Sinir Sistemini Güçlendirme Yolları !

  • ALTERNATİFTIP
  • Sinir Sistemini Güçlendirme Yolları ! için yorumlar kapalı
  • 889 kez görüntülendi

Sinir Sistemini Güçlendirme Yolları !

Sinir sistemi, vücudunuzun yaptığı her şeyde yer alan otonomik, motor ve duyu sinirlerinden oluşan karmaşık bir ağdır. Solunumunuzu düzenleyerek hareketlerinizi kontrol altına alma, sindirimden düzenleyici sıcaklığa kadar, sinir sistemi vücudun birçok önemli fonksiyonunda rol oynar. Sinir sisteminizde oluşan sorunlar, zayıf kan dolaşımı, travma veya sinirlerin sıkışması, sinir disfonksiyonu, ilaçların veya toksik maddelerin yan etkileri ve magnezyumun yanı sıra B6 ve B12 vitaminlerinin beslenme yetersizliklerine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca, kronik stres sempatik sinir sistemi aktivitesini arttırır ve otonom sinir sistemini etkiler.

Bu hiperaktivite, kardiyovasküler stres, kas gerginliği ve diğer yoğunlaştırılmış fonksiyonlara, dolayısıyla sinir hücrelerinin dejenerasyonuna ve diğer problemlere yol açar.
Sinir sistemi ile ilgili herhangi bir sorun yaşam kalitenizi ciddi şekilde etkileyebilir. Zayıf bir sinir sisteminin belirtileri, sistemin hangi bölümünün etkilendiğine bağlı olarak değişir ve bu durum hafif veya şiddetli olabilir.

Bu belirtilerden bazıları nefes darlığı, baş ağrısı, aşırı terleme, kas güçsüzlüğü, hafıza zayıflığı, konsantrasyon zorluğu, seğirme, ağrı, hissizlik ve ellerde ve ayaklarda yanma hissi sayılabilir.

Zayıf bir sinir sisteminden muzdarip olma riskinizi azaltmak için, sağlığınızdan sorumlu olmak esastır. Basit yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme değişiklikleri ve evde uygulayabileceğiniz bazı  ilaçlarla sinir sisteminizi güçlendirebilir ve sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz

Sinir sisteminizi güçlendirmenin en iyi yolları ise ;

1. Derin Solunum

Derin nefes alma, zayıf sinir sistemi ile başa çıkmak için basit fakat etkili bir tekniktir. Stresinizi azaltmanız ve rahatlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca derin nefes alma vücudun şifa yeteneklerini geliştirir ve stres ve kaygı etkilerini azaltır .

Yatın veya ellerinizi karnınıza koyarak rahat bir yere oturun.
Derin bir nefes alın, karnınızı genişletin ve akciğerlerinizi havayla doldurun.
3 saniye boyunca nefesinizi tutun, sonra ağzınızdan yavaşça nefes verin akciğerlerinizi tamamen boşaltın.
5-10 dakika derin nefes alıp solunmaya devam edin. Günde 2-3 defa derin nefes alma işlemini uygulayın.

2.Magnezyum

Magnezyum sağlıklı bir sinir sistemi için önemli bir mineraldir. Bu mineralin eksikliği sinir hücreleri arasındaki sinyal iletimini destekleyen birkaç nörotransmitter üzerinde engelleyici bir etkiye sahiptir. Dahası, vücudun sinir sistemini rahatlatan ve ruh halini yükselten serotonin üretimine yardımcı olur. Hatta kas gevşemesini teşvik eder .
Koyu çikolata, ıspanak, marul, muz, kayısı, badem, ceviz, mercimek, kahverengi pirinç ve kabak çekirdeği gibi magnezyum bakımından zengin yiyecekleri tüketin.
Ayrıca bir magnezyum takviyesi seçebilirsiniz. Doğru dozaj için doktorunuza danışın.

3. Çıplak Ayakla Yürüyüş

Nemli topraklarda yalınayak yürüme, yumuşak çim veya kumlu bir kumsal yaklaşık 30 dakika boyunca günlük olarak sinir sisteminize ve genel sağlığınıza büyük yarar sağlayabilir.Yapılan bir çalışmada D vitamini eksikliği ile merkezi sinir sistemi hastalıkları, özellikle şizofreni ve multipl sklerozun artmış riski arasındaki bağlantıyı göstermektedir. Ayrıca özellikle sinir sistemi patolojileri ve yaşlanma ile bağlantılı olarak merkezi sinir sisteminde D3 vitamini rolünü vurgular.
D vitamini seviyenizi yükseltmek için günlük olarak 10 ila 15 dakika arasında herhangi bir güneş koruyucu kullanmadan vücudunuzu sabahın erken güneş ışığına maruz bırakın.
Ayrıca belirli gıdalardan D vitamini alabilirsiniz. Somon, süt, yumurta ve zenginleştirilmiş tahıl gevrekleri D vitamini bakımından zengindir. Doktorunuza danıştıktan sonra takviye  almayı tercih edebilirsiniz.

4.Omega-3 Yağ Asitleri

Zayıf sinir sistemi riskini azaltmak için, omega-3 bakımından zengin yiyecekleri yemeye başlayın. Omega-3 yağ asitleri – eikozapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) merkezi sinir sisteminin gelişimi ve işleyişi için önemlidir. Bu yağ asitleri, uygun nöronun çalışması için gereklidir ve sinir iletimlerini geliştirir.
Yapılan bir araştırmada özellikle nörodejeneratif koşullar ve akut nörolojik hasar riskini azaltmada omega-3 yağ asitlerinin nörolojik faydalarını göstermektedir.
Keten tohumları, chia tohumları, ceviz, sardalya, somon, Brüksel lahanası, karnabahar, ıspanak ve kanola yağı gibi omega-3 bakımından zengin yiyecekleri diyetinize ekleyin.  Ayrıca Doktorunuza danıştıktan sonra omega-3 takviyesi alabilirsiniz.

5.Egzersiz

Düzenli egzersiz, sinir sistemini güçlendirmek için de önemlidir. Düzenli egzersizin merkezi sinir sistemi de dahil olmak üzere vücuttaki çok sayıda biyolojik sistem üzerinde derin etkileri olduğunu ve psikolojik iyi olma ve bilişsel işlevleri etkileyebileceğini gösteriyor. Yürüyüş, koşu, yüzme ve bisiklet, sinir sisteminin sağlıklı kalmasında yardımcı olabilecek bazı alıştırmalardır. Her zaman doktorunuzla sizin için doğru olacak egzersizler hakkında konuşabilirsiniz.

6.Yoga ve Meditasyon

Sinir sisteminizi güçlendirmek için günlük rutinin bir parçası olan yoga ve meditasyon yapabilirsiniz. Pozlar (asanalar), meditasyon (dhyana) ve uygun nefes alma pratiği (pranayama) gibi yoganın üç unsurunun bileşimi, periferik sinir sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca, yoga ruh halini yükseltmek, kortizol seviyesini düşürmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve genel fiziksel ve zihinsel refahı arttırmak için iyi bir seçenektir.
Adho Mukha Svanasana (Aşağıya dönük Köpek Pozu), Viparita Dandasana (Eğri Çalışanlar Pozisyonu), Adho Mukha Vrksasana (El Tipi Poz), Setu Bandha Sarvangasana (Köprü Pozu), Sarvangasana (Köprü Pozisyonu), Sinir Sistemi için yararlı olan bazı yoga pozları Omuz Standı Pozu), Paschimottanasana (Oturmuş İleri Bükme Pozisyonu), Viparita Karani (Sıyırıcı Pose) ve Shavasana (Ceset Pose). Yoga pozlarını uygun bir şekilde yapmak gerektiği için, pozları bir uzmandan öğrenip günlük olarak uygulayın.

#gallery-1 {
margin: auto;
}
#gallery-1 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 33%;
}
#gallery-1 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-1 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

7.Epsom Tuzu

Epsom tuz banyosu yapmak sinir sisteminiz için iyidir. Kaslar ve sinirlerin düzgün çalışmasına yardımcı olur. İçindeki magnezyum ayrıca beyindeki ruh hali yükselen serotoninin artmasına yardımcı olur, bu stresi azaltır ve gevşemeye teşvik eder . Banyo suyuna1 su bardağı Epsom tuzu ilave edin ve iyice karıştırın. Bu suda 20 dakika dinlenin. Haftada bir veya iki kez bir Epsom tuz banyosunun keyfini çıkarın.

8.Yeşil çay

Yeşil çay da sinir sisteminiz üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Yeşil çayda L-theanine olarak bilinen amino asit dopamine ve serotonin düzeylerini artırmaya yardımcı olur. Bu durumun ruh halini geliştirir ve stres azaltır. Ayrıca, yeşil çaydaki kafein uyanıklığı, odaklanma, konsantrasyon ve düşünme yeteneğini artırmaya yardımcı olur. Ayrıca, içindeki antioksidanlar kardiyovasküler otonom sinir sistemine fayda sağlar ve kanser, kardiyovasküler hastalık, diyabet, obezite, Alzheimer ve Parkinson hastalığı riskini azaltır. Bir fincan sıcak suyun içine 1 tatlı kaşığı yeşil çay yaprağı veya yeşil çay poşeti ekleyin.
5 dakika boyunca örtün ve dikin.
Büzülüp, çiğ balı ile tatlandırın ve için.
Her gün sadece 2-3 fincan yeşil çay için.

9.Papatya

Papatya, sinirleri sakinleştirmek ve endişeyi azaltmak için hafif bir sakinleştirici olarak kullanılabilen popüler bir bitkidir . Hatta histeri, kabuslar, uykusuzluk ve diğer uyku sorunlarını tedavi edebilir.Yapılan bir araştırmada papatya esansiyel yağının merkezi sinir sistemi işlevleri üzerinde olumlu etkileri olduğu bulundu.
Bir fincan sıcak suya 2 çay kaşığı kuru papatya ilave ediniz. 5 dakika boyunca örtün ve demleyin. Süzün , içine bal ekleyin ve için. Günlük 2-3 bardak papatya çayı tüketebilirsiniz. Ayrıca, banyo suyuna  birkaç damla papatya uçucu yağ ekleyin ve sinirlerinizi yatıştırmak için 15 dakika süreyle dinlenin.

Sigara içmeyin veya diğer tütün ürünlerini kullanmayın.
Uzun, telaşlı bir günün ardından dinlenin ve uykunuzu alın.
Kan şekeri ve yüksek tansiyon hastası iseniz bunu kontrol altına alın.
Dehidrasyon sinir sistemi için iyi olmadığından, bol su ve diğer sıvıları tüketin.
Kafeinli içeceklerin yanı sıra alkollü içeceklerinizi de sınırlayın.
Dikkatinizi arttırmak ve odaklanmanızı sağlamak için yeni beceriler öğrenmeye çalışın.
Sinir sisteminizi uyarmak için birkaç saniye soğuk duş alın.
Reçetesiz ilaçları kullanmayın. Kendinizi kafa yaralanmaları ve kazalardan korumaya çalışın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.