Siğil Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • Siğil Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 923 kez görüntülendi

Siğil Nasıl Geçer?

Son yıllarda görülme sıklığı azalmış olsa da siğil, hemen herkeste; herhangi bir zamanda ortaya çıkabilen deri lezyonları olarak tanımlanırlar. HPV ismi verilen virüsün yol açtığı tahmin edilen Siğil hakkında çok fazla medikal veri bulunmamakta olduğundan, bu sorunun tedavisinde de dahili çözümlerin üretilebilmesi mümkün olamamıştır. Bu nedenle siğil için ağızdan veya damardan alınan bir ilaç söz konusu değildir. Hekim kontrolünde kullanılabilecek topikal ilaçların nisbi etkisinden söz edilebilirken, pek çok siğilin tedavisi için yöntem çoğunlukla cerrahi olmaktadır. Zira oldukça inatçı bir virüs olan HPV kolay yok olmamakta ve kullanılan pek çok ilaç etkisiz olabilmektedir.

Siğil Zararlı mıdır?

Neredeyse hiçbir siğil türü zararlı değildir. Lakin, deri lezyonu olmaları sebebiyle hem görsel olarak hoş görünmezler, hem dekimi siğiller acılı veya kaşıntılı lezyonlar olabilir. Kaldı ki, siğile sebep olan virüs, pek çok virüsten çok daha hızlı yayılmasından dolayı, tehlikeli bulaşıcılar statüsünde yer almaktadır. Ayrıca maalesef virüsler hakkında tıbbi bilgi ve deneyim henüz yeterli olmadığından siğillerin nelere yol açabileceği de tam olarak netleşmiş değildir.

Örneğin, bazı siğillerin; örneğin genital, yani üreme organı çevresindeki siğillerin; bazı zührevi hastalıklar ve hatta kanser ile dahi ilişkili olabileceği yönünde ifadeler bulunmakla birlikte, pek çoğunun henüz tıbbi kanıtları bulunmamaktadır. Bu nedenle, siğil şimdilik zararsız görülmektedir demek yanlış olmayacaktır.

Siğil Nerede Çıkar?

Siğiller, vücudun herhangi bir noktasında çıkabilir. Ancak, çoğunlukla el, ayak ve cinsel organlarda görülmeleri beklenir. Vücudun en çok dış etkene maruz kalan uzvu olan ellerin, dış dünya ile sürekli temas halinde olması virüsün vücuda girmesini sağlarken, ayak ve cinsel organlar, bu tip enfeksiyonların kolay ergenleşmesine imkan sağlayacak ortamlar olmalarından ötürü, virüsün konaklamakta zorlanmayacağı ortamlardır.

Siğil Nasıl Bulaşır?

Siğile HPV, Human Papilloma Virus olarak bilinen organizmanın yol açtığı bilinir. Bu organizmalar konak olarak tüm canlı organizmaları seçebilir veya uzun süre inorganik materyaller üzerinde yaşayabilirler. Özellikle bataklık canlılarının HPV taşıma ihtimalleri oldukça yüksektir. Örneğin; kurbağanın HPV taşıdığını neredeyse kesin bir bilgidir.

HPV’nin vücuda girmesi için ise, sadece temas yeterlidir. Hava yolu ile intikali mümkün olmayan virüs, kesikler ve deri lezyonlarından ise mutlak suretle bulaşır. Yani, dokunuzu yaralayan unsur üzerinde HPV varsa, kesikten kan yolu ile bulaşma kaçınılmazdır.

Tabii bulaşma için ille de kanama gerekmez. HPV temas halinde vücuda yerleşip, herhangi bir biçimde deri altına inebilmektedir. Ayrıca yeterince iyi temizlenilmiyorsa,  vücutta kolayca hareket edebildiği de bir gerçektir. Örnek olarak elden bulana virüs, ayakta lezyona neden olabilir.

Cinsel yolla bulaşan deri sorunları da sıkça rapor edilen sağlık sorunları olarak tanımlanır. Eş olmayan partnerlerin korunmasız cinsel birleşmelerinin yanı sıra, herhangi iki karşı cinsin her türlü cinsel yakınlaşması siğilin bulaşmasına neden olabilir.

Siğil Nasıl Geçer?

Siğil çok basit tanımlanıyor olsa da, maalesef tedavisi oldukça güçtür. Medikal tedavisinde ilaç kullanımının mutlaka hekim kontrolünde yapılması gerekirken, çözüm çoğunlukla cerrahi müdahalelerle mümkün olmaktadır. Eski zamanlarda siğilleri yakarak tedavi etme işlemi, günümüzde topikal küretaj ve lazer tedavisi ile sürdürülmektedir.

Siğil tedavisi bireysel olarak gerçekleştirilebilecek bir tedavi biçimi değildir. Yakma, dondurma, kazıma gibi cerrahi işlemlerin yanı sıra, ciddi yan etkileri olabilecek ilaçların kullanılmasını gerektiren tedavi süreçlerinin mutlaka hekim kontrolünde devam etmesi gerekir.

Yalnızca geleneksel yöntemlerden olan, siğile sarımsak veya soğan uygulamak yöntemi hekime görünmeden önce uygulanabilecek tedbirler arasında kabul edilebilir ve kokusu dışında herhangi bir yan etkisi yoktur. Bunun dışında kalan tüm tedavi süreçleri tehlikelidir.

var td_screen_width=window.innerWidth;
if(td_screen_width >=1140){
document.write(‘‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}
if(td_screen_width >=1019&&td_screen_width < 1140){
document.write('‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}
if(td_screen_width >=768&&td_screen_width < 1019){
document.write('‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}
if(td_screen_width < 768){
document.write('‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.