Sindirim Sorununa Bitkisel Çözümler!

  • ALTERNATİFTIP
  • Sindirim Sorununa Bitkisel Çözümler! için yorumlar kapalı
  • 873 kez görüntülendi

Sindirim Sorununa Bitkisel Çözümler!

Sindirim Sorununa Bitkisel Çözümler!

Sindirim sistemi vücudun önemli bir parçasıdır ve bununla ilgili herhangi bir problem  bir çok rahatsızlığa neden olabilir. Başlıca işlevleri, vücudunuzun gerekli besin maddelerini emmesine yardımcı olmak ve atık ürünlerden kurtulmaktır.

Bazı sindirim sorunları arasında hazımsızlık, şişkinlik, gaz, mide ekşimesi, ishal, kabızlık, asit reflü , peptik ülser, laktoz intoleransı, gıda intoleransı, divertikülit, enflamatuar bağırsak hastalığı (IBD), çölyak hastalığı ve irritabl bağırsak sendromu (IBS) sayılabilir. Sindirim problemlerinin nedenleri farklı olmakla birlikte, bazı ortak faktörler kötü diyet, yanlış hijyen, egzersiz eksikliği, dehidrasyon, aşırı sigara içme, aşırı alkol alımı, stres, uyku eksikliği ve beslenme yetersizliği sayılabilir.

Farklı sindirim sorunları türleri olduğu için, doğru tanı ve tedavi şarttır. Hazımsızlık, kabızlık, ishal ve şişkinlik gibi bazı ortak sindirim sorunlarını tedavi etmek için evde uygulayacağınız ilaçların ve yaşam tarzı değişikliklerinizi kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, ciddi sindirim problemleri bir uzman tarafından tedaviye ihtiyaç duyabilirsiniz.

Sindirim problemlerini tedavi etmek için en iyi 10 bitkisel çözüm:

1. Probiyotik Gıdalar

Probiyotik gıdalar sindirim sisteminizin sağlıklı ve verimli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Probiyotikler, bağırsak bakterilerinin doğal dengesini düzeltmeye yardımcı olan Lactobacillus ve Bifidobakterilerin (iyi bakteriler) suşlarını içerir. İshal, karın şişkinliği, gaz ve IBD gibi sindirim problemlerini tedavi etmeye ve önlemeye yardımcı olur.
Yapılan bir çalışmada, probiyotiklerin, birkaç sindirim sorununu tedavi etmek için, tek bir suş veya bir probiyotik kombinasyonu olarak etkinliği vurgulanmaktadır.
En iyi probiyotik gıdaların bazıları arasında Yoğurt, kefir, lahana turşusu, kimchi, ayran ve ekşi turşu bulunur. Ayrıca Doktorunuza danıştıktan sonra Probiyotik takviyeleri  alabilirsiniz.,

2. Nane

Nane bitkisi de sindirime yardımcı olur ve sindirim bozukluklarını önler. Yağ asidi, antispazmodik ve anti-inflamatuar özellikleri, gaz, şişkinlik, bağırsak kramplarının yanı sıra mide bulantısı ve kusma tedavisinde yardımcı olur.Buna ek olarak, üzgün bir sindirim sisteminin sakin olmasına yardımcı olur ve iyileşmeyi hızlandırır.

Ayrıca nane bitkisinin IBS hastası olan kişilerin rahatsızlık belirtilerini hafifletmeye yardımcı olduğu bilinmektedir . Benzer laktoz intoleransı veya çölyak hastalığının belirtilerini de tedavi eder.
Nane çayı günde bir veya iki kez içilir. Çayı yapmak için, bir çay kaşığı kurutulmuş nane yaprağını bir fincan sıcak suya ekleyin ve 10 dakika kadar demleyin. Süzün ve için.
Her gün taze nane yaprakları yemeklerine serpiştirin ya da salatalarınıza ekleyin. Bir başka seçenek enterik kaplı nane yağlı kapsülleri günde 3-4 kez birkaç hafta içiniz.

3.Zencefil

Sindirimi iyileştirmek ve sindirim problemlerini önlemek için, diyetinize zencefini eklemelisiniz. Sindirim suları ve yiyecekleri düzgün şekilde sindirmek için gerekli olan enzim akışını uyarır. Bulantı, kusma, gaz, sindirim sistemi rahatsızlığı, şişkinlik ve ishali önleme ve azaltmada etkilidir. Buna ek olarak, sindirim problemlerini önlemeye yardımcı olan yağ asidi, antibakteriyel, antiviral ve anti-inflamatuar özellikleride vardır.

Her gün 2 ila 3 bardak zencefil çayı içilebilir. Çayı hazırlamak için 1 çay kaşığı taze rendelenmiş zencefili 1 buçuk fincan sıcak suda kaynatın. 10 dakika demleyin ve zencefilleri süzün, biraz çiğ bal ekleyin ve için.
Alternatif olarak, bir fincan ılık suya 2 çay kaşığı zencefil suyu ve 1 tatlı kaşığı bal ekleyin. Günde bir veya iki kez için. Ayrıca sindirimi iyileştirmek için yemeklerinizden sonra zencefil çiğneyin.

4. Rezene Tohumları

Rezene tohumlarının birçok faydası vardır ayrıca sindirim sağlığını da desteklemektedir. Bunları mide yanması, hazımsızlık ve mide asiditesini azaltmak için kullanabilirsiniz. Bu tohumlar, IBS ile sıklıkla bağlantılı olan bağırsak spazmları ve şişkinliktede rahatlama sağlar. Rezene tohumu yağı (emülsiyon), infantil kolik yoğunluğunun azalmasına yardımcı olduğu bilinir.
Sindirime yardımcı olmak için yemek yedikten sonra 1 çay kaşığı rezene tohumu çiğnenir.
Hazımsızlığı tedavi etmek için rezene çayı içmek veya günde iki kere bir bardak su ile birlikte yarım çay kaşığı rezene tohumu tozu alınız. Rezene çayı yapmak için 1 tatlı kaşığı ezilmiş rezene tohumlarını bir bardak sıcak suda yaklaşık 5 dakika bekletin.

5. Şeytantersi Bitkisi

Etkili ve kokulu bir  baharat olan Şeytantersi antispazmodik, anti-inflamatuar, antioksidan ve antiflatuel özelliklere sahip olduğundan sindirim sağlığınız için iyi bir seçimdir.

Gaz,mide rahatsızlığı, mide ağrısı ve gıda zehirlenmesinin tedavisinde oldukça etkilidir. Ayrıca küçük bebeklerde kolik ağrısı  tedavisi için önerilir .
Sindirimi iyileştirmek için, bir fincan şeytantersi bir bardak ılık suda karıştırıp yemeklerinden sonra içiniz.  Küçük bebeklerin karın ağrısı ve gazını azaltmak için göbeğin çevresinde su ile karıştırılmış şeytantersi bitkisini  masaj yaparak sürünüz.

6. Elma Sirkesi

Sindirim sisteminizin sağlıklı kalmasına yardımcı olan başka bir bileşen elma sirkesidir. Asidik olmasına rağmen, vücudunuzda alkalize edici bir etkisi vardır.
Bu, sindirimin iyileştirilmesine yardımcı olur ve hazımsızlık, gaz, şişkinlik, mide bulantısı ve mide yanması gibi sorunları tedavi eder.
Ayrıca pektin, bağırsak hareketlerini düzenleyen suda çözünür bir elyaf içerir.
Bir fincan ılık suya 1 çorba kaşığı çiğ, filtrelenmemiş elma sirkesi ekleyin.Biraz bal ekleyip karıştırın.
Sindirim sistemini korumak ve sağlıklı olmak için günde 2 veya 3 kez içiniz.

7. Karnıyarık Tohumu
Karnıyarık Tohumu,düzenli ve genel sindirim sağlığını geliştirmeye yardımcı olabilir . Bu doğal müshil bağırsak hareketlerini kolaylaştıran çözünmeyen elyaf içerir. Kabızlık, şişkinlik  ve gazları önlemeye yardımcı olur. Bir bardak ılık su veya sütte Karnıyarık Tohumu kabuğunu  yarım ila 1 çay kaşığı ekleyip iyice karıştırın.Yatmadan önce içiniz.
Pürüzsüz bağırsak hareketleri için her gün tekrarlayın.

8. Aloe Vera

Aloe vera, sindirim sisteminin düzgün işleyişini destekleyen güçlü müshil edici özelliklere sahiptir.İçindeki polisakkaritler adı verilen bileşikler, mide ülseri de dahil olmak üzere farklı sindirim bozukluklarının tedavisinde yardımcı olur. Aloe vera, anti-inflamatuar, antiviral, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir ve bu da sindirim sistemindeki tahrişi ve iltihaplanmayı hafifletir.Bir fincan su veya portakal suyuna aloe vera jelini 2 yemek kaşığı ekleyin ve karıştırın. Her sabah aç karnına içiniz.

Not: Hamileyken veya emzirirken aloe verayı tüketmeyin!

8. Zerdeçal

Sindirim bozukluklarını tedavi etmek için kullanılan başka bir bitki zerdeçal’dır. Zerdeçalda aktif bileşen olan Curcumin, safrayı serbest bırakmak için safra kesesini uyarır.

Bu, sindirimi kolaylaştırır ve karaciğer fonksiyonunu geliştirir. Anti-inflamatuar özelliği de gastrointestinal sistemdeki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur.
Zerdeçal hem işlevsel hem de organik sindirim hastalıklarına etkili bir baharattır. Dispepsi, peptik ülser, IBS, Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve gastroözofageal reflü hastalığı  gibi birçok sindirim bozukluğunun tedavisinde bu popüler bitkiyi kullanabilirsiniz.

Sindirim problemlerini önlemek için günde bir bardak su ile yarım çay kaşığı zerdeçal suyu için. Başka bir seçenek curcumin takviyeleri almaktır. Doğru dozaj ve uygunluk için doktorunuza danışın.

9.Yulaf Ezmesi

Yulaf ezmesi yüksek lif içeriğinden dolayı bağırsak sağlığını geliştirir. Lif bağırsak düzenliliğini sürdürmeye yardımcı olur ve kabızlığı önler. Yulaf ezmesi, mide ekşimesi ve mide bulantısı gibi belirtileri azaltabilir. Buna ek olarak, yumuşak, az yağlı bir besin olarak, yulaf ezmesi kolaydır, bu da diyare muzdarip olduğunda bile tadını çıkarabileceğiniz anlamına gelir.
Sağlıklı bir sindirim sistemi için gününüze bir kase yulaf ezmesi ile başlayın. Besin değerini artırmak için meyve ve fındık ekleyebilirsiniz.
Sindiriminizi iyileştirmek için yulaf unu ve yulaf ezmesi çerezlerini de deneyebilirsiniz.

Ayrıca;
İki öğün yemek yeme yerine, aşırı yemekten kaçınarak 4 veya 5 kez azve hafif ara öğünler yapın.
Asla kahvaltı atlamayın . Yedikten hemen sonra yatmayın, bu da mide bulantısı ve hazımsızlık riskini artırır.
Stres, sindirim problemlerine neden olabilir ve  şiddetlendirebilir, stresinizi yoga veya meditasyonla yönetmeye çalışın.
Daha iyi sindirimi desteklemek ve gıda zehirlenmesi ve diyare önlemek için uygun hijyen uygulayın.
Laktoz intoleransı sorunu yaşıyorsanız , laktoz eşiğinizi bulun. Süt ve diğer süt ürünlerinin alımını sınırlamanız gerekse de, bunları tamamen ortadan kaldırmanıza gerek yoktur. Mesela, her seferinde biraz yoğurt keyfi yapabilirsiniz.
Yemeğinizi iyice çiğneyin ve doğru sindirim için yavaş yavaş yiyin.
Sistemi düzenleyerek sindirim problemlerini önlemek için daha fazla lif içeren yiyecekler yiyin. Lifleri meyveler, sebzeler, fasulye, baklagiller ve tam tahıllar halinde bulabilirsiniz. Gün boyunca bol su içip sindirim sürecine yardımcı olunuz .
Stresle mücadele ve sindirime yardımcı olduğu bilinen egzersizleri yapmak için zaman ayırınız.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.