Sinir Otu (Plantago majör)

  • DERMATOLOJİ
  • Sinir Otu (Plantago majör) için yorumlar kapalı
  • 1.597 kez görüntülendi

Sinir Otu (Plantago majör)

Sinir Otu (Plantago majör)

Sinir Otu (Plantago majör), aktarlarda Riclül vezziye olarak tanınır.

Tanımı: Bu bitki ayrık otu gibi tarlalarda ve yol kenarlarında yetişir. Geniş, sert damarlı yaprakları gövdenin çevresini1 sarar. Haziran ayından Eylül ayına kadar yeşilliğini kaybetmez ve yeşile çalan çiçeklerinin uzun sapları, ya da kahverengi olgun tohumlarıyle herkesin gözüne çarpar. Çiçek sapları yaklaşık otuz santim boyunda olur.

Kullanılan parçası : Bitkinin kendisi.

Halk arasında bu bitkiye ‘şifalı bitki’ adı verilmiştir.

Kanaryalar ve birçok kuşlar sinirotunun tohumlarını çok severler. Bazı yerlerde, kurbağalar hastalıklarını bu bitkiyle giderlikle-rine inanırlar.

Bu bitkinin bütün baş ve vücut kaşıntılarının, uyuz hastalığının, deri kabarcıklarının, mantarın, zonanın, ve rahatsız edici tüm kaşıntıların tek çaresi olduğu söylenmektedir.

Her türlü deri bozukluklarında dıştan uygulanabilir.

Köylerde, sinirotundan yapılmış lapalar açık yaralara, çıbanlara uygulanmakta, yine bu tür bozukluklarda kaynatılarak suyu içilmektedir.

Bu bitkinin ağrılar ve yaralar üzerinde yatıştırıcı bir etkisi vardır. Yılancık, egzama, yanıklar ve suyla haşlanarak oluşmuş yanıklarda son derece yararlıdır.

Kullanılışı : Yeşil yapraklar ezilir ve lapa olarak zehirli böcek sokmalarına, yılan sokmasına, çıban, ve kan çıbanlarına uygulanırsa, hem ağrı giderir hem de hastayı rahatlatır.

Yarım litre kaynar suya 30 gram sinirotu atılır, on dakika kadar demlenmesi beklenir ve dıştan kullanılacak pansuman hazırlanır. Sinirotu suyu istenildiği zaman ve miktarda kullanılabilir. Sık kullanılmasının sakıncası yok tur.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.