuçlar, siyah pirinçle beslenen tavşanlarda daha az oksidatif stres (serbest radikal hasarı olarak da adlandırılır), kanında daha fazla antioksidan, karaciğerde detoksifikasyon ve arterlerde plak oluşumunda azalma olduğunu gösterdi. İçinde bulunan fitobesinler, vücudun iltihaplanmayı azaltmasına yardımcı olur ve çok çeşitli koşullara katkıda bulunabilecek zararlı maddeleri, vücuttan temizler.

 

Sindirim Sağlığını İyileştiren İyi Bir Lif Kaynağıdır

İyi miktarda lif içerir, yarım bardak başına yaklaşık 2-3 gram lif içerir. İçindeki lif, kabızlık, şişkinlik ve diğer istenmeyen sindirim belirtilerini önlemeye yardımcı olur. Sindirim sistemindeki atıklara ve toksinlere bağlanır ve düzenli bağırsak işlevine katkıda bulunur.

Tok hissetmenize ve yemekler arasında daha uzun süre doygun olmaya, potansiyel olarak kilo vermeye yardımcı olabilir.

 

Araştırmalar, lif bakımından yüksek bir diyetin, obezite, kalp rahatsızlığı, şeker hastalığı ve irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi sindirim bozukluklarına karşı koruyucu olduğunu buldu. Bunun nedeni, lifin vücudu toksinlerden temizleme, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan ve vücuttan atıkları uzaklaştırdığı için arterleri temizlemeye yardımcı olan bir içerik olmasındandır. Aynı zamanda diyare vakalarını önlemeye ya da iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Doğal Glutensiz Bir Hububattır

Bütün buğday, çavdar ve arpa ürünlerinde bulunan gluteni içermez. 7 kişiden 1’inin glutene duyarlı olduğu tahmin edilmektedir, farkında olsun ya da olmasın. Gluten duyarlılığı olan kişiler, şişkinlik, kabızlık, ishal, besin yetersizliği ve sızdıran bağırsak sendromu geliştirme riski bulunan Çölyak Hastalığı ile aynı semptomların çoğuna maruz kalırlar.  Sadece rafine edilmiş tahıllar ve işlenmiş un ürünleri yerine siyah pirinç tüketimi, gluten ile ilgili sindirim problemlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

 

Şeker Hastalığını Önlemeye Yardımcı Oluyor

Araştırmalar, şeker hastalığı geliştirme ve hatta obezite riski söz konusu olduğunda, tahıl tüketiminin, rafine edilmiş karbonhidratları tüketmekten çok daha faydalı ve önleyici olduğunu göstermiştir.

 

Liflerinden, antioksidanlardan ve kan akışındaki şeker emilimini yavaşlatmaya yardımcı diğer besin maddelerinden arındırılmış işlenmiş karbonhidratları yemeye kıyasla, siyah pirinç çok daha sağlıklı bir seçenektir.

 

Araştırmacılar, tip 2 diyabet riski açısından beyaz ve kahverengi pirinç tüketimini incelediğinde, beyaz pirincin insülin direncine ve diyabet riskine katkıda bulunma ihtimalinin daha yüksek olduğunu buldu.

 

Beyaz pirinç, beyaz ekmek, makarna ve şekerlendirilmiş hububat yerine kahverengi veya siyah pirinç dahil tüm tahılların tüketilmesi, kilonuzun kontrol edilmesini sağlar ve enerji seviyenizi korumanın yanı sıra tip 2 diyabet ve diğer komplikasyonların riskini düşürebilir.

 

Obezitenin Önlenmesinde Etkilidir

Lif içermeyen işlenmiş “beyaz” türlerin aksine diyabet öncesi, şeker hastalığı veya metabolik sendrom ve insülin direncinin diğer biçimlerini yaşayanlar için % 100 kepekli tahıl tüketmeleri çok önemlidir.

 

Aynı şey kilo vermeye mücadele edenler için de söylenebilir, çünkü bütün tahıl pirincindeki lif ve besinler, açlık sinyallerini kapatmaya yardımcı olur ve aşırı yemeyi önler. Araştırma, tam tahıllı pirinç çeşitlerinin insülin direncini önlemeye yardımcı olduğunu gösterdi.