Siyah Balgam Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Siyah Balgam Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 795 kez görüntülendi

Siyah Balgam Nedenleri ve Tedavisi

Solunum sisteminin duvarı koruyucu mukus tabakası ile kaplıdır ve solunum sistemi burundan aşağıya doğru akciğere kadar bütün yollar küçük hava torbacıkları ile kuruludur. Mukus, solunum sistemini kir, toz ve enfeksiyonlara karşı korur.

Normal mukus genelde temizdir, fakat koyu kahverengi balgam solunum yollarındaki kirlenmenin bir sonucu olabilir ve ya ciddi bir sağlık sorunun belirtisi olabilir. Ama siyah balgamdan kurtulmanın ve olmasının engellemenin birçok yöntemi var.

 

Siyah Balgamın Nedenleri

1 Kir ve Toz

Mukus tabakasının kir ve tozu yakalayıp hapsetmek ve bunu tekrar vücudun dışına atmak gibi özel bir görevi vardır. Bu yakalanan kir ve tozlar, koyu ve siyah balgamın en genel sebebidir. Hayatımızın her alanında toz vardır mesela bahçe temizliği ya da bahçe de çalışmasında bile. Solunan bu ufak toz parçacıkları mukus tarafından yakalanır ve mukusun rengini değiştirir.

2 Sigara İçmek

Sigara içmek genelde kahverengi balgam oluşturur fakat bazen de siyah balgama sebep olur.. Sigaranın içindeki kimyasallar içerken akciğer duvarlarına zarar verir ve normal mukusun korumasına ve özelliklerine zarar verir. Sürekli siyah balgam ya da kanlı balgam tükürmek çok ciddi bir durumdur ve tıbbi müdahale gerektirir.

3 Çevre Kirleticiler

Kentsel yaşam hava kirliliğiyle beraber gelişir ve buda bizim solunum yollarımız için bir tuzak halini alır. Öksürdükten veya hapşırdıktan sonra çıkan siyah balgam bunun bir sonucu olabilir. Kömür madenciliği gibi akciğer hastalıklarına sebep olan ya da renkli balgam oluşturan bazı meslekler vardır. Böyle durumlarda koruyucu maske en iyi korunma yöntemidir.

4 Yabancı Cisimler

Çocuklar eşyaları onların ait olmadığı yerlere koymayı, sağa sola atmayı severler. Bu sağa sola atılmış eşyalar mukus akışını keser ve iltihap ve enfeksiyona sebep olur. Bu eşyalarla temas etmek mukus tabakası kirletir ve kir mukusun rengini değiştirir. Bu durum çocuklarda korkunç bir koku yaratır. Ne olursa olsun yabancı bir cisimle tıbbi müdahale görmek çok tavsiye edilmez.

5 Mantar Enfeksiyonları

Bu önemli bir hastalığın ciddi bir problemi ya da işareti olabilir. Aspergillozis, blastomikoz(maya mantarı) ve mukormikozlar sinüzit ve akciğer enfeksiyonlarına sebep olan mantarla ilgili enfeksiyon türleridir. Mukormikoz, diyabet hastalarında daha yaygındır ve enfeksiyon nedeniyle yumuşak dokularda daha ciddi zararlar meydana getirir.

Balgam ve mukus her ikisi de koyu ve siyah gözükebilir. Her hangi bir diyabet hastası siyah balgam fark ederse acilen doktoru görmesi gerekir. Ayrıca amfizem (doku ve organlar arasında hava kalması) ve kanser gibi diğer akciğer problemleri mukus ve balgamın siyah gözükmesine sebep olur.

Siyah Balgamdan Kurtulmanın Yolları

1 Siyah balgam tükürmek

Vücudun su kaybı yaşaması sonucu çok miktarda ve yapışkan balgamı dışarı atması zordur. Her gün bol miktarda su içilmelidir. Derince nefes alınıp ve belirli aralıklarla öksürerek solunum yollarını temizlenebilir. Aşırı balgam üreten ve balgamınızı sertleştiren yiyeceklerden uzak durun. Ekstra solunan nemdeki buhar ve içilen sıcak bitkisel çaylar kalın ve hapsedilmiş mukusu kaybedecektir.

2 Sigarayı Bırakmak ve Ciğerlerinizi Temizlemek

Bir kişi sigarayı bıraktığı zaman, mukus koruma özelliği artacaktır. Silya adı verilen küçük kıllar solunum sistemi boyunca uzanır. Bunların görevi mukusu ileriye doğru itmek ve boğazda birikmesini sağlamaktır böylece siz balgamı tükürebilir, sümkürebilir ya da hapşırabilirsiniz. Akciğerlerin temizlenmeye başlayıp kendini yenilemesiyle vücut mukus koruması normale döner ve silya normal fonksiyonunu geri kazanır. İyileşmenin son belirtisi kahverengi ve siyah balgam da meydana gelen artıştır. Bu sizin vücudunuzun yenilenmesinin bir işaretidir. Kötü haber ise sigarayı bırakmak daha önce ciğerlerinizde oluşan zararın düzelmesine yardım etmiyor. Düzgün bir tedavi için tıbbi ilaçlar ve yardım gerekebilir.

3 Yüz Maskesi Takmak

Ağzınızı tam kapatan maskeler kir, toz ve çevrenden gelen diğer zararlı parçacıkları engelleyecektir. Maskenin ağzınızı ve burnunuzu tam olarak kapattığından emin olun. Çoğu maske ayarlanabilir burun siperine sahiptir ve düzgünce burnunuza oturtturduğunuza ve nefes alma sırasında partikülleri engellediğine emin olun. Ayarlanabilir nitelikli ve tıbbi kullanıma uygun maskeler daha pahalıdır fakat daha küçük partikülleri ve tüberküloza sebep olan bakterileri engeller. Kullanılıp çıkartılan maskeler gözle görülür şekilde kirlenmiştir ya da tekrar kullanıma uyumsuz hale gelir. Maskelerinizi mikropların yayılmasının engellemek için diğer kişilerle paylaşmayınız.

4 Mantar iltihabından korunmak

Mantarlar çevrede her yerde bulunur ve tam olarak korunmak imkânsızdır. Bağışıklık sistemi çökmüş kişiler enfeksiyona karşı daha çok risk altındadır ve daha özel önlem almaları gerekir. Aspergilus(toprakta bulunan bir mantar türü) ,sağlığı etkileyen ve kişilerin bağışıklık sistemleriyle uyuşan, akciğer enfeksiyonuna sebep olabilen en yaygın mantardır. Riski azaltmak için şu adımları uygulayın:

  • Toprakta eliniz incindiği ya da kirlendiği zaman suyla yıkayın
  • İnşaat alanlarında ya da diğer toz ve kir kaldıran işlerde, bahçenizde çalışırken yüksek-dereceli maske (N95) giyin.
  • Evinizde ve ofisinizde HEPA filtre kullanın

5 Evinizin Etrafına Bakın

Evinizin bazı bölgeleri mantar yetişmesi için yatkındır. Bodrum kat gibi karanlık ve nemli yerleri mantar izleri olup olmadığını görmek için sıklıkla kontrol edin. Eğer yüksek nem oranlı bir yerde yaşıyorsanız mantar çeşitleri ve küflenmeye maruz kalma riskiniz var. Mantardan şüphelendiğiniz zaman profesyonel denetleyicileri çevrenizi değerlendirmesi için çağırın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.