Sinir Sıkışması Neden Nasıl Olur Sinir Sıkışmasına Ne İyi Gelir Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • Sinir Sıkışması Neden Nasıl Olur Sinir Sıkışmasına Ne İyi Gelir Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 1.065 kez görüntülendi

Sinir Sıkışması Neden Nasıl Olur Sinir Sıkışmasına Ne İyi Gelir Nasıl Geçer?

Sinirlerin, kemik, kıkırdak, kas ve tenton gibi dokularca aşırı baskıya maruz kalıp sıkıştırılmasıyla meydana gelen sağlık sorununa sinir sıkışması denir. Sinir sistemimiz bir örümcek ağı gibi tüm vücudumuzu donatan bir yapıdır. Bu sinirler beyne veri akışında görevlidir. Bir şeye dokunduğumuzda onun sert mi, sıcak mı, ıslak mı gibi bilgileri beyne ileterek ona göre karar almasını sağlar. Ayrıca sinir sisteminin görevleri arasında duyguları algılama, algıları birleştirip, bütünleme ve hareketi sağlama gibi önemli işlevler bulunmaktadır. Sinir sıkışması hemen her insanın ömründe en az bir defa yaşadığı bir sorundur. Sıkışmanın yerine bağlı olarak ağrının şiddeti dayanılmaz boyutlara ulaşabilir. Sinir sıkışmasında sorunlu sinir beyne burada bir problem var bilgisini (ağrı) iletir. Sinir sıkışmasının nedenleri arasında darbelere maruz kalma, bel ve boyun fıtıkları, gerek çalışma sahanızda gerekse uykuda yanlış duruş pozisyonu, iltihaba bağlı sıkışmalar, romatizmaya bağlı sinir sıkışmaları sayılabilir. Belirtileri arasında uyuşma, ağrı, batma hissi gibi sorunlar gözlemlenir. Genellikle boyun ve belde görülen sinir sıkışmaları; olduğu bölgeyi etkileyebildiği gibi boyundaki kol veya ele, beldeki sıkışma ise baldır, bacak ve hatta parmak uçlarına kadar ağrı yapabilir. Sinir sıkışmalarındaki ağrı günlük işlerinizi aksatabilir, sizi depresif hale sokabilir, uykunuzda bile rahatsız edebilir. Zamanında tedavi uygulanmayan sinir sıkışmaları; karpal tünel sendromu, tenisçi dirseği ve siyatik gibi farklı hastalıklara yol açabilir. Başlangıç aşamasındaki veya ara sıra karşılaştığınız sinir sıkışmalarını evde uygulayacağınız basit yöntemler ile hafifletebilir ve daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.

Sinir Sıkışması Belirtileri

Sinir sıkışması belirtileri sıkışmanın meydana geldiği bölgeye göre değişir. Genel belirtiler şunlardır;

  1. Sinir sıkışması olan yerde uyuşma,ve his kaybı
  2. Sinir sıkışması olan bölgede ağrı ve yanma hissi
  3. Karıncalanma, iğne iğne batma hissi
  4. Sinir sıkışması olan yerlerde kaslarda güçsüzlük
  5. Kaslarda seğirme ya da kas yorgunluğu
  6. Sinir sıkışması olan bölgede yumuşaklık
  7. Terlemenin artması ya da azalması
  8. Keskin ve şiddetlenen bir ağrı
  9. El ve ayaklarda hareket etmekte güçlük çekilmesi
  10. Sıcaktan ve soğuktan daha fazla etkilenme
  11. Ağrı ( Sinir sıkışması omurilikteki bir sorundan kaynaklı ise öksürme ve hapşırma gibi durumlar da bu ağrı artabilir. )
  12. Belde veya bacakta sinir sıkışması varsa, yürürken, özellikle merdiven çıkarken yaşanan ağrılar

Sinir Sıkışması Nedenleri

  1. Darbeye maruz kalma
  2. Duruş ve oturma bozukluğu
  3. Bel ve boyun fıtığı
  4. Romatizma
  5. Obezite

Sinir Sıkışması Nedenleri

  1. Travma veya yaralanma
  2. Sürekli tekrarlanan eylemler (Dirseği büküp sık sık cep telefonu veya bilgisayar kullanma gibi el sinirlerine baskı yapan eylemler)
  3. Sinirlerin, yumuşak dokuların veya diğer yapıların olduğu yerde tümör
  4. Karpal Tünel Sendromu
  5. Kemik kırılması
  6. Stres
  7. Omurilik daralması (Omurilik kanalının daralması, Omurilikte veya sinirlerde baskı oluşturması)
  8. Genetik Yatkınlık: Bazı kişilerin ailesinde sinir sıkışması yaygın görülen bir rahatsızlıktır ve kişide görülen sinir sıkışması da aşleden gelen yatkınlıktır. Ailesinde sinir sıkışması olan kişilerin de bu sorunla yüz yüze gelmeleri yüksek bir ihtimaldir.

Sinir Sıkışmalarında Uygulayabileceğiniz Pratik Yöntemler

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Sinir Sıkışmasına Doğal Çözüm Kürü

Malzemeler:

  1. 20-25 adet kurutulmuş kiraz sapı
  2. Isırgan otu
  3. 2 su bardağı klorsuz su (Marketten alacağınız pet şişe suyu da kullanabilirsiniz)

Hazırlanışı:

Kaynamakta olan 2 su bardağı klorsuz suya 25 adet kurutulmuş kiraz sapı atınız. Kısık ateşte ağzı kapalı olarak 4 dakika kaynatınız 4 dakikanın ardından 1 tatlı kaşığı kurutulmuş ısırgan otu ilave edip 3 dakika daha kaynatınız. Kaynadıktan sonra ocaktan alıp ılımaya bırakınız, ıldıktan sonra süzünüz. Hazırladığınız karışımdan 2 su bardağı çay çıkacaktır ilkini sabah kahvaltısından 1 saat sonra ikincisini ise öğlen yemeğinden 1 saat sonra içiniz. Bu kür 1 ay boyunca aralıksız uygulanacak. Hastalığın seyrine göre 2 hafta ara verilerek tekrar 1 aylık kür uygulanabilir.

Doğru Duruş

Basit sinir sıkışmalarının en sık görünen nedenlerinden biri olan hatalı duruşunuzu düzeltirseniz kısa zamanda sinir sıkışmasına bağlı ağrılardan kurtulursunuz. Gerek otururken gerekse ayakta iken vücudunuzun tam dik olarak durmasına dikkat edin. Bu hem boyun hem de bel omurlarının düzgün yerleşmesini sağlayarak oluşan baskıyı ortadan kaldırır.

Dinlenmek

Sinir sıkışmalarında ilk yapmanız gerekenlerden biri dinlenmektir. Vücudumuzun kendi kendini onarma özelliği en çok uyku ve dinlenme durumunda etkin olur. Ayrıca yatar pozisyonda sinirlere uygulanan basıda azalacağından ağrıların hafiflemesini sağlar. Genellikle hastalar sırt üstü yattıklarında rahatlarsa da bazı hastalar yan yatarak ta ağrılarının hafiflediğini söylerler. Boyun altına veya ayakların altına yastık destekleri koyarak sizin için en uygun pozisyonu bulabilirsiniz.

Sıcak Uygulama

Bölgenin ısıtılması, sinirleri sıkıştıran kas veya disklerin yumuşamasını sağlayarak sinirin üzerindeki baskıyı azaltır. Bunun için sıcak bir duş alabilir veya sıcak su torbası gibi bir malzeme ile sinir sıkışması olan bölgeyi ısıtabilirsiniz. Ayrıca sıcak uygulama sayesinde bölgeye daha fazla kan akışını sağlayarak vücudun kendi kendini onarma sürecini hızlandırırsınız.

Sinir sıkışmasından kurtulmak için evde yapabileceğiniz doktorların önerdiği diğer uygulamalar şunlardır;

Epsom Tuzu

Magnezyum sinir sistemi için önemli bir mineraldir. Epsom tuzu önemli bir magnezyum kaynağıdır ve vücut tarafından hızlıca emilme özelliği vardır. Aynı zamanda doğal bir anti-enflamatuar yani iltihap giderici ajan olarak çalışır ve sıkışmış sinir alanı çevresinde gergin kasların rahatlatmasına yardımcı olur. Bunun için küvetinize 1 bardak epsom tuzu katın ve su doldurarak içinde 15-20 dakika bekleyin. Bunu haftada 2 defa uygulayın.

Masaj Yapmak

Hardal yağı, Hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı kullanarak yapacağınız masaj ile sıkışma olan sinirlerde hızlı bir rahatlama sağlarsınız. Yağı kullanmadan önce hafiften ısıtmanız ve kullandığınız yağa birkaç damla nane yağı ilave etmeni masajın etkisini arttıracaktır. Günde 3 defa 15 er dakikalık seanslar ile masaj uygulamasını bir hafta boyunca tekrarlayın.

Egzersiz

Hafif egzersizler yaparak gerek boyundan kaynaklı gerekse bel sorunlarına bağlı sinir sıkışmalarından kurtulabilirsiniz. Boynunuzu öne arkaya ve sağa sola rutin hareketler yaparak çevirebilir, bel sorunları içinde farklı bel egzersizleri yapabilirsiniz. İnternette bu gibi hafif egzersizleri anlatan değişik videolar bulabilir veya profesyonel yardım alabilirsiniz. Bu hareketler kan dolaşımını arttırır, kasları yumuşatır bu sayede baskıyı azaltarak iyileşme sürecini hızlandırır.

Zerdeçal

Özellikle iltihabi sinir sıkışmalarında etkili bir yöntemde zerdeçal tüketmektir. Bunun yanında kas gevşetici ve ağrı kesici özellikleri de vardır. Bunun için 1 çay kaşığı zerdeçal tozunu, 1 bardak sıcak süt ile karıştırıp günde bir kez içebilirsiniz. Süt içmek istemezseniz aktarlardan alacağınız hazır çay poşeti veya kök hali ile de çay olarak tüketebilirsiniz.

Fizik Tedavi

Artık SSK’nın da karşıladığı fizik tedavi hastaneleri hemen her ilde bulabileceğiniz sağlık kuruluşlarındandır. Burada uzman bir doktorun gözetiminde uygulanan akupunktur, suda tedavi, ve bazı elektrikli aletler gibi araçlar ile sinir sıkışmasının tedavisinde etkili bir sonuç alabilirsiniz.

Sinir Sıkışmasının Geçmesi İçin Uzman Önerileri

  1. Sigara ve stres sinir sıkışmalarının oluşması, varsa ağrının şiddetinin artmasında etkilidir.
  2. Az sıvı tüketimi de hastalığın seyrini olumsuz etkiler
  3. Kilonuz varsa azaltın.
  4. El ve bilekte oluşan ağrılar için gece yatarken atel kullanabilirsiniz.
  5. Odanızı havalandırın, rutubet  ve soğuk havadan kaçının.
  6. İleri derecedeki bel ve boyun fıtıklarında doktorunuzun tavsiye ettiği yöntemleri uygulayın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.