Sık Kanayan Burnun Nedenleri

Sık Kanayan Burnun Nedenleri

Burun kanaması veya burun deliklerinden gelen spontane bir kanamanın birçok sebebi olabilir. Sebeplerinden bazıları; rinit veya burun kuruluğu olabileceği gibi, arteryel hipertansiyon gibi sağlık sorunlarından kaynaklı da olabilir. Düzenli olarak burun kanaması şikayetiniz varsa, aile doktorunuzla bu konuyu görüşmelisiniz.

Bugünkü makalemizde, burun kanamasının hem en genel sebeplerine göz atacağız hem de daha ciddi sorunlarla ilişkili olabileceğini aklınızda bulundurmanızın önemine işaret edeceğiz.

Burnumuz Neden Kanar?

Bazı kişiler, burun kanaması sorununu düzenli olarak yaşamaktadırlar ve genellikle bu durumun sebebi, burnun iç kısımlarında mukoza zarında bulunan damarlardan gelen kan olması şeklinde açıklanmaktadır. Genellikle iki burun deliğinden biri kanar ancak ikisinin de aynı anda kanaması durumu da mümkündür.

Burun delikleri arasındaki kıkırdak bölgede oluşan kanama, genellikle daha az ciddi ve tehlikesiz olarak adlandırılır ve bu bölgeye fazlaca dokunulması, kuru hava veya alerjik rinit sonucu oluşabilir.

Bazı vakalarda, burun kanaması, kontrol edilemeyen arteryel hipertansiyonun bir belirtisi de olabilmektedir. Vücutlarımız, akıllı organizmalardır ve yaşıyor olduğumuz rahatsızlıkları, belirli şekillerde gösterebilir. Örneğin, hafif bir burun kanaması sayesinde, yüksek olan arteryel basıncın düşmesi, doğal olarak sağlanmış olur.

Burada size, burun kanamanızın muhtemel birkaç sebebinden ve bu durumu yaşama şeklinize bağlı olarak sağlığınız hakkında hangi ipuçlarınını verebileceğinden bahsedeceğiz.

Burun-kanaması2

Daha Ciddi Hastalıklar

Her ne kadar, bu teşhisi aile doktorunuz veya bir kulak-burun-boğaz uzmanı gerekli testleri uygulayarak koymalıysa da, siz de hangi ciddi rahatsızlıkların belirtilerinde burun kanamasının var olduğunu bilmeli ve dolayısı ile burun kanaması probleminizin ne kadar önemli olduğuna karar verebilmelisiniz.

Burun kanaması, takip eden hastalıkların yaygın görülen belirtilerinden biri olarak kabul edilmektedir:

  • Karaciğer hastalığı,
  • İyi veya kötü huylu bir tümör,
  • Lösemi.

Kanama Oluştuğunda Ne Yapmalısınız?

Burun kanamasının başladığını hissettiğiniz anda, burun deliğinizi parmaklarınız yardımı ile tıkamalı ve başınızı öne eğmelisiniz. Birçok insanın tavsiye edebileceği gibi başınızı arkaya yaslamamalı veya uzanmamalısınız çünkü bu durumda akacak olan kanı yutacağınızdan; kanamayı ne zaman durdurabildiğinizi anlayamazsınız.

Birkaç dakika bekleyin, kanama durmuyorsa bir acil bakım merkezine gidin.

Kanama durursa, birkaç saat süresince fiziksel aktiviteden kaçının ve aspirin gibi, herhangi bir kan inceltici veya anti-trombosit ilaç nasıl alınır, emin olun. Ayrıca, sertçe sümkürmekten de kaçınmalısınız.

Konu ile ilgili doktorunuzu görüp görmemeye karar verirken, takip eden semptomları da aklınızda bulundurmalısınız.

C Vitamini Eksikliği

Sık burun kanaması probleminin en yaygın sebeplerinden biri, eğer ilintili başka bir rahatsızlığınız bulunmuyorsa, vücudunuzun C vitamini eksikliği olarak belirtilmektedir. Bu vitamin, burundaki kılcal damarları güçlendiricidir.

C vitaminini, aşağıdaki yiyeceklerden temin edebilirsiniz:

  • Narenciye meyveler (örneğin limon; organik olduğu müddetçe kabukları ile tüketilmelidir),
  • Kuşburnu,
  • Guava,
  • Orman meyveleri,
  • Biber,
  • Maydanoz,
  • Kivi,
  • Brokoli,
  • Çilek.

İlaveten, dilerseniz C vitamini takviyesi de alabilirsiniz. Eğer C vitaminini fazla miktarda alırsanız, vücut bunu idrar yolu ile basitçe atacaktır. Dolayısı ile bu vitamin için doz aşımı gibi bir durum söz konusu değildir.

Limonlar

Schüssler Tuzları

Schüssler tuzları, homeopatik dozda mineral takviyesi sağlayan doğal bir tedavi yöntemidir, dolayısı ile herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Her biri, vücudumuzda doğal olarak bulunan ve tükettiğimiz besinler yardımı ile alınan farklı bir minerali temsil eden, on iki çeşit tuz vardır. Bunlar, vücuda sadece ihtiyaç duyduğu mineralleri sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bu minerallerin doğru şekilde dağıtılmasını sağlarlar; bu sayede ihtiyaç duyuldukları an, ihtiyaç duyulan yerde olabilmektedirler. Ayrı ayrı alındığında her bir tuz kendi özel fonksiyonuna sahiptir ve bunlardan özellikle birkaç tanesi burun kanaması için önemli faydalar sağlamaktadır:

  • Kalsiyum fosfat,
  • Potasyum sülfat,
  • Demir fosfat.

Günde üç defa, yemek yemiyorken, bir şeyler içmiyorken veya yoğun aromalı bir ürün tüketmiyorken (sakız veya diş macunu gibi) iki tableti dilinizin altına yerleştirin. Birinci dozu sabah, ikinci dozu öğleden sonra ve üçüncü dozu da gece almalısınız. Bu tedaviye en az bir ay süre ile devam edin.

Bu konuda bir doktor ile görüşmenizi tavsiye ediyoruz, çünkü ancak konunun uzmanı bir doktor, belirtilen tedaviyi ne kadar süre uygulamanız gerektiğini size söyleyebilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

  1. Mitat Serbes Mitat Serbes dedi ki:

    Hocam kemik erimesi için çözüm önerileriniz TEŞEKÜRLER

  2. Mitat Serbes Mitat Serbes dedi ki:

    Hocam kemik erimesi için çözüm önerileriniz TEŞEKÜRLER