Sık Görülen Romatizmal Hastalıklar

  • ORTOPEDİ
  • Sık Görülen Romatizmal Hastalıklar için yorumlar kapalı
  • 1.446 kez görüntülendi

Sık Görülen Romatizmal Hastalıklar

Eklem rahatsızlığı genel olarak romatizma hastalığı olarak bilinmektedir. Fakat eklem ağrıları haricinde birçok etkenler de romatizmal hastalığının belirtileridir. Bazı durumlarda başka hastalıklar romatizmal hastalığı taklit edebilmektedir. Örneğin Brusella hastalığı. Brusella hastalığı hepatit hastalıkları, tiroit hastalıkları gibi romatizmal hastalık gibi gösterebilmektedir.

Romatizmal Hastalık Şikayetleri Nelerdir?

Romatizmal hastalıklarında birçok şikayetler mevcuttur. Bunlar; eklemlerde ağrı veya şişlik, eklemlerde sertlik, cildin altında bezeler, el parmaklarında beyazlaşma ve morarma, ateşlenme, kilo kaybı ve deri dökülmeleri gibi şikayetler oluşmaktadır.

En Çok Görülen Romatizmal Hastalıklar

Günümüzde birçok romatizmal hastalıklar görülmektedir. Bunlar; Osteoartrit, Romatoid artrit, Ankilozan spondilit, Behçet hastalığı gibi hastalıklar vardır.

Osteoartrit

En sık görülen hastalıklardan biri olan Osteoartrit, eklemlerdeki kıkırdakların bozulması ve kaybolmasına yol açmaktadır. Bu hastalık 40 yaşından önce görülmemektedir. 70 yaşında ve üstü olan kişilerin dörtte üçünde bu hastalık rastlanmaktadır. Bu hastalık el parmakları, kalça ve dizlerde görülmektedir. Bu hastalarda hareket kısıtlılıkları, ağrılar, el ve ayak parmaklarında şekil bozukluklarına yol açmaktadır. İdeal bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Hastalar genellikle ağrı kesicileri kullanmaktadır. Bu tip hastalığa yakalanmamak için bolca egzersiz, kilo almamak ve süt ürünlerinin doğru tüketilmesi önlemesi açısından önemlidir.

Romatoid Artrit

Genellikle iltihaplı romatizma olarak bilinen Romatoid artrit, erişkin kişiler görülme olasılığı çok düşüktür. Bu hastalık el bilekleri ve el eklemlerini etkilemektedir. El bileklerinde ve eklemlerinde ağrılar ve şişlikler gibi belirtileri vardır. Ayrıca eller dışında dirsek,diz, omuz, ayak bilekleri gibi bölgelerde de etkisi vardır. Erken teşhis önemlidir. Bu nedenle fizik muayeneleri ve kan testleri yapılması gerekmektedir.

Ankilozan Spondilit

Omurgadaki ağrılara sebebiyet veren Ankilozan spondilit, hastaların belini öne doğru büken bir hastalıktır. Bu hastalık omgaların etkilerinden sonra tendon ve kirişleride etkilemektedir. Ayrıca bazen kalp, göz ve akciğerde etkilenmektedir. Bu hastalık genellikle 20’li yaşlarda görülmektedir ve erkeklerde daha çok görülmektedir. Bu tür hastalıklarda düzenli spor özellikle yüzmek bu hastalığa iyi gelecektir.

Behçet Hastalığı

Göz iltihabı, deri bulgularında, ağız bölgesinde ve cinsel bölgelerde seyreden bir hastalıktır. Özellikle genç yaştaki erkeklerde akciğer ve bacak damarlarında tutulma yaparak hayatı tehdit etmektedir. Hastalık daha çok 20 ile 30 yaş arasında görülmektedir. Ülkemizde sıklıkla karşılan hastalık eğer tedavi edilmezse damar ve beyin tutulmaları, görme kayıpları gibi eklemlerin tutulmasına yol açma nedenlerindendir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.