Sigara Kullanımı ve Sigarayı Bırakma

  • Genel Sağlık
  • Sigara Kullanımı ve Sigarayı Bırakma için yorumlar kapalı
  • 1.115 kez görüntülendi

Sigara Kullanımı ve Sigarayı Bırakma

Sigara kullanımı hayatı tehdit eden ve önlenebilir ölümlerin başında gelen bir alışkanlıktır. Hemen her birey sigara içimine 20 yaşından önce başlar. Ülkemiz de bu durum ergenlik çağına kadar inmektedir. Sigara tiryakisiyseniz her bir tek sigara, hayatınızdan 5 dakika alıp götürmektedir.

Sigara kullanımının yol açtığı bazı hastalıklar şöyledir; kalp sistemi bozuklukları, amfizem, bronşit, akciğer, gırtlak, yemek borusu, mesane, pankreas ve rahim ağzı kanseri. Erkekler en fazla akciğer kanseri kadınlarda ise akciğer kanseri ve meme kanseri görülmektedir.

Sigara kullanımı sadece size değil yakınlarınıza da zarar vermektedir. Hamile bayanlarda bebek sağlığına neden olmaktadır. Sigara içenler ile aynı ortamda bulunan pasif içiciler de yukarıda ki rahatsızlıklarla karşılaşabilir. Sigara içen anne ve babaların çocuklarında bronşit, astım gibi solunum yolları hastalıkları sıklıkla görülmektedir.

Sigara kullanarak kendiniz ve çevreniz de bulunan kişilerin de sağlığını tehdit etmiş olursunuz. Her iki sigara tiryakisinden biri sigara kullanımının yol açtığı hastalıklardan hayatını kaybetmektedir.

Sigara İçtiğiniz de Ne Olur ?

Sigara içerken, içinize çektiğiniz dumanda kanser yapıcı madde olarak bilinen 4000 den fazla kimyasalda vücudunuza girmektedir. En tehlikeli kanserojen içeren maddeler zifir, nikotin ve karbon monoksit kimyasallarıdır.

Zifir maddesi, akciğere ulaşınca yapışkan bir madde haline gelir ve pek çok kanserojen içeren bir hidrokarbon madde haline gelir.

Nikotin maddesi ise akciğerlerde emilerek kardiyovasküler sistemi ve sinir sistemini etkiler .Sigara tiryakisi olan bir birey nikotin seviyesini sabit tutmak için sigara içmektedir.

Karbon monoksit maddesi alyuvarın taşıdığı oksijen miktarını azaltır.

Az zifir ve nikotin içerdiği iddaa edilen light sigara kullanımında ise insanlar sigara dumanını daha çok içine çekmektedir. Daha uzun nefes çekerek daha çok sigara tüketilir ve bu şekilde hem daha çok sigara alırlar hem de hastalık riskini azaltmazlar.

Sigaranın Vücuda Zararları Nelerdir ?

Solunum Sistemine Zararları

Sigara dumanında ki zifir maddesinin içinde bulunan zehirli gazlar her sigara çekişinde solunum yollarından girerek akciğere zarar verirler. Sigarayı bıraktığınız zaman bu zararların bir çoğu tedavi edilebilir ama bazıları için geri dönüş yoktur. Sadece akciğer kanserine değil. zatürree, bronşit ve amfizem riskini de arttırmaktadır. Sigara içmekte olanların bağışıklık sistemi de gribal enfeksiyonlara karşı dirençsizdir.

Kardiyovasküler Sisteme Zararlar

Sigara içen kişiler de kalp krizi,inme, ani ölüm gibi rahatsızlıklara yakalanma ihtimali fazladır. Dolaşım bozukluğu ve damar sertliği de artar. Doğum kontrol hapı kullanan sigara tiryakilerinde ise 35 yaşından sonra, sigara içmeyenlere oranla daha fazla kan pıhtılaşması ve kalp krizi riski gözükmektedir.

Üreme Sistemine Zararları

Hamilelik döneminde kullanılan sigara bebeğin zayıf doğma ihtimalini yükseltmektedir. Zayıf doğan bebeğin doğumdan sonraki ilk ay içerisinde ölme ihtimali fazladır. Sigara dumanı hamile kişinin plesantasından bebeğe ulaşarak bebeğin gelişimini yavaşlandırır.

Yine hamilelik döneminde, karbon monoksit gazı bebeğe giden oksijen miktarını azaltmaktadır. Nikotin de bebeğin kan damarlarını daraltır ve daha az beslenmesini sağlar.

Sigara içmek aynı zamanda hem erkek hem de kadın için kısırlığa yol açabilmektedir.

Sigarayı Bırakmanın Yararları

Sigara içen kişilerin bırakma istediklerinde genel düşüncesi, bu kadar zaman içmişim bir şey olmaz bu saatten sonra da bir şey olmazdır. Bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Sigara ne kadar erken bırakılırsa o kadar daha iyi olur. Sigarayı bıraktığınız andan itibaren hastalıklara yakalanma riskiniz azalır ve yaşam süreniz uzamaya başlar. Bu durum 65 yaş üzeri olanlar ve  sigara nedeniyle herhangi bir hastalığa yakalananların iyileşme ihtimalini de arttırır.

Sigarayı bırakarak ailenizi ve çevrenizde ki insanları pasif içici olmaktan kurtarırsınız.

Çocuklarınızın ileride sigara içmesini istemiyorsanız onlara örnek olmalısınız.Sigarayı bırakarak maddi anlamda da rahatlarsınız.

Sigara Bırakmaya Engel Olan Nedenler

Sigara içen kişiler, sigaranın sağlığa zararlı olduğunu bilmektedir. Her sigara içen kişi kesinlikle bir kere sigara bırakmayı düşünmüştür. Bırakmayı başaran çoğu kişi tekrardan sigara kullanmaya başlamışlardır.

Sigarayı bırakmak çoğu zaman başarısız olan denemelerden sonra gerçekleşmektedir. Bu noktada irade gücü çok önemlidir. Sigarayı bırakmaya çalışırken bir yandan içinizde ki sigara içme isteğiyle savaşmalısınız.

Sigara içenler genellikle üzerindeki stresi,kızgınlığı,öfkeyi atmak için nikotine ihtiyaç duyarlar. Bu gibi durumlarınız varsa sigara kullanmak yerine doktor desteği almanız daha sağlıklı olacaktır.

Sigarayı bırakmaya engel olan bir neden de bıraktıktan sonra kilo alınacağı düşüncesidir. Sigarayı bırakan kişiler ortalama 2 – 5 kilo alırlar. Sigarayı bırakmadan önce spora yapmaya başlamak, sigarayı bıraktıktan sonra kilo alma probleminin önüne geçecektir.

Sigarayı Bırakma Yöntemleri Nelerdir ?

Sigarayı bırakmak gerçekten zor bir alışkanlık olacaktır. Nikotin bağımlılığınızın üstesinden gelmek zor olabilir. Bazı insanlar kendi iradeleriyle sigarayı bırakırlar ama büyük bir kesim sigarayı bırakmak için farklı yöntemlere başvururlar.

Grup terapilerine katılarak sigarayı bırakmaya çalışanlar ile fikir alışverişi yapılabilir. Bu tip grupları doktorunuzdan ve en yakın sağlık biriminden öğrenebilirsiniz.

Ülkemizde bulunan sigara tiryakilerinin çoğu, sigarayı bırakmak için nikotin bandı veya nikotin sakızı kullanırlar. Bu tip ürünler vücudunuza nikotin salgılayarak, kanda ki nikotin seviyesini sabit tutarlar. Bu ürünler sigaranın içinde ki zehirli kimyasalları içermezler. Bu ürünler sigara bırakma ihtimalinizi iki kat arttırmaktadır.Nikotin bandı kullanırken asla sigara içmemelisiniz. Sigara içerseniz aşırı nikotin tüketimi kalp krizine kadar yol açabilmektedir.

Nikotin bandında belirli bir miktarda nikotin bulunur. Nikotin bandını kullanmaya başlarken sigarayı da bırakmalısınız. Kolunuzun üst kısmına veya gövdenizde tüy olmayan bir bölgeye yapıştırmalısınız. Bu bant 16 – 24 saat arasında yapışık kalması gerekir ve ertesi gün bandı değiştirmeniz gerekmektedir. Nikotin bandı kullanımında 45 kilodan az değilseniz veya günde yarım paketten fazla içiyorsanız, nikotin bandına en yüksek dozdan başlamanız gerekmektedir. Nikotin bandının en büyük yan etkisi, yapıştırıldığı bölge de tahriş yapmasıdır.Nikotin bandı 8 hafta kadar kullanılmalıdır.

Nikotin sakızı çiğnendiği zaman, içinde bulunan nikotin ağız içinde emilerek kan dolaşımına taşınır. Sakız ağızda biberimsi bir tat alıncaya dek çiğnenmelidir ve daha sona nikotinin emilebilmesi için sakızı diş etleriniz ve yanağınızın arasındaki boşluğa yerleştiriniz. Biberimsi tat geçince tekrar sakızı çiğneyin ve daha sonra sakızı tekrar damağınıza yerleştirin. Her nikotin sakızı tanesinin ağzınızda 30 dakika durması gerekmektedir. Sakızın içindeki nikotinin kana ulaşması için en az 20 dakika geçmesi gerekmektedir.

sigara zararları

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Ortaya Çıkan Engellerle Savaşma

Vücudunuzda nikotin alışkanlığı olduğu için, şiddetli sigara içme isteğiniz olacaktır. Sigarayı bıraktıktan sonra ki ilk haftalarda ve ilerleyen zamanlarda bu durum görülebilir. Bu dönemde kendinizi başka uğraşlara vermelisiniz örneğin spor, yürüyüş yapmak gibi…

Sinirlilik, gerginlik, sabırsızlık da vücudun nikotin eksikliğinden ortaya çıkmaktadır. Bu dönem 2-4 hafta arası sürebilir. Kendinizi rahatlatacak şeyler yapmalısınız. Örneğin sıcak bir banyo veya sportif egzersizler. Bu dönemde kafein içeren ürünlerden uzak durmanız önerilir.

Uykusuzluk bu dönemde sizde dert olan bir başka engeldir. 2-4 hafta kadar süren bu dönemde akşamları kafein içeren ürünleri kullanmamalısınız ve egzersiz yapmalısınız.

Bitkinlik hissedebilirsiniz, kendinizi fazla zorlamayın, vücudunuzu dinlendirin.

Birkaç hafta boyunca konsantrasyon kaybı yaşayabilirsiniz. Bu dönemde işinizden ve stresten uzak durmaya çalışın.

Şiddetli sigara içme isteğiniz olacak ve sigara içemediğiniz için yemeklere yöneleceksiniz..Kalorisi az olan yiyecekleri kullanmanız sizin az kilo almanıza yarayacaktır.

Bu dönemde akciğerler de ve solunum yollarında birikmiş olan balgam temizlenir. Bu temizlenme sürecinde öksürük,burun akıntısı, boğaz kuruluğu görülebilir.Sıvı besinler tüketip, boğaz pastili kullanmalısınız.

Kabızlık,mide rahatsızlıkları,gaz gibi rahatsızlıkların nedeni nikotin eksikliğinden doğan bağırsak hareketlerinin yavaşlamasıdır. Bu dönemde çok sıvı tüketip, lifli yiyecekleri tercih etmelisiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.